Mindenkinek megvan a maga párizsi olimpiája.

„A csúcson kellett volna abbahagyni.” „Nem tud méltósággal kiszállni.” „Kinek akar bizonyítani?” Sajnos ilyen és ehhez hasonló kommentek is kísérték Hosszú Katinkának az olimpiai szintidő eléréséért folytatott küzdelmét, majd a sikertelenségét. 

Én viszont azt kérdezem: hol van itt a sikerte­lenség? Egyáltalán, kinek a fejéből pattanhatott ki a gondolat, hogy bármit is a csúcson kell abbahagyni? És mit jelent valójában a csúcs? Fájdalmasan teljesítményorientált világunkban nyilván a dobogó legfelső fokát, az érmeket, a rekordokat. Pedig a sikernek annyi más arca van. „(…) mindig az út a fontos, nem a végcél” – fogalmaz közösségimédia-posztjában az úszónő, és megosztja gondolatait azzal kapcsolatban, hogy nem sikerült kijutnia a párizsi olimpiára, majd azt is hozzáteszi, nagyon boldog évük van. Hosszú Katinka az egyik legsikeresebb magyar úszó, igazi világklasszis, mindent elért, amit ebben a sportágban el lehet. Mutathat a stopperóra mást, de attól még a csúcson van. Néhány hónappal kislánya születése után mert nagyot álmodni, és mindent beleadott, hogy még egy olimpián ott lehessen. Mert úgy dönteni, hogy a végére jár. Merte elhinni, hogy nem az a kudarc, ha nem sikerül, hanem az, ha meg sem próbálja. 

Szerintem nemcsak az ország, hanem a világ is hálával tartozik neki, amiért megmutatta, hogy az élsportban is lehet az út maga a cél. Hogy van olyan nézőpont, ahonnan nézve ez lehet akár nagyobb teljesítmény, mint egy érem. 

„Jó volt megpróbálni kijutni az olimpiára” – írja az említett posztban. Én hiszek neki. Mindenkinek megvan a maga párizsi olimpiája. Elérni valamit, amire a legtöbben azt mondanák, lehetetlen. Boldogok, akik meg merik próbálni. Hosszú Katinka arra tanít, érdemes közéjük tartozni.