„Tízszer dolgozz meg azért, hogy egyszer elfogadjanak!” – Interjú Frank Júliával

Gyerekkorom óta ismerem a nevét, anyukám gyűjtötte a szakácskönyveket – innen tudom, hogy receptjeiből szívesen főznek a háziasszonyok. A gasztronómiai újságíró immáron 127 szakácskönyvet írt, ma is több köteten dolgozik. Híresen nagy utazó, minden élmény befogadására nyitott, beleértve a sokszínű gasztronómiai kultúrát a világon. Kalandozunk vele. Eszes Andrea interjúja.

frank julia

– Az egyik könyvesboltban a kezembe került az egyik szakácskönyved, amiben négyszáz recept volt… jól emlékszem?

– Négyezer! Ez az Óriás szakácskönyv, amiben nemcsak receptek, de háztartással kapcsolatos fortélyok is vannak. A kiadóm felkérésére írtam.

– Hogy lehet négyezer receptet fejben tartani, megírni? Ez azért nem átlagos, ugye…?

– Meg lehet csinálni, három évtizede foglalkozom gasztronómiával, számomra ebben semmi rendkívüli nincsen. Néhány alapanyag segítségével mintegy ötvenféle ételt tudok elkészíteni, bármikor, ha szükség van rá.

– Nekem mindjárt kisebbségi érzésem lesz… Naponta főzök otthon, de a legnehezebb számomra, hogy változatos legyen a „menüsor”. Mi kell ehhez?

– Szeretni kell enni, ez a titka, hogy finomabbak és változatosabbak legyenek az ételek, amiket az asztalra teszünk. Gyerekkorom óta így vagyok ezzel, és ez meg is látszik a vonalaimon. Próbálok odafigyelni, hogy mennyi szénhidrátot vagy cukrot viszek be a szervezetembe, de tulajdonképpen mindig ilyen gömbölyű voltam.

– Gyakorló háziasszony vagy. Hogyan kezdesz neki a főzésnek? Először bevásárolsz…

– Nem. Én egyszerűen csak kinyitom a hűtőszekrényt, és amit találok benne, abból készítek valamit. Persze a nagyobb ünnepeknél ezt végiggondolom, mert olyankor egy-két speciális alapanyagra is szükségem van. Egyébként nálam mindig van minden, ami egy tál étel elkészítéséhez elengedhetetlen.

– Van egy ilyen képzeletbeli lista a fejedben?

– Természetesen. Ha szeretnéd, elsorolom. Tehát: tojás, krumpli, sajt, amit reszelni is lehet, hagyma, fokhagyma, tej, tejföl vagy valamilyen savanyított tejtermék, például kefir vagy joghurt. Füstölt kolbász, természetesen jó minőségű, szalonna, friss vagy fagyasztott zöldség. Lehetőleg csirkecomb vagy csirkeszárny, a csirkemellet nem szeretem, az a világ legunalmasabb alapanyaga, szerintem legalábbis. Az itt felsoroltakból nagyjából ötvenféle ételt tudok készíteni.

– Mondasz néhányat?

– Sajtos krumplipüré pirított szalonnacsíkokkal a tetején. Héjas krumpli fokhagymával, sajttal, hagymával. Babérleveles krumplileves, krumplipüré sajtfészekkel, beleütve tojást (a tojásra sót, borsot teszünk, és mehet a sütőbe). A reszelt krumpli vagy reszelt zöldség serpenyőben megsütve szintén nagyon finom, olyan, mint a tócsni.

– Biztosan megírtad már, hogyan lettél hivatásos „főző”, de azért nekem is meséld el…!

– Eredetileg operaénekesnek készültem…

A Nők Lapja Advent 2016-os számában nemcsak az interjú folytatását olvashatjátok el, de finomabbnál finomabb Frank Júlia-recepteket is találtok. Keressétek a magazint a standokon!

Szöveg: Eszes Andrea

Fotó: Archív