Védjük meg a méheket! – Egy nap a kaptárak között

Még megtekinthető a mozikban az az akciófilm, amelyben Jason Statham olyan méhészt alakít, aki egymaga leszámol a maffiával. Izgalmas történet, de kiderült, egy valódi méhészet meglátogatása sokkal több kalandot ígér: megismerhetjük a Srí Lanka-i méheket, amelyek elűzik az elefántot, megkóstolhatjuk a kakaós mézet, és közelről láthatjuk az élet körforgását.

Fogadj örökbe egy méhcsaládot virtuálisan! ‒ írja honlapján egy óbudai méhészet. – Hatvan-nyolcvanezer méhecske mindennapi jólétéhez járulhatsz hozzá, és a szorgos drágaságok révén további több tízezer élőlényen segítesz. Az örökbefogadók a nyílt napokon belekóstolhatnak a méhészet világába, a fotójukat pedig kirakják a támogatók falára, hogy „a méhecskék is láthassák, mennyien vágynak arra, hogy gondoskodhassanak róluk”. A méhekre ráfér egy kis hírverés: Kínában a felelőtlen permetezések és az ember terjeszkedése miatt­ már több tartományból eltűntek a méhek, ezért a gazdák kézzel porozzák be a virágokat, de a világ más tájain is egyre kevesebb van belőlük.

AZ OPERAHÁZ MÉZE

A Mézerdő Méhészet kertje tele van fákkal, virágokkal, mézelő növényekkel, tavasszal igazi szupermarket ez a méheknek. A kaptárok hátul, a kis ház mellett sorakoznak. Még csak néhány száz méh szállingózik a dobozok körül, de melegszik az idő, a méhkirálynők már ontják magukból a petéket, és egy hónap múlva olyan hangzavar lesz, mint egy autóverseny-pályán.
Házigazdáink, Kovács András és Varsányi Zoltán a gimnázium óta barátok. Mindketten marke­ting­­területen dolgoznak. Miután kitört a járvány, sok időt töltöttek a természetben, és András egy pilisi teljesítménytúra során szó szerint belefutott egy méhészetbe. Amikor a barátjának elmesélte az élményeit,­ a lelkesedése átragadt Zoltánra is. Elvégeztek egy tanfolyamot, majd a tudásukat úgy gyarapították, hogy idősebb méhészeknek segítettek.
Saját méhészetüket három-négy méhcsaláddal indították, ma már ötvenegy családnál tartanak. Abból kettő jelenleg irodaházak tetején lakik. A srácok ugyanis csatlakoztak a programhoz, ami a belvárosban a beporzást, a zöldterületek terjedését azzal támogatná, hogy épületek tetejére telepítenek kaptárokat. Nyugat-Európában ez a szemlélet már régóta virágzik, például a párizsi operaháznak is saját méze van.

MÉHEK A MARSON?

Tudták, hogy a világűrben már több méh járt, mint ember? Az első tizennégy példány 1982-ben, a Columbia űrrepülőgéppel hagyta el bolygónkat egy NASA-kísérlet keretében, amelyet középiskolások találtak ki. Ötven különböző rovar utazott, és a tapasztalat azt mutatta, hogy a legyek alkalmazkodtak leggyorsabban a körülményekhez, főleg azok, amelyek az űrben születtek. A lepkék sajnos csak összevissza csapkodtak a szárnyaikkal, a kifejlett méhek pedig csupán csimpaszkodtak a megfigyelőláda oldalán. Sőt, a méhcsaládjuktól elválasztott egyedek nem is ettek, ezért éhen haltak.
Azóta már több mint háromezer méhet küldtek fel az űrbe, ugyanis a tudósok nagyon bíznak a kis állatokban, fontos szerepet szánnának nekik abban, hogy egyszer a Mars-bázison virágozzon az élet.
Erről és más elképesztő történetekről írt könyvet Weiner Sennyey­ Tibor A méhészet művészete címmel. Kötetében mesél olyan barlangrajzokról, amelyeken az ősemberek mellett méhek láthatók. A honfoglaló magyarok idejéből pedig felidézi, hogy ha a varázsló méhésznek ellopták a méheit, böjtölnie kellett, hogy a tolvaj megbetegedjen, és visszavigye a zsákmányt. Arról is olvashatunk, hogy az első világháború után azok az amerikai katonák, akik méhészkedni kezdtek, könnyebben visszailleszkedtek a társadalomba. De a könyv legfontosabb sorai a következők: „A jelenlegi környezetszennyező, erdő- és méhlegelő-pusztító, rovarirtó vegyszereket használó mezőgazdaság életveszélyes a méhekre nézve, így ránk is. Hiszen ha a méhek kihalnak, nagyon gyorsan – egyes becslések szerint négy éven belül – kipusztul az emberiség is.”
A József Attila-díjas költő, író évek óta maga is méhészkedik. – A méheken keresztül beleláthattam az élet körforgásába és bölcsességébe – nyilatkozta lapunknak. Véleménye szerint ha tudatosan akarunk táplálkozni, a legjobb, ha elhagyjuk a kristálycukrot, és helyette mézet fogyasztunk, természetesen mértékkel, és környékbeli termelőktől szerezzük be.

JÓTÉKONY MÉREG

Andrással és Zolival méhészruhába öltözünk. A klasszikus ruha általában fehér, mert a méheket a világos színek nem zavarják, de lehet piros is, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy azt kevésbé jól látják. A sötétet, például a feketét vagy a barnát viszont nem szeretik, talán mert az a medve színe. Jó tudni, hogy a medve nem is a méz miatt rombolja le a kaptárt ‒ bár azt is megeszi ‒, hanem a lárvára, tehát a fehérjére vadászik.
A jó méhész érzi a méhek hangulatát. Észleli például, ha ingerlékenyebbek.
‒ Ugyanúgy reagálnak a frontra, a szélre, az esőre, mint az emberek – meséli András. – Van olyan nap, hogy megnyitjuk a kaptárt, és folyamatosan pattognak a méhek a kalapunkon. Olyankor vissza is zárjuk a fedelet, aznap nem érdemes velük dolgozni.
A közhiedelemmel ellentétben a méhészek nem azért használnak füstölőt, mert az elbódítaná a méheket. A füst elnyomja a feromonszagot, amivel a méhanya a csapatot riasztja, hogy meg kell védeniük a kaptárt. A másik ok pedig az ősi reflex, hogy ha tűz van, akkor menekülniük kell, tehát teleszívják a gyomrukat mézzel, hogy magukkal vigyék. Úgy viszont nem szívesen támadnak, és könnyebb betakarítani a mézet is.
Zoli ezt a hobbit egyébként úgy választotta, hogy allergiás a méhszúrásra: három-négy csípés után lábra sem tud állni. Amúgy, ha nem vagyunk rá allergiásak, a méhek mérge kifejezetten egészséges. Komoly irodalma van annak, hogyan segíthet egészségügyi, például reumatológiai panaszokon, stimuláló hatása miatt kiváló immunerősítő is, a propoliszos-mézes levegő pedig jót tesz az asztmásoknak. A tulajdonosok ezért terveznek ide egy apiterápiás házat is: egy olyan szaunaszerű faházat, amelyben a pad alatt ráccsal elválasztott méhcsalád zümmög.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .