utazási szokások felmérés

Kiderült, hogyan, hová és milyen gyakran szeretünk utazni belföldön!

Felmértük az ország belföldi utazási szokásait!

A KSH által gyűjtött adatok szerint 2023 első felében a hazai vendégek kevesebb éjszakát töltöttek szállodában belföldön, míg a külföldi turisták jóval több időt töltöttek hazánkban, mint 2022-ben. A nyári szezonban a Balaton volt a legnépszerűbb célpont, a fővárost leginkább a külföldiek látogatták. Ezeket mondják a számok. De vajon mi a helyzet mostanában?

És mit mondanak a nőklapja.hu olvasói? Hogyan és hova utazunk szívesen, ha belföldre utazunk? Mi alapján választunk szálláshelyet? Melyek azok az elvárások, amikből semmiképp nem engedünk? Ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ nem reprezentatív felmérésünkben, amelyben majdnem egy hónap állt olvasóink rendelkezésére, hogy megválaszolják kérdéseinket.

Szeretjük a belföldi utazásokat

A nőklapja.hu felmérését közel hatezren töltötték ki, a válaszokból pedig egyértelműen kiderült, hogy nem csak külföldre, de belföldre is szívesen utaznak olvasóink. Ha magunkból indulunk ki, gyanítjuk, hogy akár gyakrabban és hosszabb időre is szívesen elvonulnánk a számos kiváló belföldi úti cél és szálloda valamelyikébe, ha megengedhetnénk maguknak. A válaszokból az derült ki, hogy a legtöbben két-három éjszakára fizetnek be belföldi üdülésre, és évente inkább csak egy-két alkalommal.

Csupán a válaszadók 15%-a mondta azt, hogy évente háromnál többször is van lehetősége belföldi utazást szervezni.

Az úti célokat a válaszadók közel 83%-a kocsival éri el, a második leggyakoribb utazási eszköz a vonat (12,6%), és a kitöltők csupán 4%-a mondta azt, hogy a buszos megoldást választja.

Fontos a család, fontos az élmény

Arra a kérdésünkre, hogy kivel utazunk a legszívesebben, fej-fej mellett végzett a „párral” és a „családdal” válasz (54%, 53%), és mivel a kérdésben több opciót is meg lehetett jelölni, arra is érkeztek szavazatok, hogy „barátokkal”, de arra is, hogy „egyedül”, amit így év vége felé bizony meg is tudunk érteni.
Ha utazunk, fontos a kényelem, a lazítás, de az élmény is. Legtöbben a félpanziós ellátást preferálják, ez az opció messze lekörözte a többit a 77%-kos választási aránnyal. Rögtön utána következik a csak reggelit tartalmazó ellátás, 10%-kal. Természetesen arra is rákérdeztünk, hogy mivel töltik legszívesebben az idejüket belföldi utazás alatt, a felmérés résztvevői itt is több választ tudtak megjelölni. Ezek alapján a legkedveltebb program a városnézés, ezt követi a wellness, a dobogó harmadik fokára pedig a túrázás került.

Vélhetően egy apuka a vállán cipeli kisgyerekét az erdőn keresztül, mindketten esőkabátot viselnek

(Fotó: Getty Images)

Ár-érték arány

A nőklapja.hu olvasóinak válaszaiból az derült ki, hogy szálláshely választásnál az ár a legfontosabb szempont, rögtön utána a tisztaságot jelölték meg a fontossági sorrendben. Ártól függetlenül viszont a többség a szállodát választja, ha pihenni megy, a válaszadóknak csupán 31%-a foglal apartmanban, és még ennél is jóval kevesebb, csak 13% szeret vendégházban megszállni. Szállásválasztásnál az online értékelések alapján választanak, és a hirdetések sokkal inkább befolyásolják a döntésüket, mint az ismerősök ajánlásai.

Bármilyen messzire

Meglepő módon, felmérésünk kitöltőinek többségét a távolság nem befolyásolja úti cél választásában, és a nagy részük benzines autóval utazik a kiszemelt helyre. Ezzel együtt a válaszadók 63%-a jelölte azt, hogy elektromos autóval is szívesen nekivágna egy belföldi kirándulásnak. Azok, akik tartanak az elektromos autóktól, ezt azzal indokolták, hogy nem bíznak a hatótávban (45%), illetve azzal, hogy ez a fajta utazási mód sokkal gondosabb tervezést igényel, hisz előre meg kell határozni, milyen pontokon tudnak megállni autót tölteni (36%).

Kiemelt kép: Canva