A friss, illatozó croissantnak nem lehet ellenállni, főleg, ha egy bögre kakaó is jár hozzá. Jól hangzik, igaz?

kep01e

HOZZÁVALÓK 12-14 DARABHOZ:

25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 1 tojás a kenéshez

1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.

3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.

5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre.

6. Pihentetés után lisztezett felületen 15×40 cm-es téglalapra nyújtjuk, és 7-8 cm talpú háromszögeket vágunk belőle.

7. Feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve, letakarva 15 percig kelesztjük.

8. Megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, és 170-180 ºC-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + A TÉSZTA PIHENTETÉSE
SÜTÉS: 18-20 PERC
KALÓRIA: 276 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, még több hajtogatott tészta alapú sütemény társaságában.

Szöveg: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre