60 évvel G.B. Shaw legismertebb története, a Pygmalion óta – ami a My Fair Lady alapjául szolgál – a mozikészítőket újra és újra megihlette, hogyan alakítják egymást a huzamosabb ideig együtt élő párok. Ennek apropóján gyűjtöttük össze a legjobb pygmalion-kapcsolatokról szóló filmeket.

Micsoda nő!

Főszereplők: Richard Gere, Julia Roberts

A romantikus klasszikus igazán prózaian indul: a gazdag Edward egy éjszakára magával viszi Viviant, aki prostituáltként dolgozik Beverly Hillsben. Később megkéri a lányt, hogy legyen a kísérője azokon a fontos társasági eseményeken, amiken a férfinak részt kell vennie. Ehhez azonban meg kell tanítania illően öltözködni és viselkedni Viviant. Mondani sem kell, hogy a végén egymásba szeretnek, a nőből pedig igazi úri kisasszony lesz.

Ezért szerettük: Néhol humoros, néhol pedig szívszorongató módon mutatja be, a szerelem hatására hogyan fejlődik egymás mellett két ember, hogy a múltat hátrahagyva egy boldogabb jövőt kezdjenek.

A csaj nem jár egyedül

Főszereplők: Freddie Prinze Jr., Rachael Leigh Cook

A filmet George Bernard Shaw Pygmalion című drámájának modern kori feldolgozásaként tartják számon. A tavaszi szünet végeztével Zach visszatér a gimnáziumba, azonban szörnyű dologgal kell szembesülnie: az iskola bombanője lecserélte őt, így a fiút az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti a nehezen megszerzett „nagymenő” címét az iskolatársai között. Zach ezért fogadást köt a barátaival, hogy az első útjába akadó lányból bálkirálynőt farag. Ekkor jelenik meg Laney, az iskola slampos kívülállója…

Ezért szerettük: Az első benyomás sokszor csal! A film kicsit elnagyoltan, mégis viccesen ábrázolja azokat a felszínes értékeket, amik mentén a középiskolás korosztály a világát éli. Emellett pedig egy igazán szép szerelem kibontakozását is nyomon követhetjük benne.

Fejbenjáró bűn

Főszereplők: Paul Dano, Antonio Banderas, Zoe Kazan

Calvin egy fiatal regényíró, aki éppen alkotói válságban szenved. Nincs ihlete, és a tetejében még a nőkkel sincs szerencséje. Kitalál hát magának egy női karaktert, aki olyan élethűre sikerül, hogy szépen lassan megelevenedik előtte – egyik nap a kanapéján találja élő, beszélő emberként.

Ezért szerettük: A pygmalion-filmek egyik különleges darabja, amiben szó szerint lehet érteni, hogy a nő olyanná válik, amilyenre a férfi megálmodja.

Modern Pygmalion

Főszereplők: Julia Stiles, David Walton

A rendkívül okos Hannah Higgins képviselőnek jelölteti magát, hogy az oktatási reformot támogassa. A gond csak az, hogy választékos nyelvezetét nem érti az egyszerű bostoni polgár, így az emberek nem tudnak vele azonosulni, nem is támogatják. Ekkor döntenek úgy üzlettársával, hogy egy helybélit kérnek fel, képviselje őket. Elliot Doolittle egy egyszerű férfi, akit jól „kezelésbe” kell venni, hogy az emberek elé állhasson.

Ezért szerettük: G.B. Shaw népszerű történetében a szerepek felcserélődtek, de nekünk így is tetszett.

Szerepcsere

Főszereplők: Eddie Murphy, Dan Aykroyd

A film főszereplői Billy Ray Valentine, a kisstílű szélhámos és a gazdag Wall Street-i befektetési tanácsadó, Lewis Winthorpe, aki a Duke-testvéreknél dolgozik. A cégtulajdonosok fogadást kötnek, hogy a vesztes Valentine lehet-e olyan sikeres üzletember, ha megfelelő környezetbe kerül, mint az öntelt Winthorpe, akivel kapcsolatban arra voltak kíváncsiak, vajon bűnöző lesz-e belőle, ha elhagyja szerencséje. A két férfi egy nap véletlenül találkozik, és rájönnek, hogyan csalták tőrbe őket.

Ezért szerettük: A maga keretein belül szép jellemfejlődést láthatunk benne: mivel mindketten megtapasztalják a másik oldalt, jobb emberré válnak.

A Nők Lapja Télben érdekes cikkeket olvashattok a hatvanéves My Fair Ladyről, aminek kapcsán a pygmalion-kapcsolatokról is lerántjuk a leplet.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest