Ha lesben áll egy cápa – Lami Juli írása

Érdemes inkább a ránk valóban lesben álló „ragadozókat” megfékezni.

Cápaveszély miatt kellett kiüríteni a Kanári-szigeteken egy strandot, olvastam két hete. Valóban olyan sekély helyeken cirkált, ahova bárki bemerészkedik. A mintegy kétméteres példány – miután halálra rémisztette a strandolókat, és persze azokat is, akik épp a Kanári-szigetekre készülnek – visszavonult, és többé nem mutatkozott a part közelében. Közben figyelmes lettem az egyik streamingszolgáltató kínálatában egy Cápák a Szajnában című filmre. A történetben vérengző cápák lepik el a Párizst átszelő folyót. Igen, az édesvizet.
Nem állítom, hogy én szívesen találkoznék a tenger rettegett predátorával, miközben strandolok, de néha úgy megsajnálom őket. Néhány élősködőt leszámítva nincs még egy állatfaj a Földön, amely ilyen rossz renoméval rendelkezne. Egy tavalyi kutatás szerint a skorpiók háromezer-háromszáz, a kutyák ötvenkilencezer, a szúnyogok pedig hétszázhuszonötezer ember haláláért felelősek évente.
A cápák ehhez képest „csak” hetven embert küldenek a másvilágra, ez még arra sem elég, hogy felkerüljenek a világ tíz legveszélyesebb állatának listájára. Ráadásul a globális felmelegedés miatt a bolygó legveszélyeztetettebb tengeri állatai közé tartoznak. Az óceánok hőmérséklete folyamatosan emelkedik, ezért kénytelenek megváltoztatni viselkedésüket.
És ebbe az is beletartozik, hogy olyan helyeken bukkannak fel a part közelében, ahol eddig nem számítottunk rájuk. Egyre több olyan videót lehet látni az Instagramon, amely azt tanítja, mit kell tenni, ha szembe találjuk magunkat egy cápával. De addig is, míg ilyen helyzetbe kerülnénk, szerintem érdemes inkább a ránk valóban lesben álló „ragadozókat” megfékezni, például az ultrafeldolgozott élelmiszereket, a mozgásszegény életmódot és a túlzott alkoholfogyasztást. Ezekhez képest a cápa maga a hosszú élet titka. 

Fotó: Getty Images