Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a répatortát. Én legalábbis még sosem találkoztam olyannal, aki ne nyújtotta volna bátran a tányérját, amikor ezt az isteni sütit szeletelték fel. Hiszen a répatortát még az is imádja, aki egyébként nem is édesszájú! Nem is csoda, hiszen ez a házias desszert nemcsak finom és elképesztően szaftos, de viszonylag olcsó is, ráadásul egészségesebb is, mint a legtöbb hagyományos sütemény. Olyasvalami, amit az ember jó szívvel ad gyereknek és felnőttnek, és büszkén tesz a vendégsereg elé is.
És hogy mitől olyan finom? Éppen legfontosabb hozzávalójától: a reszelt sárgarépa sütés közben nedvességet enged ki, ami nem elpárolog teljesen, hanem jól átjárja a tésztát. Ettől lesz lágy, puha és isteni szaftos ez a süti.
Bár itthon csak az utóbbi évtizedekben lett népszerű, a répatorta története a régmúltba nyúlik vissza: a természetes cukorban gazdag répa szegényebb időkben is lehetővé tette, hogy csemege kerüljön az asztalra. A modern répatorta aztán az 1900-as években vált népszerűvé Angliában, majd az Egyesült Államokban is, ahol ma már igazi klasszikusnak számít: a tetején krémsajtos mázzal tálalva.
A répatorta nem véletlenül lett itthon is a húsvéti időszak egyik sztárja. Egy egyszerű, friss alapanyagra épül, amitől könnyed, mégis tápláló lesz, azaz kifejezetten tavaszias süti. Emellett nemcsak finom, de játékosan reflektál is a húsvéti szimbólumokra is, hiszen a répa a húsvéti nyuszi kedvence is. Akár marcipánrépákkal, ehető virágokkal vagy más módon díszíted, a répatorta a húsvéti asztal dísze lesz.
Klasszikus répatorta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2 dl napraforgóolaj
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet só
- 20 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg darált dió vagy durvára vágott dió
- 1 alma reszelve
A krémsajtos mázhoz:
- 25 dkg natúr krémsajt
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, alsó-felső sütésre.
- Egy nagy tálban habosítsd fel a tojásokat a cukorral, és add hozzá az olajat, majd keverd el alaposan.
- Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, só, gyömbér.
- A száraz keveréket fokozatosan add a tojásos masszához.
- Forgasd bele a reszelt répát, a diót, és a reszelt almát is.
- Öntsd a masszát kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába.
- Süsd kb. 45–50 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad massza.
- Hűtsd ki teljesen.
- A máz hozzávalóit keverd habosra, majd vond be vele a kihűlt tortát.
- Ha szeretnéd, a sütit keresztben el is vághatod és a két réteg közé is tölthetsz krémet. Ebben az esetben másfélszeres mennyiségből készítsd el a krémsajtos krémet.
Mivel a répatorta az ünnepi asztal egyik központi szereplője lehet, érdemes csinosan feldíszíteni. Ennek sokféle módja lehet: megszórhatjuk durvára vágott dióval, fahéjjal, narancshéjjal, vagy akár hajszálvékonyra szelt répacsíkokkal, de díszíthetjük ehető virágokkal, vagy épp marcipánból készült kis répákkal is. Imádni fogják!

A répatorta gléuténmentesen is elkészíthető (Fotó: Getty Images)
Glutén-, cukor- és tejmentes répatorta
Glutén és vagy tejérzékeny ember is van a családban? Fontos, hogy legyen az asztalon legalább egy olyan desszert is, amit glutén-, laktóz- vagy cukormentesen is lehet készíteni. A répatorta azért is zseniális, mert szinte minden alapanyag könnyen helyettesíthető benne, és még úgy is szaftos és finom marad. Hozunk egy (majdnem) mindenmentes verziót!
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 4 db tojás
- 15 dkg kókuszcukor vagy nyírfacukor
- 1,5 dl kókuszolaj vagy repceolaj
- 20 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- csipet só
- 20 dkg reszelt sárgarépa
- 1 reszelt alma
- 5 dkg durvára vágott dió vagy mandula
A krémhez:
- 1 doboz jól behűtött kókuszkrém
- 2 evőkanál juharszirup vagy poreritrit
- pár csepp citromlé
Az elkészítés és díszítés megegyezik a klasszikus verziónál leírtakkal. Akár mentesen, akár klasszikusan, idén húsvétkor a te répatortád lesz az ünnep sztárja!
Kapcsolódó: próbáld ki Urbán Gábor narancskrémes répatorta receptjét is.
Kiemelt kép: Getty Images