„Arra lenne szükség, hogy valós problémákról valós helyszíneken beszéljünk” – Interjú Török-Illyés Orsolyával

Ernelláék nemrég Farkaséknál jártak, mi pedig Török-Illyés Orsolya színésznővel beszélgettünk a filmről, és többek között arról is, milyen volt Hajdu Szabolccsal a saját lakásukban forgatni. Eszes Andrea interjúja.

torok-illyes orsolya

Ugye jól gondolom, hogy nem kevés tolerancia kellett ahhoz, hogy a saját lakásotokban egy film forogjon?

Nem volt egyértelmű az elején, de nem találtunk alkalmasabb helyszínt, pedig néztünk helyeket, lakást. Ráadásul máshol nehéz lett volna megteremteni az intimitást, illetve rekonstruálni a család életterét, sokkal nagyobb feladat lett volna egy idegen helyszínen megteremteni ezt a miliőt. Másrészről a saját gyerekeink is benne vannak a filmben, az is szempont volt, hogy ők ne legyenek kizökkentve a saját életükből. Zsiga még csak nagycsoportos óvodás! Szóval így jött az ötlet, hogy a saját otthonunkban forgassunk.

A forgatókönyvet a férjed, Hajdu Szabolcs jegyzi. De a megírásához biztosan neked is van közöd.

Természetesen azok a kérdések, amiket itt megfogalmazunk, a saját életünket is átszövik. Szabolcs nem sokat rágódik az ötletein, azonnal megoszt mindent, ami foglalkoztatja, én pedig rácsatlakozom, és továbbgondoljuk a témákat. Ez egy folyamatos párbeszéd, zajlik konyhában, buszon, sokszor nehezen tudunk átkapcsolni. Ilyen értelemben a munka és az életünk tulajdonképpen összecsúszik. Ezen túl érzelmileg és morálisan is közös, nehéz utat jártunk be az Ernelláék Farkaséknál című filmünk kapcsán. Két közeli barátunk öngyilkossága után komoly hullámvölgybe kerültünk.

…fiatalok voltak?

Harmincasok, akik komoly válságot éltek meg a filmiparban és a magánéletben egyaránt. Közvetlen kollégáink. A történtek után mi magunk úgy éreztük, hogy már nem érdekel bennünket a politika, sem a közélet, érdemes lenne egymással foglalkozni, a szűk közegünkben egymás felé fordulni. Megnézni, hogy a saját családunkkal mi van. Innen jött az előadás alapötlete, a részt vevő színészek csatlakoztak a közös gondolkodáshoz, és ezek a témák vetődtek fel – menni vagy maradni; hogyan neveljünk gyereket? stb… –, a sztorikból és a karakterekből kezdtük összegyúrni a történetet. A fi lm előadás-változatát lakásszínházban is játsszuk, csak ott a gyerekeket felnőttek alakítják. Ez a mozi- színház kombináció elég szokatlan és különleges. Volt, aki a fi lm után megnézte az előadásunkat, s azt mondta, hogy ilyen hatás még nem érte, frenetikus volt számára.

Szerinted a film milyen hatást gyakorol az emberekre?

Talán attól függ, hogy az illető éppen milyen passzban van, ha jó spirálban, akkor biztosan segít pozitívan látni a dolgokat, ha rosszban, akkor segít neki döntést hozni. Nyitva maradnak a kérdések, közös beszélgetésre inspirálnak, amire nagy az igény.

Miért fontos ez? Miért nem elég lájkolni?

A kapcsolatok nagy része interneten keresztül bonyolódik, pedig pontosan arra lenne szükség, hogy valós problémákról valós helyszíneken beszéljünk, és szembesüljünk a kérdéseinkkel.

És szerinted mik a legfontosabb kérdések?

Török-Illyés Orsolya válasza és az interjú folytatása a Nők Lapja 2016-os Advent különszámában olvasható.

Szöveg: Eszes Andrea

Fotó: Kovács Szilvia