Kevesen lehetnek biztosak abban, hogy kamaszként olyan hivatást választanak, amelyet életük végéig tudnak és szeretnek űzni. A többiek a szüleikre, a barátaikra, a szívükre vagy a statisztikákra hallgatnak, és ha szerencséjük van, a szakmájuk létezni fog tizenöt év múlva is.

iskolavalszto_diplomasvagynem

A fiatal nő kényelmesen szürcsöli a kávéját, amikor az ablakokból észrevétlenül kipotyognak a csavarok. Egy szemüveges férfi az irodájában olvasna, ám a kezében szétporlad a könyv. És ez csak a kezdet. A tapéta lemállik, az asztal összeroskad, repedezik a fal, az emberek az utcára futnak, onnan nézik, ahogy a házak összedőlnek. Az egész civilizáció megsemmisül. A hidak leszakadnak, eltűnnek az autók, végül a ruha is lefoszlik az emberekről. A férfi ak bozontosan, a nők festetlen hajjal, meztelenül pislognak egymásra. Az utolsó jelenetben éppen tüzet próbálnak csiholni egy ággal és egy fadarabbal. A német videó címe: Milyen lenne a világ szakmunkások nélkül?

EMBERT A GYÁRBA!

Kínában és Indiában sorra nyílnak az egyetemek, mindenki tanulni akar, mert a szüleik még hisznek abban, hogy a tudás olyan érték, amely garantálja, hogy az ember kiemelkedjen a nyomorból. Ám a friss diplomások sokszor szembesülnek azzal, hogy nincs a végzettségüknek megfelelő állás, miközben a gyárakba meg egyre nehezebben találnak kétkezi munkásokat. A szállodákban hiány van nyelveket beszélő szakácsokból, felszolgálókból. Az ázsiaiak autók, telefonok, laptopok millióit gyártották le, mára viszont alig akad olyan szakmunkás, aki ezeket karbantartaná. Keveseket vonz a kétkezi munka, mégis egyre több diplomás kénytelen elvégezni egy szakmunkásképző iskolát is, hogy piacképes tudása legyen.

Szakmunkásokra, szakemberekre nálunk is mindig lesz igény: miközben 2013-ban 800 ezer olyan diplomásról tudtunk, aki még soha nem dolgozott a szakmájában – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal tanulmánya szerint –, a vállalatok 2014-ben alig tudtak szakképzett fizikai munkásokat felvenni. A terveikből az is kiderül, hogy hamarosan jóval több ipari, építőipari és mezőgazdasági munkásra, feldolgozóipari gépkezelőre lesz szükségük, és megemelnék az összeszerelők , illetve a fém- és villamosipari szakemberek számát is. A profession.hu álláshirdetései alapján jelenleg a legkeresettebb fizikai munkás a targoncavezető, az eladó, a betanított munkás, a gépkezelő, az operátor, a gépszerelő, a szakács, a CNC-programozó és az autószerelő. A kereslet azonban látványosan nem találkozik a kínálattal: 2014-ben a legtöbb álláskereső bolti eladóként szeretett volna dolgozni. Az adminisztrátori, illetve az asszisztensi hirdetésekre szintén hatalmas a túljelentkezés.

SZABADSÁG ÉS MINIMÁLBÉR

Persze hiába válogathat valaki számos állásajánlat közül, nem biztos, hogy jól is keres. Például a szociális-egészségügyi szektor szinte korlátlan mennyiségű ápolót tudna felszívni, de ezt a nővérek aligha érzik a fizetésükön – legalábbis Magyarországon. És az sem mindegy, milyen háttérrel indul az ember. Egy szakmunkás is kereshet sokat, ha van elég tőkéje ahhoz, hogy saját műhelyt nyisson, és ugyanazzal a végzettséggel tengődhet minimálbérből, ha csak mások alkalmazottjaként talál munkát.

Ha a cikk befejezése mellett kíváncsiak vagytok arra is, milyen munkák lesznek nélkülözhetetlenek a jövőben, lapozzátok fel a Nők lapja Iskolaválasztó különszámát a 95. oldalon!

Szöveg: Pór Attila

Illusztráció: Europress/Getty Images