Minden, amit tudni kell a középiskolai felvételiről lépésről lépésre

Bizonyára szorongva böngészed a gyerek középiskolai felvételi tájékoztatóját, tartva a rátok váró hosszadalmas procedúrától. Mégse izguld túl! Összefoglalónk segít felkészülni a felvételi eljárás legfontosabb dátumaira. Az általunk ajánlott dalok enyhítik majd a bennetek gyűlő feszültséget.

1. ERDŐ KÖZEPÉBEN JÁROK

Könnyen lehet, hogy kezdetben a középiskolai felvételi rendszerrel való ismerkedést úgy éled meg, mintha sűrű sötét rengetegben kóborolnál. Sok a homályos részlet, túlcsordul az információ? A legjobb, ha az Oktatási Hivatal honlapjára kattintasz: a www.oktatas.hu-n ugyanis a Köznevelés/ Aktuális tanév eseményei/Híreink menüpont alatt letöltheted a Magyar Közlöny 90. számát, amely tartalmazza a felvételi eljárás táblázatba foglalt folyamatát, valamint a legfőbb határidőket is. Különösen fontos október 20-án és november 15-én felkeresni a honlapot, hiszen az előbbi napon kijelölik a középiskolák tanulmányi területeit, míg utóbbi dátum idején a központi írásbeli felvételit szervező intézmények listáját publikálják.

2. KERESEM AZ UTAM

Ahhoz, hogy az iskolaválasztás előtt álló gyermeked megfogalmazhassa, mi az, amit semmiképpen nem akar, érdemes előbb tapasztalatokat gyűjteni. Böngésszétek az intézmények honlapját, nemcsak a statisztikák, de a közösség szempontjából is. A sulik Facebook-oldalán is találhattok érdekességeket, például a diákoktól származó véleményeket. A legtöbb intézmény nyílt napokkal is várja a leendő tanulóit: így megtapasztalhatjátok az iskola légkörét, személyesen találkozhattok a pedagógusokkal, idősebb diákokkal. Az első személyes benyomás fontos állomás a döntésben.

3. MOST KELL ELDÖNTENEM

Vagyis érdemes kicsit előbb, mint az utolsó pillanatban. Ez utóbbi pedig december 8-a, a központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje. Lényeges, hogy a jelentkezési lapot nem feltétlenül a választott intézménybe kell elküldeni. Ne felejtsetek el utánanézni, hogy az iskola, amelyet elsőként megjelöltetek, mely vizsgát szervező intézményhez tartozik. Hiszen nektek oda kell beadni a jelentkezést.

4. ÁLMODTAM EGY VILÁGOT MAGAMNAK

Ha a cél már megvan, nézzetek körbe, milyen segítséget vehettek igénybe, hogy a vágy valóra váljon. Rengeteg lehetőség adódik például előre felkészülni a központi vizsgák kihívásaira. Akadnak személyes részvétellel zajló tanfolyamok, mint például a pitagorasz.hu 2017/2018-as tanévre meghirdetett kurzusai, amelyek célzottan a központi írásbeli vizsgára tréningeznek. Emellett az interneten számos kiadvány található, amely a különböző tantárgyakból készít fel, míg az oktatas.hu-n megtalálhatjátok az elmúlt évek tesztjeit, megoldókulcsokkal együtt.

5. KÉTSZÁZHÚSZ FELETT

Itt jár majd a vérnyomásod valószínűleg január 20-án. Ekkor ugyanis az összes érintett évfolyam, a 6 és 8 osztályos gimnáziumok, a kilencedik évfolyamok és az Arany János Tehetséggondozó Program leendő tanulói mindnyájan megérkeznek az írásbeli felvételik helyszíneire, hogy számot adjanak tudásukról. Ne feledd, ha az gyermeked igazoltan, bármilyen nyomós okból, nem vett részt a vizsga első fordulóján, pótolhatja azt január 25-én.

6. SZAVAKAT KERESEK

Ha a február 8-án publikált írásbeli eredményével a kiskamasz nem elégedett, még mindig javíthat a szóbeli vizsgán. Február 22-e és március 13-a között tartják az általános felvételi eljárás szóbeli fordulóit. Stresszoldásra remek módszereket adnak a kamaszpanasz.hu vagy a koloknet.hu cikkei.

7. ZÁR AZ ÉGBOLT

És március 21–22. után már nem nyit ki újra. Ezért igyekezzetek eddig a dátumig valóban alaposan átrágni, milyen sorrendben jelölitek meg az iskolákat. Ne feledjétek: kötelező a beiratkozás az első helyre beírt iskolába, ha ott a gyerek átment a rostán – teljesen mindegy, hogy hány másik helyre juthatott volna be. Később már nincs választás.

8. AJJAJJAJ, EGY LEVELET ELKAPOTT A VIHAR

És április 27-én a ti postaládátokba is bedobja az értesítést. A középiskolák ezen a napon tájékoztatnak az eredményről: a felvétel vagy épp az elutasítás hagyományos módon, borítékban érkezik.

9. MOST KÉNE ABBAHAGYNI

De nem kell, sőt nem szabad! Ha úgyis érzitek, legszívesebben megfutamodnátok a folytatástól, ne essetek kétségbe! A pótfelvételi eljárás során május 18-áig megpályázhatóak a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett – üresen maradt – iskolai helyek. Utóbbiról az Oktatási Hivatal honlapján található Központi Információs Rendszer (KIR) ad majd tájékoztatást. Emellett azok a tanulók, akik nem végezték el az általános iskolát, de minimum hat osztályt teljesítettek, illetve 15. évüket betöltötték, jelentkezhetnek a kk.gov.hu oldalon részletesen bemutatott Köznevelési Hídprogramra.

10. RINGASD EL MAGAD!

Nyár közepétől aztán jöhet a buli! Június 21–23. között ugyanis megtörténik a beiratkozás a középfokú iskolákba (a honvédelmi és rendészeti szakiskolákba augusztusban). Ettől kezdve nincs menekvés a középiskolai létből, amely a számos örömteli meglepetés mellett sok kihívást is rejt magában gyereknek és szülőnek egyaránt.

+1 EL KELL, HOGY ENGEDJ!

Biztos, ami biztos, tedd fel ezt a bónuszdalt a tracklistádra. Mert hiába lélegeztél fel egy időre, számodra most jön a neheze: készülj a kamaszévekre, a szúrós beszólásokra, a baráti bulikra, a titkokra. És minél flegmább a gyereked, annál jobban próbáld szeretni. Kitartás, menni fog! – hiszen egy felvételi eljárást már végigcsináltatok együtt.

 

A cikk eredetileg a Nők Lapja Iskolaválasztó 2017-es számában jelent meg, amelyben még több fontos információt találtok a középiskolai felvételikről, illetve a 120 legsikeresebb középiskola listáját is átböngészhetitek. Keressétek a magazint az újságosoknál!

Szöveg: Széles-Horváth Anna

Fotó: Thinkstock