Az írók estje – Bus István jegyzete

A Nők Lapja 100 legjobb könyv eseményén kortárs írók és kiadó szakemberek gyűltek össze, a zsűri által kiválasztott győztesek pedig átvették a díjakat. 

Magyarországon az elmúlt években megszűnt jó néhány irodalmi díj, a Nők Lapja viszont már tavaly elindította A 100 legjobb könyv szavazását. Nemcsak pazar kiállítású bookazine (a könyv és a magazin keresztezése) készült, de díjátadót is szerveztünk. A Nők Lapja 100 legjobb könyv eseményén, november 11-én, kortárs írók és kiadó szakemberek gyűltek össze, a zsűri által kiválasztott győztesek pedig méltó körülmények között vehették át a díjakat. 

Akovács Éva, a zsűri tagja és az est háziasszonya a köszöntőjében elmondta, új szerző került a versenytársak közé: az MI, vagyis a mesterséges intelligencia. Angolszász nyelvterületen már több tízezer azon kötetek száma, amelyeket az MI írt. Mi is feltettük a kérdést a ChatGPT-nek, tudna-e könyvet írni. A válasza őszintének tűnt: tudna, de hiányozna belőle az érzelem és az empátia. Vagyis minden, ami emberi. A lényeg.

Ellene dolgoznak tehát a kortárs szerzők. Van bánat, van szerelem, van küzdés és van vidámság. Emberek, problémák, konfliktusok. Megoldás és feloldozás. Megható volt végignézni a díjátadó estéjén a termen: a magyar írók és kiadók barátsággal, kicsit megilletődve, ünnepi hangulatban várták a rendezvényt, utána pedig együtt örültek a nyertesekkel. Sokan közülük a Nők Lapja szerzői is, hiszen az újságírókon kívül a mai magyar irodalom fajsúlyos szereplői is csatlakoztak a laphoz alkotótársként. Megmutatják a világot az ő szűrőjükön át – hogy mi is rácsodálkozhassunk egy másik szemszögből.  A Nők Lapja és ők: együtt megyünk tovább. Nagyobb szükségünk van egymásra, mint valaha.

A díjazottak: 

– A legjobb kortárs külföldi regény: Karl Ove Knausgård: Hajnalcsillag (Magvető, fordította: Kúnos László)

– A legjobb kortárs magyar regény: Visky András: Kitelepítés (Jelenkor)

A legjobb gyerekkönyv: Tóth Krisztina: Világpuszi (Magvető, illusztráció: Szalma Edit)

– A legjobb ifjúsági és young adult (fiatal felnőttekhez szóló) regény: Fiala Borcsa: Lepkebáb (Kolibri)