Less be velünk híres építészek otthonába!

Zseniális művészek, akiknek kézjegyét grandiózus épületek viselik világszerte. De vajon milyen a legendás építészek otthona? Ennek jártunk utána a tegnapi építészet világnapja és az új Nők Lapja Enteriőr megjelenésének alkalmából.

Shigeru Ban

ban2

A tokiói Hangei erdőben, fákkal körbevéve bújik meg napjaink egyik legismertebb japán építészének és formatervezőjének otthona, amiben tojásdad alakú formák dominálnak.

Zaha Hadid

zaha

A márciusban elhunyt iraki építésznő egykori lakása hemzseg azoktól a stílusjegyektől, amik stílusát jellemezték. A gazdag formák és színek pezsgővé, vibrálóvá tették otthonát.

Frank Lloyd Wright

lloydwrightoakpark

Az amerikai építész első munkáját “családi használatra” készítette 1889-ben. Frank Lloyd Wright az Oak parki épületben dolgozta ki a prairie stílust is.

Oscar Niemeyer

oscarniemeyer1

Casa Das Canoas nevű házát 1953-ban Rio de Janeiróban építette Oscar Niemeyer, aki forradalmasította az építészetben a vasbeton és a gömbölyded formák használatát.

Richard Neutra

richardneutra1

1963-ban egy tűz elpusztította Richard Neutra otthonát, helyette épített egy hasonló épületet fehér stukkókkal és függőleges üvegablakokkal.

Frank O. Gehry

frankgehry

Frank O. Gehry kaliforniai háza az aszimmetriát dicsőíti. A szögesdróttal és hullámosított acéllal készült épület nagy visszhangot váltott ki annak idején a szomszédok között, akik nem voltak hozzászokva az ehhez hasonló formákhoz.

Charles és Ray Eames

eames2

Charles és Ray Eames esettanulmányként építették 1949-ben ezt a kaliforniai házat, amit többek közt hatalmas üveges felülete tesz különlegessé.

Alvar Aalto

alvaralto3

A finn építész, Alvar Aalto otthona Helsinkben található és 1936-ban építette. Most múzeumként működik.

Massimiliano és Doriana Fuksas

furudate1(1)

Az olasz építészek minimalista stílusban rendezték be lakásukat, ami Párizs egyik legfelkapottabb negyedében fekszik.

Le Corbusier

1024px-Cors04

A ház lényegében egy lakható gépezet – legalábbis ezt állította róla Le Corbusier, aki október 6-án lett volna 129 éves. Az autodidakta művész a Villa le Lac nevű otthont szülei számára tervezte.

 

A friss, 2016. október 7-én megjelenő Nők Lapja Enteriőrben Városi Gábor építész otthonába nyerhettek bepillantást.

Szöveg: F.R.

Fotó: wikipedia, archdaily.com, ecosalon.com