Megsértődjünk-e a női parkolók létezésén? – Lami Juli írása

Biztonságban, bizalommal.

Nemrég furcsa hír borzolta a kedélyeket az interneten: egy Váci úti irodaházban külön női parkolót alakítottak ki. A címben senki nem részletezte, mi okból, ezért a népharag bombaként robbant az online térben. 

Először én is megsértődtem. Az első gondolatom az volt, hogy hogyan lehetséges az, hogy 2023-ban ennyire nyilvánvalóan szexista megkülönböztetés történik, ráadásul a nagy nyilvánosság előtt. Hogy merészeli bárki is azt állítani, hogy a férfiak jobban parkolnak, mint a nők? Hogy egyáltalán bármit jobban tudnak? Ilyet ma már nem lehet mondani!

Aztán jobban megnéztem, valójában miről is szól a női zóna a parkolóházban, és megenyhültem. Sőt, egy kicsit el is szégyelltem magam. Az elmúlt évek engem is abba az irányba tereltek, hogy kérjek ki magamnak bármit, ami a nemek közötti különbségekre mer utalást tenni. A parkolóval kapcsolatos közfelháborodás jól mutatja, társadalmunk mennyire ki van élezve a férfiak és nők között folyó harcokra, és hogy információ hiányában mennyire gyorsan ítélkezünk.

Közben ugyanis kiderült, hogy több nyugat-európai országban bevett szokás, hogy a nagyobb parkolóházakban nők számára fenntartott szektorokat alakítanak ki, ám ezeknek valójában semmi közük nincs a nők parkolási képességeihez. Kedvenc íróm, Kurt Vonnegut egy helyen azt írja, tévedés azt hinni, hogy az öregedés a szemromlásunkon érhető tetten, sokkal inkább abban mutatkozik meg, ahogyan elveszítjük parkolási képességeinket. Sem Vonnegut, sem a női parkoló kitalálói nem mondták egy szóval sem, hogy a nők rosszabbul parkolnak. Sajnos ezt a társadalmi beidegződés, a megszokott sztereotípiák mondják, és egyedül rajtunk múlik, hiszünk-e nekik. 

A női parkoló valójában azt a célt szolgálja, hogy mivel számos bűntény történik a parkolóházak elhagyatottabb részeiben, így a számunkra elkülönített szektor a bejárathoz közelebb esik, jobban ki van világítva, és kamerákkal is fel van szerelve. Tehát a női parkoló a nők biztonságáról szól.

Én már nem háborgok, sőt, visszavonom az első felindulásból származó dühömet. És már csak azokat az időket várom, amikor egy ilyen hírt nem kell spekulációra okot adó címmel közölni, mert egyértelmű lesz, hogy élhetőbb egy olyan világ, amelyben nem gúnyolódunk, hanem vigyázunk egymásra.