A különböző csillagjegyekben született gyerekek erősségei és gyengeségei mind mások, ám ha ezeket figyelembe veszitek a mindennapok során, sokkal eredményesebbek lehettek a nevelésben.

Large Group of Student Standing

Kos:

A kis Kos hangulatember, amikor rendben mennek a dolgok, zajos tetszésnyilvánítással fejezi ki örömét, de jaj, ha valami rosszra fordul: lesz nagy sírás-rívás, üvöltés. Általában nehezen tűri az ellentmondást, leginkább parancsolgatni szeret. Mindezt jól tükrözi, hogy már egészen kicsi gyerek korában vezetni akarja a játszópajtásait. A szülőknek nagy türelemmel és szigorú következetességgel kell ügyelniük arra, hogy a gyermek az általa tervezett dolgokat végrehajtsa. Mert hajlamos a tervezgetésre, de a végrehajtás már nem nagyon izgatja. A szülő kötelessége a gyermeket tapintatra nevelni, és leszoktatni arról, hogy mások dolgába üsse bele az orrát.

Bika:

A kis Bika nagyon ragaszkodik a családjához. A szülőknek figyelniük kell arra, hogy a gyermekük féltékeny természetű, amelyről le kellene őt szoktatni. Kisebb korában jól elfoglalja önmagát. Gyenge pontja, hogy lassan tanul, gyakran ez megmagyarázza iskolai indulásának nehézségeit. Ám ha megtanult valamit, azt sohasem felejti el. Kényes az őszinteségre, ezért a gyermek előtt még tréfából se füllentsünk, mert ha rájön az igazságra, akkor ez annyira érzékenyen érintheti, hogy csalódásában megutálja azt, aki hazudott neki. A jegy szülötte már korán keresi a másik nem társaságát, barátságát, és az első csók korán elcsattanhat…

Ikrek:

A kis Ikrek rendkívül mozgékony, nem tud megülni egy helyben, folyton jár keze-lába. Nagy testi és lelki nyugtalanság jellemző rá, ezért nem szabad mozgási szabadságában korlátozni. Már korán jelentkezik határtalan tudásszomja, sokat kérdez, és a válaszokat meg is jegyzi. Veleszületett adottsága a füllentési hajlam és szemtelen beszédmodor. Ezért muszáj vele szigorúnak és következetesnek lenni. Ha úgy adódik, akkor meg kell büntetni, amit nem vesz a szívére. Az állatövben az Ikrek jegyében született gyermeknek van a legjobb nyelvérzéke, úgy szívja magába a tudást, mint szivacs a vizet. Fontos feladat a gyermek önbizalmának erősítése.

Rák:

A kis Rák káprázatos memóriával rendelkezik, huncut, mosolygós, és icipicit önző. Nagyon fontos számára a kabalája, mert ha ez vele van, akkor nyugtatóan hat rá. Szomjazza a dicséretet, ha elismerésről van szó, a szülő ne legyen vele fukar. Ha megérdemli, akkor ismerje el ezt, hiszen ily módon hallatlanul fel lehet csigázni a munkakedvét, lelkessé válik. A szülőknek rá kell vezetniük gyermeküket arra, hogy bátor legyen, merjen kezdeményezni, meg kell mutatni, hogyan tudja az akadályokat legyőzni. A Rák gyermek imád a konyhában segédkezni, aminek felnőttkorában igen nagy hasznát veheti. Ha hibázik, meg lehet szidni, de ez ne történjen bántó módon.

Oroszlán:

A kis Oroszlánnak erős az akarata, hibája a meggondolatlanság, a gyors, azonnali cselekvés. Ha gyermekkorában nem lesznek vele szigorúak, ez felnőttként üthet vissza úgy, hogy öntelt, önimádó, zsarnok és dicsekvő ember lesz belőle. Az Oroszlán gyermek legjellemzőbb tulajdonsága a büszkeség. Amit nyugodtan rá lehet hagyni, hiszen ez a tulajdonság lesz az, ami megvédheti attól, hogy később olyat tegyen, amivel önmagát hozhatja hátrányos helyzetbe. Mivel hajlamos a dühkitörésekre, erről a leggyorsabban úgy szoktatható le, ha feldúlt állapotban a szülő egy tükör elé vezeti. Ahogyan az állatöv leghiúbb gyermeke szembesül a dühtől elváltozott arcával, ez elég is ahhoz, hogy erről a magatartásról leszokjon.

Szűz:

A kis Szűz értelmes, szorgalmas. Már egészen kicsi korban megmutatkozik a fokozott rendszeretete, ezért a szülőknek oda kell figyelni, hogy ez az idők folyamán ne változzék kicsinyességgé. Nagyon fontos a sport, a rendszeres testmozgás, amivel talán még a hipochondria is felszámolható. Ezért az egészséges életmód, a rendszeres sport, a családdal eltöltött idő a szabad levegőn mindennél fontosabb a számára. Mivel a Szűz jegyű gyermek képtelen elfogadni a saját és mások, valamint a világ hibáit, ezért a szülőknek el kell magyarázniuk, hogy semmi sem tökéletes és semmi sem tart örökké. Azt is, hogy az élet különböző szakaszokból áll: a nehéz időszakokat jó periódusok váltják fel.

Mérleg:

A kis Mérleg nagy erővel kezd hozzá valamihez, ilyenkor semmi mással nem törődik, majd hirtelen újabb téma izgatja, és az előbbit abbahagyja. A szülőnek figyelnie kell arra, hogy a gyermek veleszületett kényelemszeretete ne váljék lustasággá. Meg kell tanítani neki azt is, hogy amit ma megtehet, azt ne halassza holnapra. Ugyanis így akadályozhatja meg a lógást, a feladatok elhanyagolását. Meg kell követelni tőle a rendrakást és a tisztaságot, mert hajlamos ágyban falatozni és a tányért az ágy alá lökni. A szülő ne váljon türelmetlenné, és ha kell, akkor naponta százszor is mutasson rá a hibájára, mert már csak azért is le fog szokni róla, mert unja a prédikációt.

Skorpió:

A kis Skorpió szüleinek nyílt kártyákkal kell játszaniuk, és felhívni a gyermek figyelmét a felelősségre. Tartózkodni kell a túlságosan szigorú neveléstől, a tilalmak, a parancsok olyan erőszakot idézhetnek elő benne, amely kamaszkorában érzelmi válságba sodorhatja. Az állatövben a Skorpió a legintelligensebb jegy. Nemcsak fantasztikus a felfogóképessége, hanem nagy a tudásszomja. A szülőnek nem szabad megakadályozni még azt sem, ha halmozza magába az ismereteket. Sőt elő kellene segíteni, hogy minél többet tanulhasson. Mivel a szexualitása korán felébred, a nevelőnek már korán fel kellene őt világosítani, és figyelni rá, mert a túl korai erotika rossz irányba viheti el.

Nyilas:

A kis Nyilas mozgékonysági, vándorlási hajlama igen erős, ezért a szülő adjon neki olyan lehetőséget, amivel kiélheti mozgásvágyát. Például a rendszeres testmozgás, a versenyszerű sportolás kiváló lehetőség a testi és szellemi harmónia megteremtésére. Imádja a saját hangját, ez az oka annak, hogy fecseg, és mindent kikotyog. Gyors a felfogóképessége, hamar tanul, könnyedén elsajátítja a tudást. A szülő feladata az alaposságra és következetességre nevelés. Hajlamos a dicsekvésre, amikor bizony előfordul, hogy nem mond igazat. Amikor ezt a szülő észreveszi, szép szóval, szeretettel, rábeszéléssel próbálja erről leszoktatni. Tanulságos mesékkel lehet őt elszórakoztatni, tanulásra buzdítani.

Bak:

A kis Bak nagyon jól el tudja önmagát szórakoztatni, a lármás játékok helyett szereti az egyedüllétet. Ezért nincs értelme például annak, hogy a Bak gyermeknek meglepetésbulit szervezzen a szülő, vagy mindenféle előkészítés nélkül társaságba vigye. Mert ettől a jegy szülötte inkább bosszús lesz. A Bak gyermek imád rajzolgatni, maga által kitalált történeteket papíron megeleveníteni. Mivel félénk, nehezebben barátkozik, ám ha egyszer valakinek sikerül a közelébe férkőznie, akkor jóban-rosszban a végsőkig kitart mellette. A tanulás kissé nehezen megy a jegy szülöttének. Hosszabb ideig tart, míg megérti a tananyagot, de ha egyszer elsajátította, akkor azt már nehezen felejti el.

Vízöntő:

A rokonszenve és ellenszenve erősen befolyásolja a kis Vízöntőt. Hihetetlenül nagy a tudásvágya, minden érdekli, ez az oka annak, hogy a szülőknek és a tanároknak is rengeteg kérdést tesz fel. Bármit kérdez, komolyan kell felelni. Még akkor is, ha nem tudják a kérdésre a választ. Ilyenkor is őszintének kell vele lenni, mert ha rájön arra, hogy becsapták, ezt nem felejti el, és amikor alkalom adódik, akkor kissé gúnyosan fogja ezt a szülők orra alá dörgölni. A gyermek hajlamos a különcködésre, amiről úgy lehet leszoktatni, hogy a nevelő elmagyarázza, miért nem jó, miért nem praktikus, nem hasznos. Legyen a Vízöntő fiú vagy lány, semmit sem csinál úgy, mint a többiek.

Halak:

A kis Halak békés, titoktartó, szolgálatkész, könnyen befolyásolható gyermek. A szülő feladata megvédeni a csemetéjét a rossz társaságtól, mert a gyermek éppoly hamar magába szívja a jót, mint a rosszat. Erősíteni kell a gyermek önbizalmát. Bele kell nevelni, hogy ne vegye szívére az esetleges igazságtalanságokat, ne üssenek sebet a lelkén a világban történő tragikus események, az emberek hálátlansága. A gyermek általában valamely művészeti ágban tehetséges. Erre oda kellene figyelni, és a témában különórákra járatni. Ugyanis ez is hozzájárulhat a lelki kiegyensúlyozottságához. Hajlamos a füllentésre, ezért ebben a témában szigorúnak kell vele lenni.

A horoszkóp a Nők Lapja Gyerek 2016/1. számában jelent meg.

Fotó: Thinkstock