Győzd le a félelmeid, és boldogabb leszel! – Interjú Dr. Almási Kittivel

Van baj a mindennapjainkban elég, de állandó szorongással, folyamatos félelemben nem lehet teljes életet élni. Persze, könnyű erről beszélni, de aki épp a démonjaival küzd, nem fog ettől megváltozni. A klinikai szakpszichológus szerint az élethez való bátorság lépésről lépésre elsajátítható.

Almasi Kitti1

PSZICHÉ: Néhány éve mesélted, hogy azért írtad az első könyved a hűtlenségről, mert a klienseid kétharmada ilyen jellegű történettel keresett meg, és úgy tűnt számodra, hogy ez egy társadalmi méretű probléma. A nemrég megjelent második műved a gátlások és félelmek leküzdéséről szól. Ezt a témaválasztást mi indokolta?

KITTI: Azt vettem észre, hogy sok kliensem afféle „előretolt” problémával jelentkezik: egy olyan nehézséggel, amivel már szembe tud nézni, és abban kér segítséget. Legtöbbször azonban az derül ki, hogy ez a probléma tulajdonképpen csak a tünete valaminek – jóval mélyebben vannak a gyökerei annak az elakadásnak, amivel érkezett. Például eljön hozzám egy pár, hogy baj van a kapcsolatukkal, azon belül is általában a másikkal, aki nem úgy viselkedik, ahogy kellene. Ám miután kicsit jobban megismerkedem velük, rádöbbenek, hogy a probléma voltaképpen nem is párkapcsolati gyökerű, hanem arról van szó, hogy egyiküknek vagy mindkettejüknek van valamilyen egyéni elakadása. Hozzá kell tennem, hogy szinte mindannyian kisebb-nagyobb elakadásokkal élünk, de ettől még boldogok lehetünk a társunkkal, ha ezek a gyengeségek éppen jól passzolnak egymáshoz. Ám amikor az egyéni bajok úgy találkoznak, hogy felerősítik egymást, azt megélhetjük úgy, mintha párkapcsolati problémánk lenne. Azt vettem észre, hogy ha a felek sikeresen dolgoznak az egyéni elakadásukon, akkor ennek következtében szinte „magától” szűnik meg a párkapcsolati probléma is. Ez a családterápiákon is gyakori tapasztalat: például a szülők azért fordulnak szakemberhez, mert a gyerek ágyba pisil. A családterápia azonban fokozatosan párterápiává alakul, és ha az sikeres, akkor „mellesleg” megszűnik a gyerek tünete is. Néha szinte el is felejti a szakember, csak néhány alkalom után kérdez rá: „Egyébként hogy van a gyerek?” A válasz pedig általában: „Ja, neki már régóta semmi baja!” Ha tehát a gyökérproblémát sikerül megragadni, akkor a felszíni tünetekkel túl sokat már nem kell vacakolni. Szóval egy ideje már az izgat, hogy mi van a mélyben – és ott általában sok sérülést, szorongást, félelmet találunk, amelyek meghatározzák nemcsak azt, amit teszünk, de azt is, ahogy a velünk történteket értelmezzük. Ha például bizonyos témában van egy feldolgozatlan gyermekkori sérelmem, akkor bántásnak vehetem a párom egy olyan megnyilvánulását is, amit ő nem annak szánt, és objektíve nem is az. Máris lett egy párkapcsolati problémánk, pedig valójában arról van szó, hogy az élet egy konkrét helyzeten keresztül felszólított engem arra, hogy foglalkozzak egy elakadásommal, próbáljam meggyógyítani azt a régi sebet. Vagyis az jár folyamatosan a fejemben, mit kezdhetünk azokkal a hiedelmekkel, szorongásokkal, félelmekkel, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy képesek legyünk reálisan kezelni egy-egy élethelyzetet.

Almasi Kitti

 

PSZICHÉ: Hogyan fogadják a klienseid, amikor kiderül, hogy itt most elsősorban nem a férjük vagy a feleségük problémás viselkedéséről, a kapcsolati nehézségekről lesz szó, ami miatt eljöttek hozzád, hanem jóval korábbi személyes élményeket akarsz megpiszkálni?

KITTI: Nem mindenki igényli ezt. Ha valaki azt mondja, neki elég, hogy a párkapcsolata funkcionáljon, máshoz nem akar nyúlni, azt el tudom fogadni. Lehet, két év múlva, ha eljut addig, hogy képes szembenézni bizonyos dolgokkal, magától jelentkezik. De mindenkinek felajánlom: ha egy problémával tényleg le szeretne számolni, akkor ne csak tünetcsökkentéssel foglalkozzunk, hanem menjünk mélyebbre.

Az interjú folytatásáért lapozzátok fel a Nők Lapja Psziché novemberi számát a 19. oldalon!

Szöveg: Gutman Bea

Fotó: Garai Edit

 

Ez is érdekelhet

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!