tökéletes répatorta recept

A tökéletes répatorta receptjét keresed? Megtaláltad!

Ha te is azt tervezgeted, hogy életed répatortáját sütöd meg idén húsvétra, ne mozdulj egy tapodtat se! Megtaláltad a tökéletes receptet!

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a répatortát. Én legalábbis még sosem találkoztam olyannal, aki ne nyújtotta volna bátran a tányérját, amikor ezt az isteni sütit szeletelték fel. Hiszen a répatortát még az is imádja, aki egyébként nem is édesszájú! Nem is csoda, hiszen ez a házias desszert nemcsak finom és elképesztően szaftos, de viszonylag olcsó is, ráadásul egészségesebb is, mint a legtöbb hagyományos sütemény. Olyasvalami, amit az ember jó szívvel ad gyereknek és felnőttnek, és büszkén tesz a vendégsereg elé is.

És hogy mitől olyan finom? Éppen legfontosabb hozzávalójától: a reszelt sárgarépa sütés közben nedvességet enged ki, ami nem elpárolog teljesen, hanem jól átjárja a tésztát. Ettől lesz lágy, puha és isteni szaftos ez a süti.

Bár itthon csak az utóbbi évtizedekben lett népszerű, a répatorta története a régmúltba nyúlik vissza: a természetes cukorban gazdag répa szegényebb időkben is lehetővé tette, hogy csemege kerüljön az asztalra. A modern répatorta aztán az 1900-as években vált népszerűvé Angliában, majd az Egyesült Államokban is, ahol ma már igazi klasszikusnak számít: a tetején krémsajtos mázzal tálalva.

A répatorta nem véletlenül lett itthon is a húsvéti időszak egyik sztárja. Egy egyszerű, friss alapanyagra épül, amitől könnyed, mégis tápláló lesz, azaz kifejezetten tavaszias süti. Emellett nemcsak finom, de játékosan reflektál is a húsvéti szimbólumokra is, hiszen a répa a húsvéti nyuszi kedvence is. Akár marcipánrépákkal, ehető virágokkal vagy más módon díszíted, a répatorta a húsvéti asztal dísze lesz.

Klasszikus répatorta recept 

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor 
  • 2 dl napraforgóolaj 
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér 
  • 1 csipet só
  • 20 dkg reszelt sárgarépa
  • 10 dkg darált dió vagy durvára vágott dió
  • 1 alma reszelve 

A krémsajtos mázhoz:

  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, alsó-felső sütésre.
  2. Egy nagy tálban habosítsd fel a tojásokat a cukorral, és add hozzá az olajat, majd keverd el alaposan.
  3. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, só, gyömbér.
  4. A száraz keveréket fokozatosan add a tojásos masszához.
  5. Forgasd bele a reszelt répát, a diót, és a reszelt almát is.
  6. Öntsd a masszát kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába.
  7. Süsd kb. 45–50 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad massza.
  8. Hűtsd ki teljesen.
  9. A máz hozzávalóit keverd habosra, majd vond be vele a kihűlt tortát.
  10. Ha szeretnéd, a sütit keresztben el is vághatod és a két réteg közé is tölthetsz krémet. Ebben az esetben másfélszeres mennyiségből készítsd el a krémsajtos krémet.

Mivel a répatorta az ünnepi asztal egyik központi szereplője lehet, érdemes csinosan feldíszíteni. Ennek sokféle módja lehet: megszórhatjuk durvára vágott dióval, fahéjjal, narancshéjjal, vagy akár hajszálvékonyra szelt répacsíkokkal, de díszíthetjük ehető virágokkal, vagy épp marcipánból készült kis répákkal is. Imádni fogják!

A répatorta gléuténmentesen is elkészíthető (Fotó: Getty Images)

Glutén-, cukor- és tejmentes répatorta 

Glutén és vagy tejérzékeny ember is van a családban? Fontos, hogy legyen az asztalon legalább egy olyan desszert is, amit glutén-, laktóz- vagy cukormentesen is lehet készíteni. A répatorta azért is zseniális, mert szinte minden alapanyag könnyen helyettesíthető benne, és még úgy is szaftos és finom marad. Hozunk egy (majdnem) mindenmentes verziót!

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 15 dkg kókuszcukor vagy nyírfacukor
  • 1,5 dl kókuszolaj vagy repceolaj
  • 20 dkg gluténmentes lisztkeverék 
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet só
  • 20 dkg reszelt sárgarépa
  • 1 reszelt alma
  • 5 dkg durvára vágott dió vagy mandula 

A krémhez:

  • 1 doboz jól behűtött kókuszkrém
  • 2 evőkanál juharszirup vagy poreritrit
  • pár csepp citromlé

Az elkészítés és  díszítés megegyezik a klasszikus verziónál leírtakkal. Akár mentesen, akár klasszikusan, idén húsvétkor a te répatortád lesz az ünnep sztárja! 

Kapcsolódó: próbáld ki Urbán Gábor narancskrémes répatorta receptjét is. 

Kiemelt kép: Getty Images