optikai illúzió vezetés

Optikai illúzió: vajon képes vagy vezetni az esőben?

Az optikai illúziók érdekes és meglepő jelenségeket rejtenek magukban, melyek fontos kérdéseket az vetnek fel emberi észlelés működéséről. Egy ilyen optikai illúzió most azt is teszteli, hogy mennyire vagyunk képesek vezetni rossz látási viszonyok között, például esőben vagy ködben.

Az internet népszerűségét élvező optikai illúziók között feltűnt egy különleges példány, amely igencsak próbára teszi az olvasót. Az illúzió egy fekete-fehér csíkos körképet mutat, amelyben számok vannak elrejtve. A különlegessége abban rejlik, hogy a vonalak térköze és iránya folyamatosan változik, megnehezítve ezzel a számok pontos azonosítását.

Az optikai illúzió mögött az úgynevezett kontrasztérzékenység elve áll, ami azt méri, hogy mennyire vagyunk képesek élesen látni kis tárgyak körvonalait, vagy észrevenni a legkisebb árnyalatbeli különbségeket. Azok,

akiknek csökkent a kontrasztérzékenységük, gyakran nehézségekkel küzdenek rossz látási viszonyok között, például alacsony fényviszonyok, köd vagy eső esetén.

Az optikai illúziót az X (korábban Twitter) nevű közösségi platformra töltötték fel, ahol gyorsan terjedni kezdett. A felhasználókat arra kérték, hogy írják meg, milyen számokat vélnek látni az illúzióban – a kapott válaszok természetesen igen változatosak voltak. 

Te milyen számot látsz a képen?

optikai illúzió vezetés

Az ominózus optikai illúzió, ami megmutatja, mennyire szabad az esőben vezetnünk (Fotó: Twitter / @benonwine)

Már több mint 28 000 ember kommentált az optikai illúzió poszt alatt. „Lehet, hogy időpontot kellene foglalnom az orvosomnál” – viccelt egy közösségi média felhasználó. Egy másik hozzátette: „3 452 839, de őszintén szólva a hármas csak találgatás. Nem tudom megállapítani. Könnyebb látni, ha fel és le mozgatjuk a képet, de nem tudom, miért.” Míg egy harmadik ezt írta: „Látom a 45 283-at, de a többiek két másik számot is látnak. Érzékelem, hogy tényleg vannak még más számok is, de nem tudom kivenni őket.”

És hogy mi a megoldás? Ha teljesen rendben van a szemünk, akkor ezt a számot látjuk: 3 452 839.

A teszt eredménye megmutatja, hogy mennyire jó a kontrasztérzékenységünk. Ha az optikai illúzióban lévő számokat könnyen és pontosan látjuk, akkor nagyon jó, azonban

ha nehézségekbe ütközünk a számok azonosításában vagy nem látjuk élesen a képet, az arra utalhat, hogy csökkent kontrasztérzékenységünk.

Ijedtségre nincs ok ebben az esetben sem, de érdemes bejelentkezni egy szemészhez látásvizsgálatra, mert ő tudja megállapítani a pontos diagnózist.

Az ilyen típusú tesztek és illúziók hasznosak lehetnek, mert segítségükkel játékos formában mérhetjük fel a látásunk minőségét és annak hatásait a vezetésre. Mivel a rossz látási viszonyok  jelentős veszélyeket rejtenek magukban, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy csak akkor üljünk a volán mögé, amikor teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban.

Nemcsak a látásunkról, hanem a személyiségünkről is árulkodhat egy-egy optikai illúzió. Kattints a linkre, és nézd meg, mit mond rólad az, amit legelőször észreveszel a képen!

Kiemelt kép: Canva