Érdemes néha házilag elkészíteni a reggelire való péksüteményt, amely nemcsak a hétköznapokon, de az ünnepi időszakban is telitalálat lehet! Fogyasszátok vajjal, lekvárral, vagy éppen sajttal és sonkával!

HOZZÁVALÓK 12 DARABHOZ:

1 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 50 dkg finomliszt + a formázáshoz, 1 teáskanál só, 15 dkg natúr joghurt, 5 dkg puha vaj/margarin, 2 evőkanál szemes mák + a szóráshoz, 1 tojás a kenéshez

1. A langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral, alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a joghurtot, az élesztős keveréket és a puha vajat/margarint.

2. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük, a végén beledolgozzuk a mákot is. Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, elválik az edény aljától, letakarjuk, és 45 percig kelni hagyjuk.

3. Lisztezett deszkára borítjuk, és 12 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, és fóliával letakarva 30 percig ismét kelni hagyjuk őket.

4. A formázáshoz kettévágunk egy cipót, és mindkét darabból 20-20 cm hosszú rudat sodrunk. Mindkettőt U alakúra hajlítjuk. Az egyik darabot magunk elé tesszük úgy, hogy a tészta szárai lefelé mutassanak. Az aljára ráfektetjük a másik meghajlított tésztát úgy, hogy a szárai felfelé mutassanak. A felfelé mutató tésztaszárakat kívülről átbújtatjuk az alsó szárak alatt és középen felhúzzuk, majd csinosra igazítjuk.

5. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és fóliával lefedve 30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A mákvirágokat megkenjük a felvert tojással, majd meghintjük mákkal. A tepsit a forró sütőbe toljuk, és szép pirosra sütjük 25-30 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 25-30 PERC
KALÓRIA 234 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, további 7 különleges kelt tésztával együtt!

Recept: Tóthné Libor Mária

Fotó: Körmendi Imre