Ne pazarold az ételt! – 5 szuper kezdeményezés a világ körül

Tudtad, hogy évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba - és persze az összes erőforrás, ami a megtermeléséhez kellett? No és azt, hogy idén már augusztus 13-án elértük a nemzetközi túlfogyasztás napját? A pazarlás visszaszorítására ösztönzünk mindenkit az alábbi kezdeményezések bemutatásával, melyeknek fő célja az élelmiszer-pocsékolás megállítása.

pazarlas

Főfogás a szemetesből

A francia Baptiste Dubanchet körbebiciklizte Európát és kizárólag szupermarketek, éttermek és pékségek kidobott ételeit fogyasztotta. Járt Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Csehországban is. A  „La faim du monde“ (a világ éhezése) elnevezésű blogján elmesélte, hogy egyáltalán nem éhezett, sőt!  Gyakran azt sem tudta eldönteni, melyik finomságot vigye magával.

Blog bejegyzéseit itt olvashatjátok angolul.

Megosztani jó

Németországban és Ausztriában egyre több élelmiszerüzlet előtt találkozhatunk telepakolt hűtővel. Lefotózzák és az ingyen elvihető ételekről készült képet egyszerűen megosztják egy közösségi oldalon. Ez azért remek ötlet, mert nem csak a rászorulókon segít, de az üzletnek sem lesz gondja az élelmiszerhulladékkal.

A német Foodsharing honlapját itt érheted el.

husmenteshetfo

Egy nap hús nélkül

Talán nem is gondolnád, de ha már heti egy nap elhagyod a húst, jelentősen csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Emellett jót teszel az egészségedért, a pénztárcádért, az éhezőkért és persze bolygónkért is, mivel 1 kg hús előállításához átlagban 100-szor több víz szükséges, mint 1 kg növény termesztéséhez.

Tudj meg többet, kattints ide!

Cserebere

Amerikából indult a Food Swap, vagyis ételcsere nevű családias rendezvény. A résztvevők elviszik saját készítésű és feleslegessé vált ételeiket és kicserélik – így gyakorlatilag mindenki jól jár. Megszabadulnak a feleslegtől és beszerzik, amire szükségük van.

Itt olvashatsz többet a kezdeményezésről.

Etesd a szomszédot!

Túl sokat főztél, de nem akarod kidobni? Oszd meg másokkal, készíts róla képet, és töltsd fel a LeftoverSwap alkalmazás segítségével. Írd le az étel nevét, és hogy hány adag maradt meg. Könnyű, egyszerű és gyors megoldás arra, hogyan vigyázz a környezetünkre. Akinek megtetszik a menüd, bejelentkezik, neked pedig csak az ajtócsengő hangjára kell várnod.

Az applikációról bővebb információkat itt találsz.

Ha további adatokra vagy kíváncsi pazarló életmódunkkal kapcsolatban, keresd Világ rovatunkban A tékozló ember című cikkünket, a Nők Lapja 47. számában!

Képek: Thinkstock, husmenteshetfo.hu