Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi képtelenek vagyunk a frissen sült, illatozó kiflinek ellenállni.

HOZZÁVALÓK 10 DARABHOZ:

3 dl langyos tej | 1 evőkanál cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 60 dkg finomliszt + a formázáshoz | 1 teáskanál só | 10 dkg vaj, olvasztva, majd kihűtve | 1 evőkanál barna cukor a vízfürdőhöz

1. A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk fel. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a maradék cukorral, a közepébe mélyedést készítünk. Az élesztős részt a lisztes keverékhez öntjük, kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.

2. Több részletben a tésztába dolgozzuk az olvasztott vajat. Mindig megvárjuk, amíg az előző adagot felveszi, csak azután adjuk hozzá a következőt. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, konyharuhával lefedjük, és 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük. (Akinek van, tegye kelesztőtálba!)

3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára. Kiütögetjük belőle a levegőt, 10 egyforma darabra vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetünk.

4. Megformázzuk a kifliket: a tésztagombócokból egyenként kb. 20 cm átmérőjű kört nyújtunk, majd egy irányba kezdjük nyújtani, csak előre, magunktól el, míg egy kb. 2 mm vastag ovális formát kapunk. Feltekerjük, mintha szivart készítenénk, de közben a két szélét kifelé sodorjuk, majd patkó alakúra hajlítjuk.

5. A gáztűzhely közelében liszttel meghintünk egy konyharuhát, ráfektetjük a kifliket, letakarjuk, és 20 percig kelni hagyjuk. Közben egy legalább 24-26 cm átmérőjű fazékban kb. 4 ujjnyi magasan vizet forralunk. Beleszórjuk a barna cukrot, a lángot takarékra vesszük. Sütőpapírt borítunk két nagy sütőlemezre, és előmelegítjük a sütőt 200 ºC-ra.

6. A kifliket egyesével, szűrőlapáttal a forró vízbe tesszük, méghozzá azzal az oldalukkal lefelé, amelyik a konyharuhán felfelé nézett. Ha a kifli a víz tetején úszik, akkor megfelelő a kelesztése. Ha viszont nagyon a vízbe merül, akkor még keletlen, ezért várunk néhány percet a többivel, csak utána folytatjuk a főzést.

7. 30 másodperc után megfordítjuk a kiflit, és a másik oldalát is ugyanennyi ideig fürdetjük. A szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük, és a tepsire tesszük. Az összes kiflit megfőzzük, majd forró sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül rácsra tesszük őket hűlni.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 15-20 PERC
KALÓRIA: 332 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg.

Recept és fotó: Tóthné Libor Mária, a Limara Péksége szerzője