A legnagyobb magyar kedvencek eredetének már utána jártunk, de arra gondoltunk, talán a leghíresebb külföldi sütemények történetét sem akarnátok kihagyni.

Színes szépség: macaron

macaron

Valamilyen oknál fogva – talán a kiejtése miatt – a legtöbben azt gondolják, a macaron francia eredetű édesség, de valójában a 14-15. századi Velencében kezdték el először készíteni. Franciaországban csak később vált ismertté – az már más kérdés, hogy az évszázadok alatt az egyik legkedveltebb cukrásztermékké nőtte ki magát. A maccarone vagy maccherone szó egyébként nem csupán ezt a süteményt jelölte anno, minden apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készült édességet így neveztek.

Csokis csábítás: brownie

Chocolate brownie, cake on a white plate on a turquoise wooden background

A legenda úgy tartja, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába, ennek a „baklövésnek” köszönhetjük a brownie-t. Hogy ez igaz-e, azt nem tudjuk, az viszont biztos, hogy a süteményt először az 1897-ből származó Sears and Roebuck katalógusban említették, amely a mai Sears áruházlánc korabeli „akciós katalógusa” volt.

Ínyenc kedvenc: caramel flan

vanilla pudding in black plate on wooden board

Nemzete válogatja a caramel flan elkészítésének és szervírozásának formáját, sőt eredetét tekintve sincsen két azonos álláspont. Egyes források szerint már a Római Birodalomban is készítettek ehhez hasonló desszertet, mások a mexikóiaknak tulajdonítják a finomságot. Egy azonban biztos, a gőzölt vaníliás puding és a lecsorgó karamell kombinációja egyszerűen fenséges, nem véletlen, hogy Európa szerte kedvelt nassolnivaló.

Energiabomba: tiramisu

tiramisu

A tiramisu elnevezése koffeintartalmára utal: ha magyarra fordítanánk, akkor valami olyat jelentene, hogy „dobj fel”. Eredete azonban már nem ennyire egyértelmű. Egyes források szerint a 17. században Cosimo di Medici toszkán herceg tiszteletére készítettek először ilyet, mások szerint csak a 60-as években találta ki Loly Linguanotto cukrász. Ez már csak azért is hihetőbb, mert a középkorban elég nehezen tudták volna megoldani a mascarpone szállítását, ami eredetileg Venetóból származik. Ráadásul Giorgo Locatelli az Ízek Italiája című könyvében – ami alapirodalomnak számít az olasz konyhaművészetben – szintén a cukrászmestert nevezi meg alkotójának.

A fánkok fánkja: éclair

Dessert with custard and chocolate watered. Bakery

Az ételtörténészek szerint az éclair fánk francia eredetű sütemény, Antonin Carame séftől eredeztetik, bár ezt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, ahogyan azt sem, hogy villámlásra utaló neve a gyors elfogyasztására utal. Mivel egyesek a fulgurit kőhöz is hasonlítják, ami villámcsapáskor jön létre a homokban, mindenki csak találgat azt illetően, hogy kihez, mihez kötődik, azt azonban senki nem vonja kétségbe, hogy az éclair fánk az egyik legjobb dolog a világon.

A Nők Lapja Konyha 2016. július-augusztusi számában, többek között klasszikus, külföldi sütemények receptjeit is megtaláljátok. A magazin június 5-től vásárolható meg az újságárusoknál.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock