Az áhított nyaralás mindenkinek mást jelent, a lényeg, hogy nagy szükségünk van rá, hogy az év többi részében is jól érezzük magunkat. Olyan utazók kedvenc desztinációit gyűjtöttük össze, akik az utazásról nem mondanak le, az úti célokat azonban úgy választják meg, hogy minél költséghatékonyabban élvezhessék a kiruccanást.

Zakopanéról elsőre a legtöbbünknek valószínűleg a havasok látványa és a síelés jut eszébe, pedig a legmagasabban fekvő lengyel városka nem csak a téli hónapokban lenyűgöző, egész évben nagyon sokféle kikapcsolódási lehetőséget tartogat a látogatók számára. Először is kiváló választás annak, aki nem feltétlen a kánikula híve, hiszen a magasban nemcsak jobb minőségű, de kellemesebb hőmérsékletű is a levegő. Zakopane alig több mint háromszáz kilométerre található Budapesttől, azonban az út jelentős részét a hegyekben kell megtenni, így legalább öt órát vesz igénybe, ez azonban talán még kisgyerekes családoknak is elfogadható távolság. Akik szeretnek aktívan pihenni, azok számos túraútvonal közül választhatnak a térségben, akik pedig kicsit kényelmesebben akarnak gyönyörködni a tájban, azoknak tökéletes opció a Gubałówka siklóvasút, amely percek alatt felér a róla elnevezett hegyre. A célállomásnál gyönyörű panoráma nyílik a Tátrára. Családdal is különleges élmény lehet a városkától húsz kilométerre található termálfürdő, a Terma Bania, élményfürdővel, kinti és benti részekkel, szaunákkal és rengeteg csúszdával. 

Annak ellenére, hogy Zakopane nagyon kedvelt turistacélpont, nem az elszállt árairól híres. Még a legnevesebb sétálóutcában található éttermekben is megfizethető áron kóstolhatjuk a helyi jellegzetességeket, amelyek közül mindenképp kiemelendő a pierogi, ez a káposztával (és esetenként hússal) töltött tészta. Szállást is meglepően olcsón találhatunk, nem kell mélyebbre nyúlnunk a pénztárcánkban, mint ha egy hazai nagyvárosba ruccannánk ki. 

Luxus a Balkánon: Montenegró

Sokaknak eszébe sem jut Montenegró, ha nyaralást szerveznek, aki azonban volt már ott, szinte biztosan vissza akar térni. Montenegróval tulajdonképpen egyetlen nehézség van, hogy kicsit bonyolult odajutni, mert jelenleg Magyarországról nem indul oda repülő, így légi közlekedéssel Ausztriából vagy Csehországból tudjuk megközelíteni. Illetve mehetünk autóval is, de a hegyi szerpentinek miatt ne számítsunk egyszerű útra. Ennyit a nehézségekről. Mert ha egyszer odaértünk, ezeket bizonyára el fogjuk felejteni. Montenegróban nagyon kedvesek az emberek, egészen egyedülálló módon viszonyulnak a turistákhoz. A térségben számos olyan természeti kincset találhatunk, amely gyerekek és felnőttek számára egyaránt lenyűgöző. Montenegró eredeti őserdővel is rendelkezik, ahol számtalan ritka növény- és állatfaj honos. A Buna folyó arról híres, hogy egyszerre folyik lefele és felfele, és itt található Európa legmélyebb kanyonja, a Tara is.

Nem hiányozhat összeállításunkból egy tó sem az édesvíz szerelmeseinek. A Shkodrai-tó az albán határ mentén helyezkedik el, gyönyörű tájon, hegyek lábánál. A tó a tengerszint felett található, egyedülálló kis úszó szigetek tarkítják, és a környékén majdnem háromszáz madárfaj él. Horgászoknak igazi paradicsom, főleg, hogy a tónál egynapos horgászengedélyt is ki lehet váltani. A környéken rengeteg kiránduló-­útvonal van, gyalog és biciklivel is ideális helyszín az aktív pihenés kedvelőinek. Ember alkotta látnivalók is bőven akadnak, templomok, erődítmények, várak teszik izgalmassá a térséget akár a kamaszok számára is. 

Az ország egyik legnépszerűbb helye Kotor városa, illetve a Kotori-öböl. A tengerpartra vágyók Tivaton biztosan megtalálják a számításukat, egyrészt homokos a tengerpart, és igazi riviérahangulat uralkodik, de a parti települések, mint Kotor és Budva is közel vannak. Ha csillogásra és pezsgésre vágyunk, Budva lesz a mi helyünk, amely a középkorban a Velencei Köztársasághoz tartozott, és ez csodálatos nyomokat hagyott rajta.

Montenegróban gyakorlatilag minden van, bohém és luxustengerpart, gyönyörű táj, hegyek, tavak, folyók és tenger, zarándokhelyek, középkori építészeti emlékek, romantikus kisvárosok és kozmopolita helyek, így tényleg bárkinek ideális és megfizethető úti cél lehet. 

Száz százalék strand: bolgár vizeken

Ha kimondottan azért megyünk nyaralni, hogy élvezhessük a tengert, és legszívesebben az egész napot a strandon töltenénk, akkor igazán költségkímélő döntés, ha ­Európa frekventált tengerparti nyaralóhelyei helyett Bulgáriát választjuk. Több ezzel foglalkozó lista is azt hozta ki, hogy Bulgária legnagyobb és leghíresebb nyaralóhelye, Napospart az egyik, ha nem a legolcsóbb tengerpart Európában. A strand nyolc kilométer hosszú, és mivel lassan mélyül, kisgyerekek számára is ideális fürdőhely. Ez az első bolgár strand, amely elnyerte a kék zászlós minősítést. Angolul egyébként Sunny­ Beachnek hívják a helyet, ahol az éjszakai élet is pezsgő, éttermek és szórakozóhelyek biztosítják a programot éjjel-nappal. Napospart a burgaszi reptértől nagyjából harminc kilométerre található, ide fapados járattal gyorsan és egyszerűen eljuthatunk. 

Ha nem feltétlen tengervízre vágyunk, érdemes a bolgár tengerpart északi részének legnépszerűbb turistacélpontját, Aranyhomokot is felkeresni. Itt is van kék zászlós strand, azonban a finom, kiváló minőségű homok más kincseket is rejteget: egyedülálló termálvizes fürdőket, amelynek jótékony hatásait már az ókorban is ismerték. Aranyhomok Várnától tizenöt kilométerre helyezkedik el. 

Városi kalandok nagyzolás nélkül

Végül, de nem utolsósorban érdemes fontolóra venni néhány olyan európai várost is, amely nem szerepel a leghíresebb és legkézenfekvőbb úti célok között, pedig számos kincset rejt. Csak épp nincs tolongás, és nem hagyunk ott egy kisebb vagyont sem. Ott van például Szarajevó, Bosznia-Hercegovina fővárosa, amelyet Európa Jeruzsálemének is neveznek. A város híres vendégszerető lakóiról, kulturális és vallási sokszínűségéről, illetve egyedi gasztronómiájáról is. Budapestről FlixBusszal is megközelíthető (az út nagyjából tizenöt és fél óra).

Ugyancsak megér egy látogatást Észak-Macedónia fővárosa, Szkopje, ahova fapados járat is indul Budapestről. Egyes vélekedések szerint ez Európa egyik legfurcsább városa, ahol tökéletesen megfér egymás mellett a sok ősi látnivaló és a modern épületek. Szkopjét érdemes a közeljövőben felkeresni, mert rohamtempóban újul, ki tudja, mivé változik néhány éven belül. A turisták kedvenc helyei között szerepel a török óváros és a Balkán legnagyobb bazárja, de nagyon népszerű a Teréz Anya-emlékház is (itt született ugyanis a 20. század egyik legnagyobb szentje). 

fotó: Mateusz Bajdak, Guy Yumpolski, Seangyeon/Unsplash, Getty Images

 

Galéria | 5 kép