Elég egy apró jó cselekedet. Minden napra egy. Ezek elindítanak egy lavinát, mely később nagy változásokat hozhat. Íme néhány híres hétköznapi hős, akik mertek jót cselekedni.

Philip Zimbardo – A töretlen optimista

zimbardo

Gettóban, szegény családban nőtt fel. Céltudatos volt és elismert szociálpszichológus lett. Most azt kutatja, hogyan lehet kihozni a jót az emberekből. Szerinte meg lehet változtatni a hozzáállásunkat a világhoz és egymáshoz. Támogatásával elindult a Hősök tere – Az vagy, amit teszel! mozgalom, melynek egyik fő célja, hogy mindenki olyan hősnek érezhesse magát, aki naponta tesz valami jót.

Bővebben az életéről: itt

Jane Goodall – Az elszánt kutató

goodall

Első plüss csimpánzát édesapjától kapta. 26 évesen Tanzániába utazott és a Gombe Nemzeti Parkban tanulmányozta a vadon élő állatokat. Türelmes volt és optimista, így sikerült elnyernie a kezdetben félénk teremtmények bizalmát. Jane arra tanít, hogyan használjuk az élet ajándékát arra, hogy a világ jobb hely legyen.

További információ róla: itt

Teréz anya – A megtestesült jóság

Egyszerű, albán családba született. Már édesanyja is az adakozásra nevelte. Fiatalon, 21 évesen tett szerzetesi fogadalmat Indiában, majd Kalkuttában szegényeket tanított. Az ott lévő nyomor világossá tette az útját. Kiköltözött a zárdából, a nyomornegyedben dolgozott, később ápolónak tanult. Megalapította a Szeretet Misszionáriusai társulatot, mely a mai napig világszerte segíti a rászorulókat.

Még több tudnivaló az életéről: itt

Malala Juzafzai – A vakmerő gyerek

malala

A 18 éves pakisztáni lány a legfiatalabb Nobel-békedíjas. Költő és tanító apja nagy hatással volt rá, a kezdetektől támogatta. Először 11 évesen szólalt fel a nőket ért támadások ellen. Blogot írt a kegyetlenségekről, a lányiskolák bezárásáról. Nagy kockázatot vállalt, több merényletet követtek el ellene. Két éve alapot hozott létre, hogy a világon minden lány és gyermek tanulhasson.

Bővebben a fiatal Nobel-békedíjasról: itt

Mahatma Gandhi – A „nagy lélek”

gandhi

A fiatal ügyvéd egy dél-afrikai útján találkozik az indiaiakat sújtó diszkriminációval, mely megváltoztatta az életét. Indiában a függetlenségi mozgalom élére állt, a hinduk egyenjogúságáért harcolt. Azt vallotta, hogy az erőszakot egyedül béketűréssel, a gyűlöletet pedig szeretettel lehet legyőzni. Születésnapját, október 2-át az erőszakmentesség világnapjának nyilvánították.

Gandhiról itt olvashattok többet.

Nelson Mandela – A fáradhatatlan harcos

A jogot tanult fiatal Mandela nem tűrte szó nélkül a faji megkülönböztetést, belépett az Afrikai Nemzeti Kongresszusba, majd megnyitotta az első fekete ügyvédi irodát. Minden lehetséges eszközzel harcolt, szembe szállt a feketék és fehérek elkülönítését vivő apartheid rendszerrel és 27 évet ült börtönben. 1994-ben megválasztották Dél-Afrika elnökének.

További tudnivalók az életéről: erre

Ha úgy érzed, te is ismersz olyan hétköznapi hőst, aki több figyelmet érdemel, jelöld őt a Nők Lapja Hőse címre! Részletek a felhívásról ezen a linken és a Nők Lapjában!

Szöveg: B. Csák Amarilla

Fotók: Archív