Húsvétkor majd mindenhol kalács kerül az asztalra, de nem mindig sikerül tökéletesen eltalálni a család kapacitását. Az esetleg megmaradt kalácsból szerencsére isteni finomságok készíthetők.

Nincsen húsvét kalács nélkül, ebből pedig az következik, hogy nincsen húsvét kalácsmaradék nélkül. Márpedig vétek lenne kidobni az ünnep egyik legízesebb jelképét, nem igaz?

Akár boltban vettük, akár pékségből rendeltük, akár mi magunk sütöttük, a jó minőségű kalács tele van értékes hozzávalókkal, vajjal, tojással, esetleg tejszínnel, így jókora pazarlás lenne kidobni, ami nem fogy el. Erre szerencsére nincs is szükség, mert a kissé szikkadt kalács több mint tökéletes alapanyag, amiből még sokféle finomságot ki lehet hozni.

1. Cseresznyés rakott kalács

hetvegi-gasztro-maradek-kalacs

Cseresznyés rakott kalács (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)

Hozzávalók egy 25x30x10 cm-es tálhoz:

  • 50 dkg magozott cseresznye
  • 50 dkg szikkadt kalács
  • 6 tojás
  • 8 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • csipet só
  1. A cseresznyét kimagozzuk, a kalácsot felszeleteljük. A kissé felvert tojást összekeverjük a tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval. A kalácsszeleteket a tojásos tejbe áztatjuk, majd a tálba helyezünk egy sort.
  2. Megszórjuk a magozott cseresznye felével, amit újabb réteg áztatott kaláccsal fedünk be. Erre rászórjuk a maradék cseresznyét, azt is befedjük áztatott kaláccsal.
  3. A maradék tejet ráöntjük, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 50 perc alatt. Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

2. Málnakrémleves kalácskockákkal 

hetvegi-gasztro-maradek-kalacs

Málnakrémleves kalácskockákkal (Recept és fotó: Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg fagyasztott málna
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 3 dl habtejszín
  • 3 szelet (15-20 dkg) szikkadt kalács
  • 5dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  1. A málnát 6 dl vízzel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával felforraljuk, és 10 percig főzzük. Összeturmixoljuk, összekeverjük a tejszínnel.
  2. A kalácsot felkockázzuk, és serpenyőben, a vajon megpirítjuk, majd megszórjuk a cukorral. A levest hidegen vagy melegen, a kaláccsal tálaljuk.

3. Citromkrémes rakott kalács tojáshabbal 

hetvegi-gasztro-maradek-kalacs

Citromkrémes rakott kalács tojáshabbal  (Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina)

Hozzávalók egy 30×20 cm-es formához (kb. 6 adaghoz):

  • 40 dkg (fonott) kalács
  • 4 tojás + 4 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 3 citrom leve + 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 5dl habtejszín (nem kell habbá verni!)
  • vaj a formához
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  1. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, egy kb. 30×20 cm-es tálat kivajazunk, a kalácsokat ujjnyi vastagon felszeleteljük. A tojást összekeverjük a tojássárgájával, a cukorral, a Dr. Oetker Vanillincukorral, a citromlével, a citromhéjjal és a tejszínnel.
  2. A kalácsszeleteket beleáztatjuk a tojásos tejszínbe, majd a vajjal kikent üvegtálba helyezzük egymás mellé, szorosan, hogy kitöltse a teret.
  3. A maradék folyadékot ráöntjük, megnyomkodjuk, majd az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  4. A tojáshabhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. A tálat kivesszük a sütőből, a tetejére halmozzuk a fehérjehabot, majd további 20 percig sütjük. Melegen tálaljuk, citromszeletekkel dekorálhatjuk.

Ha már kalács…

Ahány ház, annyi szokás: a húsvéti kalácsot is sokféleképpen el lehet készíteni. Ha esetleg te még nem próbálkoztál vele, jó helyen jársz, mert az elmúlt hetekben több receptet is megosztottunk, legyen szó hagyományos fonott kalácsról vagy extrább verzióról. Leírtuk, hogy készül a klasszikus húsvéti kalács, közöltünk klasszikus babka receptet és felelevenítettük a csokis babka receptjét is. Most rajtad a sor, hogy kipróbáld valamelyiket és ügyesen használd fel az esetleges maradékot is. 

Kapcsolódó: Korábbi hétvégi gasztróinkat láttad már? Például az epreset

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó