budai vár

5 tavaszi program a Budai Várban a sikló szülinapja alkalmából

A Budavári Sikló március 2-án 154 éves, de ha már ott vagy, ne csak azt nézd meg!
  • Március 2-án 154 éves a Budavári Sikló.
  • Rétes, kávé, cseresznyefa-virágzás és csodás kilátás vár tavasszal a várban.
  • A Sziklakórház bizarr történelmi titkai a magyar és a külföldi látogatókat is lenyűgözik.

Ha már a napokban ünnepelhetjük Budapest egyik szimbólumának, a Budavári Siklónak a születésnapját, akkor ne csak a felvonó miatt sétáljunk fel a Budai Várba

A sikló 1870 óta köti össze a Duna-partot a Budai várral. A 95 méteres pályán mozgó különleges felvonó tökéletes módja, hogy feljussunk a várba, hiszen a vasútról nagyon szép fővárosi látkép tárul elénk. Budapest ikonikus látványossága egyébként a második világháború alatt majdnem teljesen megsemmisült, több mint 40 év kellett a teljes helyreállításához.

A Budavári Sikló 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

A felvonó, régi nevén a Budai Hegypálya 1870. március 2-ára készült el, a fő funkciója az volt, hogy a várban működő minisztériumok és a Várszínház könnyebben megközelíthető legyen.

budavári sikló

A felújított sikló 1986-ban (Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán)

Gróf Széchenyi Ödön (Széchenyi István fia) kezdeményezésére épült meg a világ második siklója Budán, az első ilyen közlekedési eszköz a lyoni sikló volt. Az eredeti felvonó még gőzhajtású, kötélvontatású vasútként működött.

A sikló terveit Jaruszek Ödön készítette, és több szempontot figyelembe kellett vennie a tervezéskor: a Lánchíd budai hídfőjénél a hídon áthaladó omnibusz-közlekedése, az 1857-re elkészült Alagút és a szintén itt kialakított lóvasúti végállomások határozták meg a sikló működését, megépítését. 

Néhány éve újra felújították a siklót, ha azóta nem is próbáltad ki, akkor idén tavasszal itt az idő, hogy felmenj vele a várba, és megkezd a tavaszi mini kirándulást a Budavári Palota környékén. A Budavári Sikló menetrendjét mindig ellenőrizd indulás előtt!

Sziklakórház és atombunker

Külön-külön is érdekes lenne két ilyen hely Budapest középkori várában, de így egyben még érdekesebb. A Sziklakórház (Sziklakórház Atombunker Múzeum) ma már múzeumként működik, de egykor – a világháborúk és az 56-os forradalom alatt is – tényleg szükségkórház működött benne.

A hidegháború alatt új funkciót kapott: a kórházat atombunkerré alakították és ezt egészen 2002-ig titokban is tartották, a múzeum 2007 óta várja a látogatókat.

„Azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban” – írják a Sziklakórház honlapján. Ez a mondat önmagában elég ahhoz, hogy elhiggyük, a 20. század kegyetlenségéről és emberségességéről egyszerre lássunk itt bizonyítékot.

Ez a program a külföldiek körében mindig nagy siker arat, tehát ha lenyűgöznél pár külföldi ismerőst, kollégát, akkor ide mindenképp vidd el őket!

Keserédes Balta köz

A Szentháromság tértől kb. 100 méterre található a Balta köz, ami valójában egy átjáró, korhű cégér díszíti boltívet. Az egy dolog, hogy csodás épületet rejt a köz, de érdekes történeteket és isteni, tradicionális rétes lelőhelye is.

A Balta közben mindenképp nézd meg a műemlék Hertl-Strobl-házat, amelynek egyik kapuja és apró udvara a Balta közből nyílik (a másik az Úri utcából). Ha a vaskapuig besétálsz láthatod azt a gyönyörű reneszánsz falikutat, amit azokból a feleslegessé vált díszkövekből építettek, amelyek a Mátyás-templom régi felújításakor megmaradtak. A háznak egyébként nagyon szomorú története van, amit az Erre-arra oldalon részletesen elolvashatsz.

Itt el is jött a pihenő és az energiaraktárak feltöltésének az ideje is, hiszen éppen ebben a házban van Budapest egyik legjobb rétesezője is, ahol igazi házi rétest ehetünk.

A Budai Rétesvárban a kávénkat, süteményünket vagy hagyományos kenyérlángosunkat a Balta közben elhelyezett kis padokon fogyaszthatjuk el kényelmesen, mert az üzlet túl kicsi ahhoz, hogy bent együnk. 

Megelevenedő történelem

A VR Tours olyan túrákat szervez szabadtéren a Budai Várban, amelyek során különböző korokba repítenek bennünket – persze csak a virtuális valóságban. Az általános- és középiskolásoknak is bátran vigyük el egy ilyen VR-szemüveges túrára, mert sokkal könnyebben befogadhatóbbá válik így a magyar történelem. A VR Toursnál többféle történelmi kort is választhatunk, ha például gyerekekkel vállalkozunk a kalandra, akkor érdemes azt megnézni, amit éppen tanulnak.

A Budai Vár helyszínein másfél órát tölthetünk el a különböző korokban. Akár a középkorban vagyunk kíváncsiak a vár ostromára, akár az 56-os forradalom idején néznénk körbe a vár környékén, nagyon látványos és okos „díszletbe” repítenek bennünket. Összesen 7 program közül választhatunk, és 8 idegen nyelven is igénybe vehetjük a szolgáltatást, ha esetleg külföldi ismerősöket vinnénk a programra.

A 700 éves zsinagóga

Alig észrevehető a középkori Budai Vár falain belül a 700 éves, törökkori zsidó imaház. A zsinagógát nem olyan régen, 2018-ban újították fel és meg is nyitották a nyilvánosság előtt. A mai Táncsics Mihály utca északi részén, a korabeli Zsidó utcában rövid megszakítással egészen 1686-ig élt zsidó közösség.

A Budavári zsinagóga jelenleg imahelyként is működik, így érdemes tájékozódni, hogy a múzeumnak mikor, melyik részét nézhetjük meg. Amikor nyitva áll az imaház a nyilvánosság előtt, akkor az ásatás leletei mellett a temetkezési helyet és zsinagógát is megnézhetjük.

Ha inkább vidéken kirándulnál, akkor keresd fel a cikkünkben ajánlott csodaszép falvak egyikét!

Kiemel kép: Unplash