A Bazilikával szinte szemben, a Bajcsy-Zsilinszky út egyik csodálatos műemlék épületében található az a lakás, amelynek napsütötte terei lehetnének bárhol a világban, mégis egyértelműen a történelmi Budapest varázslatos aranykorát idézik.

A filmproducer tulajdonos, Ildikó kötődése a 75 m2-es lakás minden szegletéhez különleges, hiszen itt nőtt fel, ötödmagával. Ma már Londonban él, de a munkája miatt gyakran jár haza. Budapesten abban a lakásban lakik, ahol a gyermekkorát töltötte.

Amikor a lakásátalakítás mellett döntött, a fő célja és vágya az volt, hogy a tizenkét órás forgatások után elvonulhasson a nyüzsgés elől, nyugalom vegye körül, ugyanakkor alkalmanként vendégeket is fogadhasson, és a praktikusan kitalált konyha ne csak kávéfőzésre legyen alkalmas, hanem főzni is lehessen benne.

Eredetileg a lakás beosztása is más volt, a különböző funkciók hagyományosabb struktúrában kapcsolódtak egymáshoz, helyiségek cseréltek helyet a terek újragondolása során. Az új elrendezés és az enteriőrök stílusának, hangulatának kitalálásával a tulajdonos Csáki Tünde enteriőr- és díszlettervezőt bízta meg, akivel korábban sokat dolgozott együtt, így a szakmai tudásban biztos volt, az ismeretség okán pedig Ildikó arról is meg volt győződve, hogy a végeredmény legalább annyira közel áll majd hozzá is, mint amennyire a szakember egyéniségének lenyomata is lesz.

SZÁSZ ENDRE INSPIRÁLTA AZ ENTERIŐRT

„A színek és a stílus meghatározásában a kiindulópontot – az épület, az eredeti atmoszféra meghatározó jellemzőin túl – egy Szász Endre-műalkotás, az Irma című kép jelentette, ami azóta is központi helyen található a lakásban – meséli Tünde. – Amikor anno megláttam, Ildikó jutott róla eszembe, mert neki is fekete a haja, és sokszor viselt királykék ruhákat akkoriban. A festményen megjelenő arany, a kifinomult árnyalatú kék, a mély feketék és a leheletnyi korall adták az inspirációt az enteriőrtervezési folyamathoz, melynek végeredményeként egy nagyon mai, nyitottságot sugárzó, ugyanakkor otthonos, befelé forduló, nosztalgikus hangulatú, klasszikusan elegáns, mégis modern lakást láttam magam előtt.”

PÁRIZST IDÉZŐ TEREK

A színek meghatározóak, az étkező hátterét adó fal színe a Pitch blue fantázianévre hallgató festék, a világszerte ismert, szofisztikált árnyalatokat megálmodó és gyártó Farrow & Ball festékgyár terméke. A hálófülke halvány, púderes barackvirágszíne egyszerre barátságos és elegáns.

A cikk folytatását még több csodás képpel együtt megtaláljátok a Nők Lapja Enteriőr 2018/1. lapszámában. Keressétek a magazint április 25-től az újságosoknál!

Szöveg, styling: Szegő Eszter

Fotó: Erdőháti Áron