Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Nem lehetetlen, és nem is kell feltétlenül vagyonokat költened!

———SZPONZORÁLT TARTALOM———

Annyit hallani manapság arról, hogy gyakorlatilag bármit vásárolunk, azzal csak ártunk a földnek, hogy az embernek már-már attól is lelkiismeret-furdalása van, ha csak egy jó kis shoppingtúrára gondol. De nem kell teljesen feloldódni a klímaszorongásban: tudatosítsuk magunkban, hogy ha lépéseket teszünk a fenntarthatóbb életmódért, és erre barátainkat is biztatjuk, bizony már többet tettünk, mint sokan mások.

Etikus ruhatár

A fenntartható vagy etikus ruhatár nulláról történő létrehozása elég nehéz vállalkozásnak tűnhet elsőre. (Pedig lehet, hogy egy része már most is az, csak figyelj!) Ami pedig mindenkinek elsőre eszébe jut, hogy valószínűleg sokkal többet kellene költeni rá, mint szeretnénk. De ez sem feltétlenül igaz, hiszen már a megfizethető árú márkák is szem előtt tartják a fenntarthatósági szempontokat. Ráadásul nem árt, ha tudod, hogy állítólag az átlag nő szekrényében 22(!) olyan ruhadarab van, amiket soha nem hord – ennek a 22 darabnak az ára pedig összeadva már elég tetemes összeg! Mint mindenben, az etikus ruhatár kialakításánál is az a kulcs, hogy tájékozódjunk, olvassunk utána a dolgoknak, hogy megfelelő információk birtokában költhessük el pénzünket. De akkor vegyük is szépen sorra a lépéseket!

1. Keresd a tudatosan előállított termékeket!

A vészesen csökkenő energiakészletünk és a környezetszennyezés hatásai az egész világot cselekvésre kényszerítették, beleértve a divatipart is, amely egyre inkább a fenntarthatóság felé fordul. Szerencsére egyre több megfizethető márka is a zöld etika és a dizájn ötvözésének útjára lépett. Ilyen az F&F is, amely egyre jobban szem előtt tartja a környezetvédelmi törekvéseket. Például egyre gyakrabban használnak organikus pamutot és újrahasznosított poliésztert, illetve gyártási folyamatok terén is egyre tudatosabbak: egyre kisebb ökológiai lábnyommal állítják elő darabjaikat, valamint kedvező munkahelyi feltételeket biztosítanak a nekik dolgozó embereknek. 

Galéria | 4 kép

Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Fotó megosztása:

Tudtad, hogy a farmer az egyik leginkább problémás szektor a divatiparon belül? Bizony, mégpedig azért, mert a gyártási/előállítási folyamat során jelentős mennyiségű vizet használnak fel, és szennyeznek be. Az F&F farmerek gyártása során viszont kevesebb (2019-ben kilogrammonként 3080 literrel, így összesen több, mint 70 millió literrel kevesebb) vizet használtak fel, amivel a márka hozzájárul a fenntartható és környezetkímélő divatipar előtérbe kerüléséhez! A tudatosan előállított termékek büszkén viselik a „Made Mindfully” (Tudatosan előállított) jelzést, és ennek megfelelően fenntartható gazdaságokból származó alapanyagok felhasználásával készülnek!

2. Válassz időtálló darabokat!

Azt szokták mondani, hogy csak azzal nem szennyezzük környezetünket, amink már megvan. Magyarán törekedjünk arra, hogy ne vegyünk minden szezonban mindenből egy harmadikat, negyediket is. Keressük a strapabíró darabokat, illetve azokat, amelyekről nem az ordít, hogy egy aktuális trendet elégítenek ki, hanem mondjuk két év múlva is ugyanúgy divatosak lesznek.

És mi az, ami soha nem megy ki a divatból? A kifinomult, elegáns szabásvonalak és a sötét színek, a több stílussal is variálható darabok.

Egy szép fekete kabát öt év múlva is egy szép fekete kabát lesz, ahogy egy egyszerű fazonú nadrág is mindig divatban marad. A motoros dzseki is egy olyan fazon, ami most már sok-sok éve tartja magát, ha egy ilyet választunk, biztos, hogy évek múlva is csinosak leszünk benne. A jelszó legyen ezen kívül a variálhatóság – minél egyszerűbbek a darabok, annál jobban tudod keverni őket, újabb és újabb szetteket varázsolva meglévő ruháidból. Ezt egyébként kapszulagardróbnak nevezik, és az egyik legmenőbb módja egy tudatos ruhatár kialakításának. Válogass hozzá az F&F őszi–téli kollekciójából!

Galéria | 4 kép

Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Fotó megosztása:

3. Több szezonos ruhákat vegyél!

Csak olyan dolgokat vásárolj, amelyekről tudos, hogy egész évben működni fognak. Miért is kellene külön ruhatár minden évszakra? A több szezonos ruhák általában olyanok, amelyek időtállóak is, így gyakorlatileg bele is csatlakoztunk az előző pontba: időtálló darabokat választani nemcsak a pénztárcánknak, de a bolygónknak is jó. Egy farmer tavasszal, ősszel télen és nyári esténként is ugyanúgy farmer, egy vidám, magenta színű blúz a téli és nyári ruhatárba is egyszerűen beilleszthető (farmerrel és bőrdzsekivel vagy éppen világos rövidnadrággal), egy nem túl nyárias színekben pompázó szoknya  vagy ruha pedig harisnyával, hidegebb időben is remekül mutat – például a fekete alapon fehér mintás F&F ruha motoros dzsekivel és bakanccsal ősszel is tuti befutó lesz. Ahogyan mondjuk egy örökké menő blézer is: nyár estéken kabát, télen a kabát alá mint hosszú ujjú is tökéletesen megteszi.

Galéria | 4 kép

Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Mire figyelj, ha ruhát vennél, de fontos számodra a fenntarthatóság?

Fotó megosztása:

4. Vigyázz a ruháidra, hogy sokáig szolgáljanak

Ez elég nyilvánvalónak hangzik, de nagyon fontos, és bizony sokan hibáznak ezen a ponton. Természetesen, ha jobb minőségű ruhákat vásárolsz, azok valószínűleg tovább tartanak – főleg hogy valószínűleg gondosabban is bánsz velük, mert drágábbak voltak. De ez mindenre igaz, ami a szekrényedben lóg, azokról a darabokról is gondoskodj megfelelően, amelyeket olcsóbban szereztél be. Ha az van a címkéjén, hogy 30 fokon mosható, ne rakd be a gépbe 40 fokos mosásra, csak mert van még benne hely… Illetve lehet, hogy meglepő lesz, amit írunk, de a vasalás is rontja a ruhák minőségét – a szakértők szerint jobban járunk, ha egy kíméletes gőzölővel simítjuk ruháinkat. A forró gőz csökkenti a rossz szagokat, elpusztítja a baktériumokat is. A textilborotva is jó kis eszköz, ami a kibolyhosodotott ruhaneműknek ad újabb és újabb esélyt a viselésre.

5. Javítsd meg!

Hogy miii? Olyan boldogok voltunk, hogy nagyanyáinktól eltérően nem kell zoknikat stoppolni és varrogatni. Pedig ez nemcsak pénztárcakímélő módszer, de nagyon környezettudatos is! Jó, ha nem is a zoknistoppolás, de a megviselt, esetleg felfeslett, elszakadt ruhadarabokat igenis meg lehet javítani. Vagy javíttatni – ehhez jó kézügyesség vagy egy jó varrónő (vagy férfi) kell.

6. A turkáló is menő

Manapság már semmiféle pejoratív érzés nem társul a turkálókhoz, minden tudatos vásárló, pénztárcától és stílustól függetlenül betér oda is. A turis kincskeresés egyik fő szabálya, hogy a legjobb árucsere utáni napon (ez a legtöbb helyen keddre esik) érkezni. Vagy legalábbis hétköznap, elkerülve a hétvégi készletfogyást. Ha nem különlegességekre utazunk, hanem főleg anyagi megfontolásból járunk turkálóban, akkor pont, hogy árucsere előtti napokon érdemes vadászni az állványokon, sok bolt ugyanis akár féláron vagy pár száz forintért kínálja ilyenkor portékáit. Főként alapdarabok után érdemes ilyenkor kutatni; egyszerű, fekete blúzokat, fehér trikókat, sportolásra alkalmas rövidnadrágokat ekkor is bőven találunk még a legtöbb helyen. Azt pedig semmiképp se hagyd, hogy a jó árak túlzott vásárlásra csábítsanak: ha csak azért veszel meg valamit, mert kevésbe kerül (jó lesz még valamire!), az a kevés pénz éppúgy fölösleges kiadás lesz.

Az F&F őszi kollekció 2022. 10. 06-tól érhető el a ruházati osztállyal rendelkező Tesco áruházakban. A választék áruházanként változó és eltérő.

Kiemelt kép: F&F