Kicsit több mint egy év telt el azóta, hogy II. Erzsébet királynő a Balmoral-kastélyban elhunyt. Ezzel egy teljesen új szakasz kezdődött a királyi család életében. III. Károly munkáját a stabilitás jellemzi, Vilmosra, Katalinra és még a gyermekeikre is sokkal több feladat hárult. Arra pedig egyre kevesebb az esély, hogy Harry békülésre adná a fejét.

Bár nem ők voltak többségben, sokan mégis azt várták Károlytól, hogy idősebb fia javára lemond a trónról, és II. Erzsébet után azonnal Vilmos lesz az uralkodó. Károly fejében viszont ez soha nem fordult meg. Egyrészt azért, mert egész életében erre a szerepre készítették fel, másrészt mint apa, nem akarja, hogy fiára és unokáira idő előtt ekkora teher háruljon. Károly ezt már az első hivatalos beszédében is világossá tette, amikor úgy fogalmazott, hogy megújítja azt az ígéretet, melyet édesanyja tett 1947-ben, huszonegy évesen. Ekkor Erzsébet kijelentette, hogy egész életét, legyen az hosszú vagy rövid, az ország szolgálatának szenteli.

Ráérzett, mi kell a népnek

Ez azonban még nem vetítette előre, hogy milyen uralkodó is lesz Károly. Bár sokan arra számítottak, hogy drasztikus változásokat eszközöl majd, hamar felmérte, hogy az országnak ebben az időszakban elsősorban stabilitásra van szüksége. Gondoljunk csak bele, hogy egy év alatt máris két miniszterelnöke volt, a gazdasági és politikai helyzet finoman szólva is ingatag az Egyesült Királyságban. Ahogyan Vernon Bogdanor történész-politológus nyilatkozta, III. Károly uralkodásának első évét – sokak meglepetésére – a stabilitás és a folytonosság jellemezte. És míg tavaly szeptemberben a királyi család tagjainak népszerűségével foglalkozó felméréseknek listájában csak a középmezőnyben szerepelt, addig mostanra ezen is sikerült javítania Károlynak. Egy augusztusi közvélemény-kutatáson a megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy Károly „jó munkát végzett” az elmúlt egy évben.
A király két olyan, számára és a királyi család számára is fontos családi hagyományt tartott meg, amikkel szintén növelni tudta a népszerűségét.
Az egyik az éves erdélyi utazása, ezt a tradíciót még hercegként kezdte el. Károly annyira szereti ezt a környéket, hogy a koronázása utáni első hivatalos útja is ide vezetett. Két birtoka is van Erdélyben, az egyik Szászfehéregyházán, a másik Zalánpatakon. Amikor 2023 nyarán, immár királyként ellátogatott Erdélybe, nagy örömmel és meglepő közvetlenséggel fogadták a helyiek. Idős nénik és unokáik, kezükben a kertből szedett virágokkal, álldogáltak a brit király autója előtt, amikor pedig közéjük lépett Károly, hogy köszöntse őket, a kendős asszonyok nagy puszit nyomtak az arcára. Mindez II. Erzsébet esetében elképzelhetetlen lett volna, azonban Károly uralkodását nagyban jellemzi ez a fajta közvetlenség.
De az anyja hagyományait követve ő is Balmoralban töltötte a nyár utolsó heteit, ahová meghívta a királyi család valamennyi tagját, csakúgy, ahogyan a szülei tették az elmúlt hatvan-hetven évben.

Finomhangolás Vilmossal karöltve

Persze vannak érezhető különbségek Károly és II. Erzsébet uralkodása között. A jelenlegi király sokkal jobban figyel arra, hogy Nagy-Britannia egy multikulturális társadalom, s ezt a sokszínűséget kell képviselnie. Vitathatatlan, hogy erre sokkal érzékenyebb, mint a néhai királynő.
Károly és a fia, Vilmos is jól tudják, hogy a monarchia a jövőben nem maradhat olyan, mint amilyen az elmúlt száz évben volt. Nagy kihívás lesz számukra, hogy megszólítsák a fiatalabb generációt, akik sokkal kritikusabbak az alkotmányos monarchia államformájával szemben, mint az idősebbek. „A monarchia nem maradhat olyan, mint volt, egyértelmű, hogy haladniuk kell a korral. Ha azonban túlságosan sok változtatást eszközölnek, elveszítik a mostani támogatottságukat. Ha pedig egyáltalán nem modernizálnak, akkor a fiatalokat veszítik el. Károlynak és Vilmosnak meg kell találnia az egyensúlyt, ami nem is olyan könnyű” – mondta a korábban említett Vernon Bogdanor.
Károly Jolly Jokere lehet ebben a játékban Vilmos walesi herceg, akinek valószínűleg sok terve van a modernizációs folyamatokra vonatkozóan.
Ami a konkrét ügyeket érinti, Károly számos olyan feladatot szétosztott a családjában, amelyek eddig hozzá tartoztak. Így történt, hogy menyéből, Katalin hercegnéből az Egyesült Királyság Királyi Haditengerészete repülési komponensének a főparancsnoka lett, valamint tiszteletbeli királyi légiparancsnoka is a brit Királyi Légierő Coningsby állomásának.
Károly, akinek mindig is szívügye volt a környezetvédelem, most ebben is Vilmos segítségét kérte. Ez nem áll távol a walesi hercegtől sem, akinek Earthshot nevű rendezvényén évről évre olyan szervezeteket és személyeket jutalmaznak, akik hatékony megoldást kínálnak a klímaváltozással kapcsolatban felmerült problémákra.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .