Hány az óra, Okostelefon úr? – Bus István jegyzete

Sokszor, ha otthon hagyjuk a telefonunkat, szinte pánikba esünk. 

A Hány az óra, Vekker úr? című, 1985-ös, Bacsó Péter rendezte háborús drámában a főszereplő órásmester mindig fejből meg tudta mondani, mennyi az idő. E miatt a képessége miatt nevezték el aztán Vekker úrnak. Ez azonban nem egy szuperképesség: mindannyiunkban ott ketyeg a biológiai óra – mármint a cirkadián ritmust szabályozó rendszer. Ennek segítségével álmosodunk el este, és ez irányítja a napi rutinunkat. A többi élőlényben is ott van ez a berendezés: mindenki látott már a kapu elé ültetett estikét alkonyatkor összecsukódni, vagy tyúkot aludni menni. 

A modern ember természetesen nem hagyatkozik a belső órájára – nehéz is lenne a cirkadián ritmus szerint megérkezni egy találkozóra vagy egy értekezletre. Mechanikus vagy elektromos órák jelzik a pontos időt, osztják be a napunkat, ébresztenek. Mármint hogy ébresztettek sokáig. Ma már az óra is a telefonunkba költözött. Minden egyéb is a zsebünkben hordott miniszámítógépben lakik. A bankunk, a naptárunk, az összes belépési kódunk, anyánk születésnapjának dátuma. Térkép, lexikon, nyelvtanár, fényképezőgép, videófelvevő. Mozi és tévé – egy teljes szórakoztató-központ. Na és a vekker.  Sokszor, ha otthon hagyjuk a telefonunkat, szinte pánikba esünk. 

A múlt héten attól volt hangos a média, hogy bizonyos iPhone-oknál bedöglött az ébresztőóra funkció. Az okostelefonok műfaját az Apple cég forradalmasította annak idején – nem is olyan régen, 2007-ben, alig tizenhét éve –, úgyhogy közepes blama, hogy az egyik legegyszerűbb funkció időszakosan befuccsol a termékükön. Ha elkésik a gyerek az iskolából emiatt, az még nem is olyan nagy baj, de ha, mondjuk, lekéssük a vonatot vagy a repülőt, akkor az ember már bosszankodik. Szerencsére az okoseszközöket távolról is képes megjavítani a gyártócég egy programfrissítéssel – addig meg feküdhetünk tyúkokkal, kelhetünk pacsirtákkal. Vagy elalvás előtt szuggerálhatjuk magunkba az ébredés időpontját: ez is működik, csak egy kicsit rosszabbul alszunk majd. Vagy előbányászhatjuk valahonnan a régi vekkert. Hallgathatjuk megnyugtató ketyegését, nézhetjük fluoreszkáló számlapját a sötétben… Időutazhatunk egyet – visszafelé.