Címlapportré: Charlize Theron, aki azt tesz, amit csak akar

A színésznőről két dolgot tud mindenki: az édesanyja a szeme láttára lőtte le az édesapját, és Oscar-díjat kapott egy sorozatgyilkos megformálásáért. Charlize Theronnak sokszor volt szerencséje az életben, és sokszor kellett nehézségekkel megküzdenie. Egyik sem törte meg: ez a nő mindig állja a sarat. Jónap Rita írása.

Charlize Theron tényleg annyira szép, hogy a napra lehet nézni, de rá nem, mégsem sudár alakja vagy igéző tekintete miatt irigyeljük, hanem azért, mert láthatóan jól érzi magát a bőrében. Minden helyzetben emberi, határozott, hiteles. Munkatársai, ismerősei szerint allűröktől mentes, egyenes; nem fél sem a feladatoktól, sem hangosan elmondani a véleményét.

Jelszó: bátorság

Dél-Afrikában született, Johannesburgtól nem messze, egy farmon töltötte a gyerekkorát, de hamar kiderült, hogy bár élvezi a természetközeli életet, a tánc a szenvedélye. Hatévesen kezdett balettozni, tizenkét évesen már egy fővárosi bentlakásos iskolában tanult táncolni, ahonnan csak a szünetekben utazott haza. Akkoriban már komoly gondot okozott a családfő alkoholizmusa, agresszivitása. Charlize tizenöt éves volt, amikor az egyik hétvégén az apja fegyverrel támadt rájuk, és az édesanyja lelőtte. Az eset minden kétséget kizáróan önvédelem volt, nem is kellett bíróság elé állnia. A gimnazista lány az iskolában azt mondta, autóbalesetben halt meg az apja, és próbált a feladataira koncentrálni. Egy évvel később elindult egy modellversenyen, amit megnyert, és ezzel elkezdődött – ahogy ő fogalmazott – a cigányélet; először Milánóba került, majd bejárta egész Európát, végül New Yorkban kötött ki, ahol a modellkedés mellett balett-táncosként kereste a kenyerét. Amikor kislányként meglátta a térképen, hogy Dél-Afrika a kontinens csücske, rögtön az érdekelte, mi van északabbra, a nagyvilágban, túl mindazon, amit addig ismert. Tizenkilenc évesen úgy érezte, kevés az, amit a modellkedés és a balett ad, ő meg akar szólalni. Saját bevallása szerint a színpadon is inkább jó színésznő volt, semmint technikás táncos, és a térdével is egyre több problémája akadt, így hát fogta a kopott bőröndjét, az összegyűjtött négyszáz dollárját, és megcélozta Los Angelest. A repülőtéren azt mondta a taxisnak, hogy vigye a legolcsóbb motelbe. Vett egy nagy adag fertőtlenítőt, alaposan kitakarította a szobát, és nekiállt megvalósítani az álmát.

Csak határozottan!

Bejelentkezett egy helyi modellügynökséghez, és lecsapott az összes, többiek által lenézett munkára. Nem akart topmodell lenni, az volt a célja, hogy pénzt keressen, mert így eljárhatott filmes castingokra. Örömmel elvállalta a katalógusfotózásokat, ahol béna ruhákban kellett pózolnia igénytelen fényképeken, de alkalmanként háromezer dollárt keresett. Mellette pincérkedett, és szorgalmasan járt a válogatásokra. Kiderült, hogy az afrikai akcentusa nem túl vonzó, ezért szabadidejében folyton a tévét nézte, és próbálta utánozni a többi színészt. A szerencse egy bankban mosolygott rá. Egy régebbi, modellkedésért kapott csekkjét próbálta beváltani, ám azt nem abban az államban állították ki, és az alkalmazott nem akarta pénzre váltani. Theron kétségbeesett, mert tudta, ha nem sikerül készpénzt szereznie, aznap este kiteszik a hotelből. Sírt, könyörgött, töviről-hegyire elmagyarázta a helyzetet, az sem zavarta, hogy az egész bank őt nézi. Egy úriember a segítségére sietett, és együtt sikerült elérniük, hogy egy nagy halom formanyomtatvány kitöltése után megkapja a pénzt. A férfi , John Crosby a procedúra után felajánlotta, hogy lesz az ügynöke. Hamarosan megszerezte Theronnak az első filmszerepet A kukorica gyermekei című horrorban.

Az első filmjében meg sem szólalt, de azonnal felfigyeltek rá. A szépsége egy csapásra meghódította a rendezőket, és sorra jöttek az olyan szerepek, ahol a külsejével kellett hódítania. Ez furcsa volt Theronnak, mert bár sokáig modellként dolgozott, a saját családjában senki nem foglalkozott ezzel. Az édesanyja büszke volt arra, ahogy énekel, hogy gyönyörű verseket ír és odaadóan táncol, de a szépségét nem tartották erénynek, inkább egyszerű szerencsének. A színésznő Oprahnak azt mesélte, számára a külseje soha nem volt tényező. Ha megcsinálta a haját, kifestette magát, és tetszett, amit a tükör mutatott, akkor örült, de nem dőlt a kardjába akkor sem, ha nyúzottnak, csúnyának látta magát. Ez a rendezőket nem érdekelte, bekerült a szexbomba dobozba, és leginkább olyan filmekbe hívták, ahol kellett egy ragyogó szépség. Theron azonban úgy gondolta, a dobozon kívül sokkal izgalmasabb az élet.

A színésznő életéről bővebben a Nők Lapja Nyár 2019-es számában olvashattok. A magazin június 13-tól kapható az újságosoknál.

Szöveg: Jónap Rita

Fotó: Profimedia