Kandúrharc – Jónap Rita jegyzete

Már nem az a kérdés, hogy ki a keményebb.

Hol volt, hol nem volt, volt két férfi, akik mást gondoltak bizonyos kérdésekről, és ennek hangot is adtak az online térben. A szakmai jellegű megnyilvánulásokat idővel személyeskedő csipkelődéssel színesítették, majd az egyik ketrecharcolni hívta a másikat, az meg rábólintott. Az ezt követő virtuális adok-kapok során lelkesen hangoztatták, hogy ellenfelüket pillanatokon belül le tudják verni, és mikor már azt gondoltuk, mélyebbre nem lehet süllyedni, az idősebb azt javasolta, mérjék össze a férfiasságukat. Hőseink nem valóságshow-ból szabadult suhancok, hanem meglett családapák, az egyik harminckilenc éves, a másik ötvenkettő. Arra már csak legyintünk, hogy két dúsgazdag emberről beszélünk, mert régóta látjuk, hogy a pénz semmire sem garancia, de esetükben pont nem a szél hordta össze a sok-sok milliárdot, ők tényleg maguknak köszönhetik a vagyonukat.
A legmeglepőbb és egyben legszomorúbb a történetben az, hogy két kiemelkedően intelligens ember ennyire hülye. A kék sarokban Elon Musk, ő áll többek között a Tesla és a SpaceX mögött, a piros sarokban Mark Zuckerberg, a Meta (lánykori nevén Facebook) atyja, mindketten szerepeltek a Time magazin címlapján mint az év emberei.
A szájkarate folyamatos alapanyagot szolgáltat az újságíróknak, minden nap meg lehet írni, hogy melyik gyávázta, csirkézte, nyuszizta le a másikat. Tudom, hogy akadnak férfiak, akiknek életkortól függetlenül fontos, hogy fickósnak érezzék magukat; megértem, hogy kell a cirkusz a követőknek; sőt azt is aláírom, hogy néha a leg-briliánsabb elme is elborulhat. Mégis azt gondolom, van egy pont, amikor az ember agyáról fel kell szállnia a ködnek, és el kell kezdeni a kármentést. Már nem az a kérdés, hogy ki a keményebb, hanem az, hogy ki tudja leghatékonyabban ellensúlyozni azt a presztízsveszteséget, amit ezzel a szánalmas erőfitogtatással okoztak. Bármennyit haladtunk is egy úton, ha az rossz irányba visz, akkor még mindig jobb visszafordulni, mint végigmenni rajta. Kettejük harcában nem az erősebb fog nyerni, hanem az okosabb. Vagy egyszerűen az, aki tud felnőttként viselkedni.