utazás repülő busz ülés hátradöntés

Tegyünk pontot a végére: tényleg bunkóság hátradönteni az ülést utazás közben?

A szakértők elárulják, hogy vagyon illik vagy nem illik hátradőlni, és hogy mit tegyünk ebben a helyzetben.

A nyári vakáció után talán az ünnepi időszak az, amikor a legtöbben elutazunk valahova, és ilyenkor mindig felmerül egy kérdés: vajon illik vagy sem hátradönteni az ülésünket? Sokan úgy vannak vele, hogy ha már kifizették a borsos árú jegyet, akkor az a minimum, hogy kényelmese(bbe)n utazzanak, míg mások úgy vélik, hogy az alapból szűkös személyes terükbe tolakszik az, aki hátradől.

A vita nemrég ismét fellobbant, amikor az X-re (korábbi nevén Twitterre) feltöltött – azóta már eltávolított – videón egy nő az ülés hátradöntésének joga mellett kardoskodik. Chris Elliott fogyasztóvédelmi szakértő, úgy véli, bár valóban jogunkban áll hátradönteni az ülést, ez másoknak nemcsak kellemetlenséget, hanem akár károkat is okozhat. Elliott a CBS MoneyWatch kérdésére megjegyezte, hogy

az ülésünk háttámlájának hátradöntése nem ritkán kárt tehet a laptopokban, és vele is előfordult már az, hogy egy hirtelen hátradőlő utas miatt megfájdult és megsérült a lába.

Azonban szerinte az esetek nagy többségében erről a repülő- vagy busztársaságok tehetnek, hiszen ők azok, akik minél több ülést szeretnének a járműbe zsúfolni, így pedig óhatatlanul kicsi hely áll az utasok rendelkezésére, akik emiatt gyakorlatilag versengeni kényszerülnek a kényelmes utazásért. 

A TIME magazin szerint, amíg a 2000-es évek elején a légi járatok turista osztályain az ülések távolsága kb. 63,5-86,4 cm között volt, addig 2019-re ez a távolság 76,2-78,7 cm-re szűkült, a rövid távú járatok esetén pedig mindössze 71,1 cm-re. Maguk az ülések is keskenyedtek: kb. 46,99 cm-ről 43,18 cm-re változott.

Dönteni vagy nem dönteni?

Diane Gottsman, etikett szakértő a Readers Digestnek elmondta, ő sosem dönti hátra az ülést, mivel szerinte „nagyon kevés körülmény van”, amikor így kellene tennie. Ezenkívül hozzáteszi, hogy tudja azt is, ha hátradöntené a háttámlát, azzal mások személyes terébe is beavatkozna. Vele ellentétben Henry Harteveldt turisztikai elemző a The New York Timesnak elárulta, hogy

a hátradőlés teljesen elfogadható, hiszen az ülések erre lettek kialakítva.

Azonban hangsúlyozza, hogy az a mód, ahogyan ezt tesszük, sokat számít. Szerinte fontos az empátia és az udvariasság, és azt tanácsolja az utasoknak, hogy nézzenek hátra, mielőtt hátradőlnek, és figyelmeztessék az mögöttük ülőt.

utazás repülő busz ülés hátradöntés

Egyre kisebb helyünk van a járműveken – gondoljunk másokra is! (Fotó: Getty Images)

Vegyük figyelembe az időzítést is, és ne akkor állítgassuk az ülésünket, amikor a mögöttünk ülő éppen eszik vagy iszik (például forró kávét), illetve

ügyeljünk arra is, hogy ne okozzunk kárt az elektronikai eszközeiben, például az ülés hátoldalára állított mobiltelefonban vagy laptopban, és fájdalmat sem, ha mondjuk keresztbe tette a lábát.

Lizzie Post etikettszakértő a Travel Leisurer kérdésére azt javasolja, hogy szóljunk előre: „Én ilyenkor hátra szoktam fordulni, és azt mondom, hogy »Csak hogy tudd, most hátra fogom dönteni az ülést, de nem lesz az egész úton így«.” Szerinte általában az emberek pozitívan reagálnak egy ilyen előzetes tájékoztatásra.

Mit tehetünk, ha valaki túlságosan hátradől?

Harteveldt szerint a kulcsszó itt is az empátia és az előzetes figyelmeztetés. Hasonlóan Posthoz, azt javasolja, hogy szóljunk a mögöttünk ülőnek, és tájékoztassuk őket szándékunkról, ezzel elkerülhetjük a potenciális konfliktusokat és kellemetlenségeket. Ha viszont az előttünk ülő túlságosan hátradönti az ülését, érdemes megfontoltan cselekednünk, és nem belemenni felesleges konfliktusba.

Az udvariasság és az empátia alapvető fontosságúak a feszültség és konfliktusok elkerülése érdekében,

és az utasoknak tekintettel kell lenniük másokra és a kényelmükre (oda-vissza), és tisztelettudóan kell viselkedniük egymással. (Hiszen valószínűleg több órára be leszünk zárva egy viszonylag kicsi térbe, így muszáj lesz elviselnünk a másik társaságát, ha tetszik, ha nem.)

Szólhatunk neki (udvariasan!), de nem szabad megsértődnünk azon sem, ha nemet mond. Tartsuk észben, hogy az előttünk ülőnek joga van hátradőlnie, még akkor is, ha ez nekünk nem tetszik, és hacsak nem okoz komoly kellemetlenséget, kárt, vagy fájdalmat, el kell fogadnunk a helyzetet.

Lehet, hogy nem igazságos, de az élet sem az.

Ugyanakkor azt is érdemes megfontolni, hogy attól még, hogy valamihez jogunk van, nem kötelező úgy is tennünk.

Az utazás rengeteg kellemetlen helyzetet teremt. Tudod, hogy mit tegyél, ha valaki az akaratod ellenére helyet akar veled cserélni egy járművön? Kattints ide, mit mondanak a szakértők!

Kiemelt kép: Getty Images