A hó társadalma című film kapcsán újra előtérbe került a 20. század egyik legmegrázóbb légi tragédiája. A túlélők ma már arról is számot tudnak adni, hogyan lehet hosszú távon együtt élni a egyekben történtek emlékével.

Fiatal sportolók rokonokkal és szurkolókkal 1972. október 13-án Uruguayból Chilébe repültek. Bolondoztak, nevettek, fényképeztek. Délután fél négykor azonban a film elszakadt: a repülőgép sziklának ütközött. 

A gép jobb szárnya letört, néhány utas és a személyzet kizuhant. Másodpercekkel később a gép újabb hegycsúcsnak csapódott, a törzs pedig, mint egy rakéta, háromszázötven kilométeres sebességgel süvített tovább a havas lejtőkön, míg egy hópadon meg nem állt. A gépen tartózkodó negyvenöt utas közül tizenkettő vesztette életét a zuhanásban. A sérültek közül további öten nem élték túl az első éjszakát. 

Uruguay Dél-Amerika második legkisebb országa, fejlett, jóléti állam, „Dél-Amerika Svájcaként” is emlegetik. Egy rögbiegyesület tagjai, tizenhét és huszonnégy év közti, középosztálybeli fiúk egy chilei csapattal vívtak volna barátságos mérkőzést. Október 12-én szálltak fel a légierőtől bérelt turbópropelleres Fairchild repülőre. Egyenesen Santiagóba repültek volna, de olyan rossz időt jelentettek a hegyekből, hogy Julio César Ferradas kapitány úgy döntött, inkább leteszi a gépet az argentinai Mendozában. 

A katasztrófa másodpercei

Másnap délután, 2 óra 18 perckor szálltak fel újra. Jobbra az Andok hatalmas csúcsai, ameddig a szem ellát, olyan óriásokkal, mint a 6720 méter magas Mercedario. Mivel a gép maximum 8500 méter magasan volt képes repülni, az útvonal egy szűk hágón át, alacsonyabban vezetett. Amikor a pilóta úgy vélte, már elhagyta az Andok veszélyes, magasabb hegycsúcsait, ereszkedésbe kezdett. Ez a végzetes navigációs hiba vezetett a balesethez.

Nando Parrado, az egyik túlélő Csoda az Andokban című könyvé­ben így írta le a katasztrófa másodperceit: „Anyám és húgom hátranézett az üléstámlák fölött. Egy pillanatra találkozott a tekintetünk, majd hatalmas rengés rázta meg a gépet. Fém dörzsölődött fémnek, irtózatos csikorgással. Egyszerre csak az égboltot pillantottam meg magam fölött. Jéghideg levegő csapott az arcomba, és különös nyugalommal állapítottam meg, hogy a folyosón felhőfoszlányok kavarognak. Nem volt idő arra, hogy értelmezzem a látványt, imádkozzak vagy féljek, mert mindez egy szívdobbanás alatt történt. Aztán valami irdatlan nagy erő kitépett az ülésemből, és előre­taszított a sötétbe, a csöndbe.”

Majdnem mindenki megsérült, néhányan azonban karcolásokkal megúszták. Amikor kimásztak a törzsből, dermesztően szép látvány tárult a szemük elé. Körös-körül hatalmas, hóval borított hegyek, kanyargó gleccserek, az örök jég birodalma. Gyönyörű, ám az ember számára halálos, élettelen, jeges pusztaság.

Hogy a szerencsétlenül járt utasokból végül tizenhatan hazatérhettek, az sokak szerint csoda. Valóban az, de a csodához kellett ezeknek a fiataloknak az intelligenciája, lelkiereje, egymás iránti bizalma és szeretete is.

Csontig hatoló hidegben

A csapatkapitány, Marcelo Pérez del Castillo alig sérült meg, így azonnal kezébe vette az irányítást, megszervezte a mentést, és munkába állította a sértetlen fiúkat, akik kiszabadították az ülésekbe szorult társaikat. A fiúk közül ketten, Roberto Canessa és Gustavo Zerbino­ medikusok voltak, így ők látták el az orvosi feladatokat, amennyire lehetett. Egymás után kerültek elő az utasok az ülésroncsok közül, igyekeztek ellátni a sokszor rettenetes sérüléseiket. Néhányukon nem lehetett már segíteni, hamarosan elvéreztek. A másodpilóta, Dante Héctor Lagurara még élt, amikor megtalálták az ülésébe szögezve, és azt suttogta: „Elhagytuk Curicót, elhagytuk Curicót…” (Az utolsó várost, ami felett a repülő elhaladt – a szerk.)

A fiúk könnyű nyári holmikat viseltek, csak néhányukon volt sportkabát vagy vékony dzseki. Nem volt meleg takarójuk, semmi, amiben túlélhették volna az éjszakai mínuszokat. A kapitány vezérletével valamennyire kiürítették a gépet: a halottakat kivontatták, a sebesülteknek helyet készítettek, majd a törzs nyílását bőröndökkel, kiszakadt ülésekkel igyekeztek eltorlaszolni. A csontig hatoló hidegben egymáshoz bújtak, és testükkel melegítették egymást.

A fiatal, sportos fiúkat jó erőnlétben érte a katasztrófa. Az első héten átkutatták a gépben fellelhető összes poggyászt, és találtak némi csokoládét, kekszet, lekvárt, egy kis szeszt. A vízre nem volt gondjuk, hiszen hóból akadt elég. Ezzel a minimális táplálékkal egy hétig tudták kihúzni. 

Mindeközben csapatkapitányuk egyfolytában tartotta bennük a lelket – már úton vannak a mentők, jönni fognak értük hamarosan. A géptörzs fölött, a magasban kétszer is elhúzott egy-egy repülőgép, de hiába kiáltoztak, azok nem láthattak és nem hallhattak semmit. 

Kulturális tabut léptek át 

Az éhségtől a végletekig elgyengülve a fiúk ráébredtek, hogy túlélésük egyetlen lehetséges módja, ha elhunyt barátaik testéből esznek. Kegyetlenül nehéz lehetett azt a kulturális tabut átlépni, amit a kannibalizmus jelent – de nem volt más választásuk. A két orvostanhallgató vállalta az iszonyatos műveletek elvégzését a roncsban talált üvegcserepekkel. 

Óriási sokként érte a túlélőket, amikor a tizennegyedik napon a nehezen életre lehelt rádiójuk megszólalt, és megtudták, hogy miután a chilei hatóságok tíz napon át hiába kutattak az október 13-án eltűnt uruguayi gép után, abbahagyják a keresést. Egyesek lélekben feladták a hírre, de voltak, akiket megerősített a tudat, hogy csakis a maguk erejéből kerülhetnek ki ebből a jeges pokolból. Nando Parrado, a legelszántabb mindük közül, fejben már eltervezte az expedíciót. Roberto Canessát szemelte ki tár­sául, ezt a magának való, higgadt és leleményes fickót. Először nem járt sikerrel, a másodéves medikus őrültségnek tartotta az ötletet, de nemet sem mondott. Mielőtt azonban útra kelhettek volna, a hegy ismét megmutatta, ki az úr az Andokban. 

Október 31-én éjszaka lavina zúdult a géptörzsre, további nyolc ember halálát okozva. S még nem volt vége! Egy következő lavina teljesen beborította a gép maradványait, a túlélők két napig a géptörzsbe szorultak, míg felettük hóvihar tombolt.

 

Átkeltek a gleccseren

December 12-én Nando Parrado, Roberto Canessa és Antonio Vizintín elindultak, hogy segítséget találjanak. Vizintín később visszafordult, mert nem volt elegendő élelmük. A két fiú felmászott a 4670 méteres gleccser nyugati gerincére, átkeltek rajta, majd tíz nap alatt leereszkedtek a völgybe. Elképesztő teljesítmény volt: kiéhezve, hegymászó-­felszerelés, térkép és meleg holmi nélkül! A tizedik nap este látták meg a folyó túlpartján lovagló férfit, aki végül segítséget hozott. 

Fent rekedt barátaikhoz már másnap útnak indultak a mentőhelikopterek, a fedélzeten Nando Parradóval, aki a baleset helyszínére irányította a pilótákat. A lapok karácsonyi csodaként emlegették a megmenekülésüket, a sajtó kíméletlenül zaklatta a túlélőket, címoldalon hozták a kannibalizmust.

Két évvel a baleset után, a gleccser közelében, egy sziklás hegyfokon építettek sírhelyet az áldozatok maradványainak. Az Andok csúcsai azóta is őrzik az egyszerű kőrakást, tetején egy kis acélkereszttel.

A túlélők ötvenkét éve

A tragédia túlélői az elmúlt években minden december 22-én összejöttek, hogy megemlékezzenek a napról, amikor a hegy elengedte őket. ­Tizennégyen még életben vannak. 

Roberto Canessa hetvenegy éves. Elvégezte az orvosi egyetemet, és neves gyermekkardiológus lett. Visszatért a rögbihez is. Laura­ Surracóval kötött házasságából két fiú és egy lány született, ma már az unokáinak is örülhet. Munkája mellett motivációs trénerként is tevékenykedik, 2016-ban Túl kellett élnem címmel könyvet írt a hegyen átéltekről. 

Nando Parrado hetvennégy éves. Nehezen tudott megbékélni édesanyja és húga elvesztésével, akik áldozataivá váltak a szerencsétlenségnek. Versenyautó-­pilótaként dolgozott, majd átvette édesapja üzletét. Később televí­ziós személyiség, motivációs tréner lett. Két lánya és három unokája van. Csoda az Andokban című könyve 2006-ban jelent meg.

Gustavo Zerbino hetvenéves. Hat évfolyamot végzett el az orvosi egyetemen, végül mégsem vált belőle orvos. Üzleti tanulmányokat folytatott, rögbizett, az Uruguayi Rögbiszövetség elnöke is volt. ­Kétszer is szervezett látogatást a tragédia helyszínére, hogy tisztelegjen az áldozatok előtt. Vállalkozásai mellett motivá­ciós előadóként is dolgozik.

Antonio Vizintín hetvenéves. A hó társadalma című film bemutatása után interjút adott a Forbes Women magazinnak: „A film nagyon pontosan tükrözi a hegyen átélt valóságot, az elhagyatottságot, az éhséget, a fájdalmat, a kétségbeesést, a pánikot, a halált, de a bajtársiasságot és a lelkierőt is, amivel túlélhettük a semmi közepén.” 

Egy tragédia, két film

Az eseményeket feldolgozó amerikai filmet Életben maradtak címmel 1993-ban mutatták be, Frank Marshall rendezésében. A főszerepet észak-amerikai színészek alakították, Nando Parradót Ethan Hawke játszotta, Roberto Canessa szerepét Josh Hamilton kapta. Igazi hollywoodi alkotás született.

A Netflixen január óta látható A hó társadalma című film, amelyet a spanyol Juan Antonio Bayona jegyez. A rendező ismeretlen dél-amerikai színészekkel forgatott, és jóval valósághűbben mutatja be a tragédiát, a fiúk nagyszerű közösségét, akiknek az összetartása, élni akarása katartikus élményt nyújt.

Fotó: GETTY IMAGES, PROFIMEDIA, IMDB.COM, FACEBOOK, NETFLIX

Galéria | 6 kép