konyvajanlo-anyak-napja-ajandek

Mi már tudjuk, mit ajándékozol anyák napjára! – Friss könyvek a csokor mellé

Az élményajándékozás nem csupán akkor lehet emlékezetes, ha közös programmal lepjük meg édesanyánkat, nagymamánkat. Egy lebilincselő könyv világába is elkalauzolhatjuk azt, akit a legjobban szeretünk. Tegyünk hát így anyák napján! Könyvajánlónkban a friss megjelenésekből válogattunk olyan köteteket, melyek az otthon kényelméből, a fotelben ülve varázsolnak el – legyen szó ünnepi gyűjteményről, életrajzi ihletésű, romantikus vagy épp drámai hangvételű történetről.

Jövő vasárnap, azaz május 5-én ünnepeljük életünk legmeghatározóbb személyeit, a szívünknek oly kedves édesanyákat és nagymamákat, akiknek a hagyomány szerint főként virágajándékkal szoktunk ilyenkor kedveskedni. Mi most egy kicsit eltérünk ettől a tradíciótól, és az alábbi, frissen megjelent szerzeményeket is átkötjük szalaggal képzeletben, hogy az illatos virágcsokor mellé néhány maradandó, szép szó is jusson szeretteink könyvespolcára, ahonnan bármikor töltekezhetnek.

Könyvajánló: 7 kötet anyák napjára

Akkor sincs gond, ha a most következő könyvek helyett inkább valami humoros történetet keresnél. Legutóbb például az ausztrál komika, Celeste Barber sziporkázó naplóját ajánlottuk, de rövid, egy ültő helyben elolvasható kötetekből, híres írók kedvenc könyveiből, vagy emlékezetes memoárokból is válogattunk már számodra minőségi olvasmányokat. Ezek után nincs más dolgod, mint beszerezni kedvenceidet vasárnapig. Reméljük, ezek egyúttal az édesanyák és a nagymamák kedvencei is lesznek!

1. Meri Valkama: Ölel, Margot (Partvonal)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandek

A nyolcvanas évek elején járunk. A finn származású Markus Siltanen tudósítóként költözik Kelet-Berlinbe, ahová családja is elkíséri. A pár közös lányát, Vilját már az itteni eszmék szerint neveli, ám 1989-ben leomlik a berlini fal, és a politikai rendszer alkonya egyúttal a szülők házasságának végét is jelenti.
A család visszatér Finnországba, ahol Vilja gyermekkori emlékei szépen lassan szertefoszlanak, mígnem felnőttként egy nap leveleket talál elhunyt apja holmijai között. A titokzatos sorokat egy Margot nevű keletnémet nő vetette papírra, akiről kiderül, szenvedélyes viszonyt folytatott apjával a ’80-as évek Berlinjében.
De ki lehet a levelekben Gesztenye néven emlegetett kislány? Miért nem tért vissza az apja Németországba a mindent elsöprő szerelemért? Vilja Berlinbe utazik, hogy felkutassa a levelek szerzőjét, és miközben saját múltja után kutat, a nem várt fordulatok egy fiatal nő identitáskeresését is elénk tárják. Megindító történet az emlékezet törékenységéről, a múlt megértésének szükségességéről egy olyan korszakban, amely nagyban befolyásolta Közép-Európa, és a magyarok történelmét is. 

2. Drága édesanyám – 15 megható történet arról, aki a legfontosabb (Athenaeum)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandek

„Anyu a hideg üvegnek döntötte homlokát, és nézte Lacikát állhatatosan. Nézte, és én még nem láttam soha ilyen nézést. Nemcsak a szemével nézte, hanem homlokával és orrával, bőrének minden pórusával, és a bőr alatt feszülő idegekkel. Egy nagy szemmé vált ez az asszony, kiszállt önmagából, suhant végig az úttesten a fiához, s csak nézte, nézte, bepólyálta szeme bársonyába, körülvértezte szeretete vaspáncéljával, úgy nézte, nézte, nézte a gyereket. Így csak ők tudnak nézni, az anyák, szeretetük átlát a hegyeken, hétmérföldes csizmával lépked a szeretetük, s egy léghajót elkormányoznak e szeretet erejével, ha rajta utazik a fiuk.”
Az Athenaeum Kiadó idei anyák napi díszkötetében világhírű szerzők és legendás magyar írók anyai szeretetről és saját édesanyjukról írt sorait olvashatjuk. Olyan édesanyákról szóló írásokat, akik féltő szeretettel kísérik gyermekeik minden lépését. Asszonyokról és nőkről fogalmazódott gondolatokat, kiknek önfeláldozó mosolya mögött érthetetlen titokzatosság rejtőzik. A kötetben többek között Ady Endre, Jane Austen, Kaffka Margit, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Guy de Maupassant vagy Lev Nyikolajevics Tolsztoj írásait olvashatjuk. 

3. Ann Napolitano: Helló, gyönyörűm (General Press)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandekAz amerikai sikerszerző legújabb kötetében a Padavano nővérek öröknek hitt, mégis törékeny szövetségét teszi próbára egy izgalmas, családregénynek is beillő történetben. A fülszöveg szerint a Padavano nővérek nem csupán testvérek. Julia, Sylvie, Cecelia és Emeline egymás legjobb barátnői is, akik érzelmekkel és energiával töltik meg az 1980-as évek Chicagójának egy színes szegletében álló házukat. 
Ezzel szemben William Waters egy tragédia okán olyan otthonba kényszerült, ahol fájdalomtól sújtott szülei képtelenek voltak szeretettel fordulni felé. Amikor találkozik a temperamentumos és ambiciózus Julia Padavanóval, világára egyszeriben leragyog a nap, különösen, amikor nem mindennapi testvéreit is megismeri.
Ám a William múltjából áradó sötétség csakhamar a felszínre tör, és mindenki meglepetésére nem Julia, hanem Sylvie lesz a fiú bizalmasa, ami foltot ejt a családi szeretet addig makulátlan szövetén. Vajon vissza tudnak találni a testvérek egymáshoz? És a szeretet képes lehet egy széthullott családot újra egésszé kovácsolni?

4. Tom Hanks: Hamarosan a mozikban (Open Books)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandekAz egyik legszeretettebb hollywoodi sztár, Tom Hanks már bizonyította, hogy ért a tollforgatáshoz. Legújabb regényében arról is meggyőz bennünket – ha eddig esetleg nem gondoltuk volna – hogy a filmkészítés is a vérében van. Az Oscar-díjas színész nagyszabású, évtizedeken átívelő története főhajtás a filmipar háttérben dolgozó szakemberei előtt. Minden olyan szereplő előtt, aki részt vesz a filmkészítés őrült, kimerítő, mégis csodálatos folyamatában.
A történet 1947-ben, egy Bob Falls nevű férfival veszi kezdetét, aki bár épségben tér haza a háborúból, valójában nem találja otthon a helyét. Egyetlen délután erejéig foglalkozik ötéves unokaöccsével, Robby-val, mielőtt huszonhárom évre ismét nyoma vész. A különleges tehetségű fiú 1970-ben már TREV-VORR művésznéven rajzol képregényeket.
Egy nagybátyjától kapott titokzatos levél arra sarkallja, hogy papírra vesse a Tűzeső legendáját, egy lángszórós katonáról szóló különös történetet. 2020 Hollywoodjában a befutott producer, Bill Johnson egy furcsa, régi képregényre bukkan, ami tökéletes darabja lenne népszerű szuperhős-univerzumának…
Tom Hanks könyve amellett, hogy a reflektorfényt a filmipar gépezetének apró, ám annál fontosabb fogaskerekeire irányítja, egyszerre szívmelengető mese és filmes kulisszatitkok elképesztő tárháza is.

5. Angie Cruz: Meg ne fulladj egy pohár vízben (Libri)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandek„A nevem Cara Romero, és azért jöttem ebbe az országba, mert a férjem meg akart ölni” – ezzel az erőteljes mondattal indul az egyedülálló anya története, aki a kisfiával együtt érkezett New York latin-amerikai bevándorlók által lakott negyedébe. Mikor az ötvenes évei közepén járó Cara váratlanul elveszíti az állását, heti rendszerességgel látogatni kezdi az őt segítő szociális munkást.
Ezeken a közös alkalmakon mesél küzdelmekkel teli életéről, a barátairól, a családjáról, a bevándorlók apró-cseprőnek tűnő, mégis egész világokat romba dönteni képes ügyeiről, örömről és bánatról, arról, milyen az, ha valaki napról napra a társadalom peremén kénytelen egyensúlyozni.
Angie Cruz regényének minden sora empátiára és emberségre tanít. A rendkívüli Cara áradó mesélőkedve, szeretni valóan esendő személyisége magával ragadja az olvasót, aki végig azon izgul, hogy Cara élete és sorsa végre egyenesbe jöjjön. 

6. Anne Stern: Három nap augusztusban (Centrál Könyvek)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandek

 

Anne Stern bestsellerszerző regénye 1936-ba repít bennünket, azon belül is Berlin városába, ahol Elfie – bár élete szorongással teli – a Sawade csokoládéboltban dolgozva, a nugátból, pralinéból és marcipánból készült édességek között mindig megnyugvásra talál. 
A viszontagságos időkben sokak számára örömöt és vigaszt nyújtanak az Unter den Linden sugárút kis üzletei. Az édességmester, az üzlet fölötti lakásban élő idős hölgy, a közeli könyvkereskedés zsidó tulajdonosa, a szomszédos hotel londinere, az egyiptomi származású bártulajdonos, a kis virágárus lány, a sétálgató emberek, a koldusok – mind az élő és lélegző Berlin részei, akik még az embertelen időkben is megőrzik emberségüket, hiába látszik elveszni a város.
A szélsőséges elnyomó rendszer és az olimpiai játékok zűrzavarának árnyékában azonban Elfie számára megmutatkozik a reménysugár egy különleges trüffel titkában, és egy tiltott szerelemben. De vajon lesz bátorsága követni a szívét? Anne Stern kötete arra emlékeztet, hogy mindannyiunknak szüksége van egy helyre, ahol a zord körülmények ellenére diadalmaskodhat a szépség és az öröm.

7. Dolly Alderton: Jó alapanyag (21. Század)

konyvajanlo-anyak-napja-ajandekA szenzációs Dolly Alderton negyedik kötete is az írónőre jellemző humorral és éleslátással nyúl a párkapcsolat, a szerelem és az önmegvalósítás témáihoz. „Minden párkapcsolat elkezdődik valahol. És ez például kétszer is véget ér” – olvashatjuk a felvezetést, melyből hamar kiderül, hogy Andy szerelmes Jenbe és Jen is szerelmes volt Andybe, Andy azonban mégsem érti, kapcsolatuk miért is szakadt meg olyan hirtelen.
Andynek egyelőre nincs hol laknia, stand-up karrierje beindulása is várat még magára, miközben azon töpreng, hogyan lehet, hogy körülötte mindenki egy pillanat leforgása alatt felnőtté vált. Összetört szíve folyvást csak azon zakatol, hogyan tudna minderre megoldást találni és visszacsábítani magához Jent. Ám mielőtt ez megtörténhetne, Andynek még sok-sok szálat fel kell göngyölítenie, melyek mind önmagához vezetnek.
A Jó alapanyag pompás megfigyelésekkel teli, szórakoztató regény az összetört szívről és a barátságról, valamint arról, hogy ezt az egészet hogyan lehet túlélni. (Természetesen mindenekelőtt jó adagnyi humorral.)

Fejtörést okoz az ajándékozni kívánt könyv kiválasztása? Mutatunk 7 trükköt, ami megkönnyítheti a dolgod!

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

Könyvajánló anyak napja ajánló

Kiemelt kép: Getty Images