A nevem James Bond

Ötvenhárom év alatt eddig összesen hat színész öltötte magára a 007-es legendás szmokingját, származásukat tekintve javarészt britek: Sean Connery skót, George Lazenby ausztrál, Roger Moore angol, Timothy Dalton walesi, Pierce Brosnan ír, Daniel Craig pedig angol.

james bond

Tavaly év végén a nemzetközi sajtóban megjelent egy pletyka, miszerint a következő James Bond a fekete bőrű brit színész, Idris Elba lesz. Bár az idők során amerikai színészek neve is időről időre felmerült a 007-es ügynök szerepére, mostanra hagyománnyá vált, hogy Bondot csak a brit korona országaiból származó színész játszhatja el.

Sean Connery viszonylag ismeretlen színész volt, amikor 1962-ben elsőként eljátszotta James Bond szerepét (Dr. No). És bár kezdetben erősen ellenállt, hogy sorozatban szerepeljen, a Bond-filmek hamar a szupersztárok sorába emelték. A harmadik filmre (Goldfinger, 1964) már teljesen otthon érezte magát Bond szmokingjában, és nagyjából ekkorra alakultak ki a franchise alapvető visszatérő elemei is. A Goldfinger máig az egyik legsikeresebb és legszeretettebb Bond-film. Az ötödik részre azonban már beleunt a brit kém figurájába, és aggódni kezdett, hogy örökre összenő vele. A producerek azonban annyira megemelték a gázsiját, hogy még két további film erejéig maradt – de a készítők közben elkezdték keresni az utódját.

Az Őfelsége titkosszolgálatában című, hetedik Bond-film nyitójelenetében Connery utódja, George Lazenby ausztrál modell viccesen megjegyzi: „Ilyesmi sosem történt a másik fickóval!”, s aztán vitatott, de szerintem remek alakítást nyújt az egyik legbonyolultabb és leginkább alulértékelt Bond-moziban. Bár csak egy részben tűnt fel, filmje meglepő módon nagyon is kiállta az idők próbáját, és lefektette azokat az alapköveket, amelyekre később Daniel Craig karaktere épit a Casino Royalban. Ennek ellenére a producerek könyörögtek Sean Connerynek, hogy térjen vissza, és hogy az ajánlat komolyságát alátámasszák, rekordösszeget, mai áron nagyjából 20 millió dollárt ígértek neki.

Utána Roger Moore következett, 1973-tól.  A kritikusok vegyesen fogadták, a mozikasszák azonban csörögtek, mint az istennyila. Moore egyre jobban érezte magát a szerepben, amit sorozatban hatszor játszott el. Majd ismét jött Sean Connery, 15 évvel azután, hogy utoljára volt Bond. Majd ismét Roger Moore, akin ekkor már kezdett meglátszani a kora, és hogy végleg kiöregedett a szerepből. Hét film és 12 év után az 59 éves Sir Roger átadta a szmokingot Timothy Daltonnak, aki olyanná változtatta vissza a karaktert, ami jobban hasonlított Ian Fleming eredeti regényhősére. Ez a változat azonban nem nyerte el a közönség tetszését, és így került képbe Pierce Brosnan, akinek a neve már tíz évvel korábban is felmerült egyszer, de akkor lekerült a listáról.

pierce brosnanAz 1995-os Goldeneye óriási sikert aratott, készítői pedig több mint 350 millió dollárt kasszíroztak vele világszerte. Miután azonban Brosnan a maga negyedik Bond-filmjével a széria történetének legrosszabb kritikáit seperte be, a producerek visszaültek a tervezőasztalhoz, újraalkották a karaktert, és Daniel Craiget kérték fel, hogy leheljen életet bele. A rajongók fiatal generációjának Craig jelenti Bondot, az október végén bemutatásra kerülő Spectre (Kísértet) című új darabban is ő hozza majd az ötvenhárom éve szeretett, de időről időre megújulni képes brit kém figuráját.

És hogy lehet-e James Bond egyszer majd fekete? Roger Moore-t a Paris Match kérdezte arról, mit szólna hozzá, ha Idris Elba lenne a következő 007-es. „Pár évvel ezelőtt egyszer azt nyilatkoztam, hogy Cuba Gooding Jr.-ből kitűnő Bond lenne, de csak vicceltem – felelte a 87 éves Sir Roger, aki hét Bond-film főszerepet játszotta el 1973 es 1985 között, és a cikk szerzőjének magánvéleménye szerint ő volt minden idők legnyálasabb Bondja. – James Bondot eljátszhatta  már egy skót, walesi és ír színész is, de véleményem szerint angol angolnak kellene lennie. Mindenesetre érdekes ötlet, de semmi valóságalapja nincs” – fejezte be mondandóját az angol angol Moore, aki tanulhatna politikai korrektségből az általa egykor játszott brit titkos ügynök figurájától. Idris Elba ugyanis Hackneyban született, East Hamben nőtt fel, Canning Townban járt iskolába, Dagenhamben állt munkába, és az Arsenal szurkolója. Ennél angolabb  nehezen lehetne valaki, ráadásul Ian Fleming eredeti figurájának is kevert gyökerei voltak.

Bond hátterét  részben Fleming leírásaiból, részben a filmekben elhangzó utalások alapján ismerhetjük. A skót Andrew Bond és a svájci Monique Delacroix gyermekeként született, apja egy skót fegyvergyár külterületi képviselője volt. Eredeti személyleírása szerint 183 cm magas, súlya 76 kg, testalkata karcsú, haja fekete, szeme kék. Jobb arcán függőleges sebhely látható, bár az első filmekben a sebhely a hátán van. A regényben erős dohányos, kedveli a szerencsejátékokat, mértékkel az alkoholt, és nagy rajongója a nőknek. Egyszerre elegáns és brutális.

Az Elbával kapcsolatos pletyka egyébkent akkor kapott szárnyra, amikor Amy Pascal, a Sony Pictures akkori elnöke, a Bond-franchise producere kiszivárgott e-mailjeiben szerepelt egy megjegyzés, miszerint: „Idrisnek kellene lennie a következő Bondnak.” A mostani Bond, Daniel Craig is lelkesen őt javasolja utódjának, mondván: Elba az egyetlen, aki a helyébe lephet. Azt is lehet tudni, hogy Idris Elba megtisztelőnek érzi, hogy felmerült a neve. Azért azonban nem rajong, ha „a fekete Bond”-ként emlegetik, hiszen, mint mondja: „Azt se mondjuk soha, hogy fehér Bond.  Csak azt mondjuk, Bond. Ezért utalom ezt a kifejezést.”

Szöveg: Oravecz Éva Csilla
Fotó: Europress