könyvkiadás, írógép, író, Getty Images

„A szöveget megírni volt a legkönnyebb feladat” – Ilyen egy magánkiadásban megjelent könyv útja

Álmodoztál már arról, milyen jó lenne egyszer a saját nevedet látni egy a nyomdából frissen, ropogósan érkezett könyv borítóján? Van is jó pár elmesélésre való sztorid, vagy esetleg kész szövegekkel van tele az asztalfiókod? 

Nem vagy egyedül írói ambícióiddal. Nemrég megjelent könyves különszámunkban több cikket is szenteltünk a könyvkiadás és a szerzővé válás lépéseinek. Ha valaha eggyel tovább is léptél, mint a legtöbb, csak az álmodozásig jutó leendő szerző, talán már azon is elgondolkodtál, melyik kiadónál látnád szívesen születendő könyvedet. Ha pedig ezután több kiadónak is elküldted könyved szinopszisát vagy ízelítőjét, esetleg az egész szöveget, és nemleges választ kaptál, lehet, hogy teljesen el is kedvetlenedtél. 

Nehezített terep

Pedig az elutasítás – főleg ma – egyáltalán nem biztos, hogy annak szól, hogy ne lenne nagyon is értékes munkád. Inkább arról van szó, hogy az egyszerre szűkülő és túltelített piacon óriási a verseny, a kiadók pedig üzletileg biztosra próbálnak menni, vagy legalábbis minimalizálni az egyébként nagyon költséges folyamat (gondolj csak a papír az elmúlt években bekövetkező extrém drágulására) esetleges veszteségeit. Ha tudnak, már ismert húzónévtől adnak ki könyvet, és csak egészen kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy elsőkönyveseknek, pláne olyannak adjanak lehetőséget, akinek különösen nagy online követőtábora sincs. Ezen a ponton, a kiadói elutasítás után sokan elkezdik keresni a magánkiadás lehetőségeit. Így tett Tavasz Kinga is, aki kisgyerekes anyukaként érlelte meg magában a gondolatot, hogy szeretne mesekönyvet megjelentetni és akinek a tapasztalatai talán segíthetnek más, könyvkiadási ambícióktól fűtött olvasónknak is. 

Tavasz Kinga (a szerző saját fotója)

Kinga Vácon, egy kis lakásban él és egyedül neveli lassan óvodás korú kislányát, így bár nagyon tudatosan tervezett a megjelenésre szánt anyagiakkal kapcsolatban, messze nem voltak korlátlan lehetőségei a megvalósításra, ráadásul egy évvel ezelőtt még semmit sem tudott a könyvkiadás folyamatáról. Hogy hogyan lesz ebből hamarosan mégis könyv? Azt, hogy kisgyerekes anyukaként fűtötte a lelkesedés, hogy az otthon töltött éveket arra használja, újraépítse magát, és azt, hogy erre a kislánya mellett több lehetősége volt, mint amikor korában (egyébként a tőle ma sem idegen, emberfeletti tempóban) főállásban dolgozott, Kinga nagyon jól használta ki. 

Mint mondja, (az egyébként koboldokról, virágtündérekről szóló) szóló kedves sztorit igazából megírni volt a legkönnyebb, hiszen jó kedvvel, lelkesedéssel fogott hozzá, és kislánya mellett ideje is volt arra, hogy a szöveget tökéletesen olyanná formálja, ahogy neki tetszik. Nem kellett kompromisszumot kötnie. A neheze ezután jött. Bár nagyon sok pozitív visszajelzést is kapott rá ismerősi körben, sőt az egyébként kíméletlen kritikus ovis tesztközönségtől is, a kiadók ajtaján hiába kopogatott. Nem volt olyan összeköttetése, amelyik segített volna megnyitni egy-egy ajtót. 

Megírni a nulladik lépés

„Nyáron már készen voltak a szövegeim, utána jó pár hét eltelt azzal, hogy különböző kiadóknak írtam a könyvemmel kapcsolatban. Ha pozitívan fogalmazok: nem utasítottak el. Ugyanis egyszerűen nem is válaszoltak” – emlékszik vissza.  „Viszont bennem annyira ott volt, hogy ezt a könyvet szeretném megcsinálni, hogy ennek ellenére sem adtam fel. Ha nem kiadóval, hát kiadom magam, gondoltam. Feltúrtam az internetet, elolvastam mindent, ami a magán könyvkiadásról szól, beszéltem ismerősömmel, aki már adott ki könyvet, közben pedig ráakadtam egy olyan, támogató, anyukákból álló online vállalkozói közösségre, ahol hozzám hasonló, vállalkozó kedvű nőket ismertem meg. Sokan közülük már túl is voltak egy ilyen folyamaton. Az ő tapasztalataik rengeteg munkát és bizonyára jó adag csalódást is megspóroltak nekem.”

Kinga a csoport és saját kutatómunkája segítségével megismerte a könyvkiadás folyamatát, azt, hogy mennyi ember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy egy jó szöveg méltó köntöst kapjon, és hogy el is jusson azokhoz, akiknek szánták. Szerkesztő, korrektor, illusztrátor, tördelő, marketing és pr szakemberek… A könyvkiadás folyamatába szakemberek egész sorát kell bevonni, és míg egy kiadó által felkarolt könyvnél a szerző (igaz jókora jutalékért cserébe) tulajdonképpen hátra is dőlhet, magánkiadás (és pláne korlátozott anyagiak) esetén a szerzőnek aktívan részt kell vennie a folyamatban. Ha nem is fő, de félállásnyi munka lett belőle. Nemcsak amiatt, mert neki  kellett megkeresni a számára megfelelő, megfizethető szakembereket, de azzal is, hogy munkájukat összehangolni szintén az ő feladata volt. Ez még úgy sem volt könnyű, hogy Kinga kislánya születése előtt építkezési projektek koordinálásával foglalkozott, azaz a szervezés nem állt távol tőle. 

Mérlegre tenni

Rögtön szembesült vele, hogy projektjére a „világ minden pénzét” el lehetne költeni. Jó könyves szakemberekből, kiváló illusztrátorokból, szerkesztőkből ugyanis szerencsére nincs hiány, viszont az egyéni igények, vagy Kinga esetében az, hogy viszonylag gyorsan szeretett volna haladni, hogy karácsonyra már kapható legyen a könyv, nagy ütemben emelkednek az árak. Kinga azzal kezdett, hogy meghatározott egy keretet, ami fölé nem tud menni, és azon belül próbált bűvészkedni, hogy jusson arra, amire a legjobban szeretné, de maradjon arra is, amire muszáj. 

Kinga a legfontosabbnak az illusztrációt tartotta, ami egy rövidebb, közösen lapozgatható mesekönyv esetében tényleg nagyon fontos, neki pedig nagyon határozott elképzelése volt arról, milyen hangulatú képekkel lenne jó visszaadni a történetek rezgését. 

Kinga könyvének nyomdai terve

Így néz ki egy nyomdai terv. Fotó: Tavasz Kinga

„Az illusztrációval volt a legnagyobb szerencsém. Ismerősömön keresztül ismertem meg illusztrátoromat, Beát, akinek annyira megtetszett a szöveg, hogy azonnal elvállalta – annak ellenére, hogy meggyőződésem, hogy az anyagiakkal nagy kompromisszumot vállalt – , és csodálatos, művészi igényű rajzokat készített hozzá, amik úgy érzem, sokkal több értéket adnak a könyvhöz, mint amennyibe kerültek. Pedig nagyon kellett sürgetnem szegényt, hogy november végén legkésőbb a kezembe vehessem a könyvet.”

A szerkesztés viszont nem ment ilyen zökkenőmentesen, Kinga először egy újságíró ismerősét kérte meg, nézze át a szöveget, később viszont ajánlottak neki egy szakértő könyves szerkesztőt is. Utóbbi szakember viszont olyan mértékű változásokat javasolt volna a szöveg szerkezetében, aminek a végén Kinga szerint már nem lett volna ugyanaz a könyv. „Nagyobb tömböket vettek volna ki a szövegből, megváltoztatták volna a felépítését. Nem vitatom, hogy szakmailag indokolt lett volna, engem viszont egészen szíven ütött a dolog, – úgy éreztem, hogy az már nem is az enyém – másrészt el is tántorított ettől az úttól. Úgy voltam vele, hogy ha már a magam örömére, tartalékaimat majdnem felélve könyvet adok ki, az azért legalábbis hasonlítson arra, amit elterveztem. Hiszen majdnem olyan, mintha a gyerekem lenne! Megköszöntem a segítséget, de nem éltem a változtatásokkal. Végül találtam egy szakembert, aki lektor és szerkesztő is egyben, és vele nagyon jól tudtunk együtt dolgozni.” 

Amikor szöveg és illusztráció egymásra talált, Kinga tördelőt, majd nyomdát keresett a 300 példányban kiadásra kerülő könyvhöz, ami a napokban készül majd el. De még itt sem lehetett hátra dőlni. 

El is kell adni

„Több ponton hittem már azt, hogy a nehezén túl is vagyok. Megírtam a szöveget, addig mentem, míg megtaláltam a megfelelő szakembereket, gyönyörűen illusztrálták a szövegemet, anyag a nyomdában… Nem mellesleg a folyamat részeként egy szuper csapat állt össze – Kadlicskó Beáta illusztrátor és Czeiz Zsuzsa grafikus -, akikkel remélhetőleg nem az utolsó közös munkánk ez. De most megint úgy érzem, nagy feladat vár rám. El kell adni a könyvet.”

A könyvkiadási folyamatnak valóban kritikus része: láthatóvá kell tenni a könyvet az elképesztő mennyiségű konkurencia mellett és meg kell győzni a vásárlókat arról is, hogy éppen ez kell nekik. Egy elsőkönyves szerzőnél még nehezebb a dolog, Kinga pedig ez ügyben is minden lehetőséget végig zongorázott. Azt hamar kizárta, hogy külsősként bekerüljön egy könyvesboltba és kizárólag ott értékesítsen, olyan óriási jutalékba került volna ez neki, amit nem tudott volna kitermelni. Így alternatív terjesztési utakat keres: viszi könyve hírét a legkülönfélébb gyerekfoglalkozásokon, helyi óvodákban, rendezvényeken. A közösségi oldalakon szerzői profilt hozott létre, szabadidejében most az online marketinggel kapcsolatos ingyenes előadásokat néz, igyekszik ebben is fejlődni. 

„Jó volna egy weboldal is, mert az emberek sokkal nagyobb eséllyel vásárolnak, ha kényelmesen, egy kattintással meg tudják ezt tenni, jelenleg viszont csak e-mailen keresztül tudnak rendelni tőlem, mert webfejlesztésre most nem maradt pénzem. Próbálok a személyes ismerősi körre támaszkodni, már körülbelül 50 könyvnek biztosan lesz gazdája. Ahogy a könyv kijön a nyomdából, hazautazom szülőfalumba, Balatonudvariba, és megpróbálok ott helyben is eladni, aztán Vácon és a környező települések kézműves vásárain viszem majd el az érdeklődőknek. Hiszek abban, hogy a személyes kapcsolat fontos része a folyamatnak. Most ezt érzem a legnagyobb falatnak az egész kiadással kapcsolatban.”

Mitől megy előre

Olvasva, mennyi energiával, feladattal jár a dolog, felmerül bennem a kérdés, mi viszi előre Kingát azon kívül, hogy hisz abban, hogy jó könyvet csinált. 

„A kislányom születése óta a korábbinál jobban bennem van az, hogy szeretnék olyan dolgot csinálni, aminek értelmét is látom, aminek van tartalma, amit örömmel végzek. Hogy ebből meg lehessen élni azt hiszem túl merész álom, de hiszek benne és minél több energiát teszek bele, annál jobban érzem, hogy nem lesz hiábavaló. Most egy olyan élethelyzetben vagyok, hogy meg tudom tenni, hogy azt, ami pénzben nincs meg, azt személyes munkával odafigyeléssel tegyem a projektbe, egy nyolcórás munka mellett ezt nem tudnám kivitelezni. És nekem kedvez az is, hogy kislányom rengeteg erőt, ad.”

A könyvkiadás folyamata jóval összetettebb, mint azt az ember laikusként gondolná: egy egész csapatnyi szakember kell ahhoz, hogy a végén olyan könyv szülessen, amit jó kézbe venni és ha az ember mögött nincs egy kiadó, aki ebben a sokszor útvesztőnek tűnő folyamatban elkalauzolja az embert, bizonyos dolgokat a saját kárán kell megtanulnia, mást pedig saját magának kell elintéznie. Cserébe viszont nagyobb szabadsága lehet abban, hogy a készülő könyv pont olyan legyen, mint amilyet megálmodott. 

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

100 legjobb könyv bookazine 2023

100 legjobb könyv bookazine 2023

Kiemelt kép: Getty Images