Egy szakítás még a legerősebb embert is padlóra küldi. A pozitív hozzáállásnak, továbbá néhány gyógyító módszernek köszönhetően azonban könnyebben le lehet zárni a véget ért kapcsolatot, és hozzá lehet látni az újrakezdéshez.

Cape Town, South Africa

Semmi értelme az önostorozásnak

Vállald fel a felelősséget azzal, hogy felismered, hol hibáztál, mert így tanulsz, így válhatsz bölcsebb és erősebb emberré. Semmiképp se ess bele a mártír szerepébe, ne ostorozd, ne sajnáltasd magad a végletekig – az ugyanis egy olyan lavinát indít el, mely tehetetlenséggel tölt el, és hosszú távon romboló hatással lehet az önértékelésedre.

Sosem jó ötlet újrakezdeni egy véget ért kapcsolatot

Bármennyire hiányzik kezdetben, és bármennyire erős a késztetés arra, hogy újrakezdjétek, szinte semmi értelme nincs. Nem véletlen ugyanis, hogy a kapcsolat nem működött. Ahelyett, hogy adnál még egy esélyt egy egyszer már zátonyra futott kapcsolatnak, békélj meg a veszteséggel, fogadd el, hogy nem működött, és engedd el a másikat.

Ne engedd, hogy a veszteség határozzon meg!

Nem szabad, hogy a bánat annyira elhatalmasodjon rajtad, hogy a veszteség határozzon meg, és az identitásod részévé váljon. Ne engedd, hogy a válást vagy a szakítást hosszabb ideig tartson feldolgozni, mint amennyi ideig maga a kapcsolat tartott. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ne kellene kellő időt szentelni a gyászra, a lezárásra, a saját szereped átértékelésére a kapcsolatban.

Nem vagy kevésbé szerethető, csak mert az exed már nem szeret

Az ember értékét nem abban mérik, hogy mennyire találják elragadónak mások – legfőképp az exe. Egy magabiztos ember annak ellenére is tisztában van az értékeivel, hogy elhagyták. Felismeri ugyanis, hogy ő még mindig jó parti, tisztán látja magát a kapcsolatban és a hiányosságait olyan dolognak ítéli meg, amit fejleszteni lehet.

Ne cipeld a „csomagot” a következő kapcsolatodba!

Mindenkinek vannak csontvázak a szekrényében, ezeket azonban a múlt részeként és nem valami élő, a mindennapjaidat meghatározó dologként kell kezelni. Fel kell mérni és tudatosítani kell, hogy mi vezetett a szakításhoz, ezeket a tapasztalatokat pedig hasznosítani az új kapcsolatban. A sérelmeket és a bizalmatlanságot viszont hagyd magad mögött!

A Nők Lapja Szerelem különszámában érdekes cikkeket olvashattok arról, hogyan lehet újrakezdeni, miért érdemes hosszú kihagyás után ismét belevágni a társkeresésbe.

Szerző: F.R.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock