Hogyan válhat életveszélyessé a kételkedés? A témáról Krekó Pétert, az ELTE adjunktusát és a Political Capital igazgatóját kérdeztük, aki évek óta kutatja az összeesküvés-elméletek lelki hátterét.

98 osszeeskuves

– Melyek a legbizarrabb összeesküvés- elméletek?

– David Icke az egyik személyes kedvencem. Ő a BBC riportere volt, aztán kitalálta, hogy a világot Marsról jövő gyíkemberek irányítják, a legnagyobb vezetők, Bush, Obama, Merkel és a pápa mind emberruhába öltözött gyíkemberek. A Facebookon hétszázezren követik, sőt, egy 2013-as kutatás szerint az amerikaiak négy százaléka hisz a gyíkemberek létezésében. Egy másik teória a Holdra szállást kérdőjelezi meg, hogy meg sem történt, csak megrendezték. Míg a feketék egyes csoportjai szerint a HIV vírust a fehérek fejlesztették ki, és terjesztették el az afrikaiak között, hogy megtizedeljék őket… De van olyan elmélet is, amely szerint a védőoltásokkal belénk ültetnek egy microchipet, amelyen keresztül a politikusok távirányítóval irányítanak minket, és szavazógépek leszünk.

– És ha úgy képzelem, hogy a vírusokkal kapcsolatos pánikhoz a védőoltásokat gyártó cégek is hozzájárulnak, az összeesküvés- elméletnek számít?

– Nem feltétlenül. Az összeesküvés- elméleteket úgy szoktuk megfogalmazni: teóriák arról, hogy bizonyos szervezetek vagy szereplők a közösség számára káros és rosszindulatú célok érdekében titkokban együttműködnek. Ezek persze akár igazak is lehetnek. Az összeesküvés-elméletek meggyőződéses hívői viszont általában azt összeesküvés-elméletek hívői a vezetőket ellenőrző intézményekben sem bíznak. Pedig elvileg nagy aljasságokat nem lehet sokáig csinálni, mert leleplezik az újságírók, a civilszervezetek, észreveszik a felügyeleti szervek vagy a versenyhivatal, és lesújt az igazságszolgáltatás. Nyilván sok összeesküvésről nem tudunk, de kipattant a hamis adatokkal trükköző Volkswagen cég esete is, vagy ott a Watergate- ügy. Nixon politikai professzionalizmusát kevesen szokták megkérdőjelezni, mégis belebukott a Watergate lehallgatási ügybe, míg az újságíró, aki leleplezte, máig ebből él. Előbb-utóbb mindig lesz valaki, akinek megéri nyilvánosságra hozni a titkokat.

– De akik hisznek egy összeesküvés-elméletben, azt is gondolhatják, hogy pont azért tudnak valamiről, mert szándékosan kiszivárogtatta valaki.

– Természetesen nem szabad álnaivnak lennünk, tudjuk, hogy vannak összeesküvések: a politikában puccsok, a sportban bundázások, a gazdaságban kartellek.

A folytatást megtalálod a Nők Lapja Psziché 2016/2. számában.

Szöveg: Pór Attila

Fotó: Szász Marcell