„Kizárólag olyan dolgokat csinálok, amilyeneket igazán szeretek” – Interjú Palya Beával

Ragyog, hiszen termékeny év van mögötte: Tovább Nő című lemezének sikere, hazai és külföldi fellépések sora, franciaországi filmforgatás. És ezzel még nincs vége. Újabb lemezre való dalt font össze a családnak, december 1-jén pedig nagykoncerttel búcsúzik a közönségtől. De csak egy időre, amíg életet ad második gyermekének.

46 Palya Bea

PSZICHÉ: Éppen észtországi aratóünnepről jössz, november 6-án pedig a Nappali dalok című könyvlemezedet mutatod be. Ezzel az albummal új műfajba kóstoltál.

PALYA BEA: Így van. A húsz új dal mellé, egy könyvbe minimódszertant írtam, amelyben összekapcsolódik a zenei fejlesztés, énektanítás és önismeret. A tizenkét zenei fejlesztő játék által pedig a család apraja-nagyja vagy éppen egy ovis csoport tagjai együtt oldódhatnak fel.

PSZICHÉ: Hogyan született az ötlet?

PALYA BEA: Ahogy a legtöbb családban, nálunk is szembetűnő az átmenetek nehézsége: ha én próbáról jövök, Lili oviból, a férjem pedig egy harmadik helyről, akkor nagyon nehéz egymásra hangolódnunk. Viszont a zene és a tánc egymáshoz terel. Ezt a lendületet vittem lemezre táncos ritmusok és sok-sok humor koszorújában. A másik tengely a lakásban hallható hangok megfigyelése volt, így vált dallá a húsklopfolás, a kerti hintaágy nyikorgása, a centrifuga zaja, a kanál koccanása vagy a csizma kopogása.

PSZICHÉ: A koncert majdnem egybeesik a születésnapoddal. Mit jelent számodra, hogy negyvenéves leszel?

PALYA BEA: Írtam erről a Verslavina című kötetbe: A nő, ha negyven/Minden egyben/Létét issza/Nem vágy vissza. Ez így pontos. Már most szeretek negyvenéves lenni.

PSZICHÉ: Innentől kezdve másképp éled az életed?

PALYA BEA: Úgy döntöttem, hogy lassabban. És kizárólag olyan dolgokat csinálok, amilyeneket igazán szeretek. Több időt töltök a családommal, a barátaimmal. Még közelebb leszek a természethez. A szorongásokat és megfeleléseket pedig igyekszem hátrahagyni, és ettől kinyílnak a kapuk egy tágasabb világra.

PSZICHÉ: Januárra várod a kisbabád. Hogyan éled meg a második várandósságot?

PALYA BEA: Egyrészt könnyebben, mint a lányommal, Lilivel, mert nem először történik. Másrészt küzdök a rosszullétekkel, vizesedéssel és a kilókkal. Nagyon várom a végét. És kíváncsi vagyok a második lányomra, a vele való viszonyra. Négyévnyi tapasztalattal érettebb vagyok, ezért remélem, hogy a szülés utáni kibillenés után hamar megtalálunk egy új egyensúlyi állapotot.

PSZICHÉ: Szülés után a családodra szeretnél koncentrálni. Kevesen mernek háttérbe vonulni, anyagi okokból vagy karrierféltés miatt. Nálad ez bátorság vagy tudatosság?

PALYA BEA: Az „énekesnő csendben marad” szakasz nagyon tudatos lépés, még ha a döntés körül volt is félelem. Szeretném nyugodtabban megélni az anyaságot, meg a pályámnak is jót tesz: csend után sokkal jobban várjuk a következő hangot. Ezzel a szünettel csak tovább erősítem a Palya Bea brandet, amit szeretnék prémium kategóriává tenni, mert ennyi év után végre én is elhiszem, hogy az.

PSZICHÉ: Nyíltan, sokszor fájón őszintén vagy éppen humorosan szólalsz meg a színpadon. Például a Tükör című dalodban azt énekled: Szard le Hófehérkét, Monica Belluccit, csak szeresd a tested, éld az életed. Neked ez megy?

Az interjú folytatását keressétek a Nők Lapja Psziché 2016. novemberi számában.

Szöveg: Kis Henrietta

Fotó: Emmer László