Hadas Kriszta három évtizedes pályafutása alatt mindig olyan nyitottsággal, empátiával és elfogadással közelített a riportalanyaihoz, hogy igazán őszinte válaszokat kapott. A Jön a baba sorozattal azt is megmutatta, hogy a gyerek (és a család) születéséről nem csak finomkodva vagy épp ítélkezve lehet beszélni. A közönség pedig döntött: ez neki kell! Ennek legékesebb bizonyítéka, hogy 2022-ben Kriszta vehette át a Prima Primissima közönségdíját.

A díj kapcsán adódik a kérdés: számodra mi a legfontosabb visszajelzés?

A legnagyobb elismerés tényleg a díj volt. Főleg azért, mert a közönségszavazatok alapján kaptam meg. Még most is fölfoghatatlan számomra. Kevesen tudják rólam, de nagyon szorongó típus vagyok, és még akkor sem hiszem el, hogy elismernek, ha a szemembe mondják. Nemsokára ötvenkét éves leszek, és egyre többen mesélik, hogy rajtam nőttek fel, miattam lettek riporterek, az én anyagaimat nézték a különböző csatornákon. Vagy találkoztam olyan szülésznővel, aki a Jön a baba sorozat miatt választotta ezt a hivatást. Sok anyától hallottam, hogy a filmeknek köszönhetően nem érezték magukat olyan ügyetlennek vagy gyengének, nem féltek, amikor bementek a szülőszobába, mert tudták, mi vár rájuk, és mik a jogaik. Jó érzés ezt hallani.

Egyébként folyamatosan kapsz visszaigazolásokat?

Igen, rengetegen írnak nekem. Olyan is előfordul, hogy az utcán csak úgy mellém lép egy hölgy, és megsimogat. És annyit mond, hogy köszönjük, nézünk, és megyünk is tovább. De akadtak szívfacsaró történetek is. Egy alkalommal épp törülközőbe csavarva álltam az edzőterem öltözőjében, amikor odajött egy középkorú nő, és elmesélte, hogy rákos volt, levették a mellét. Aztán megnézte az egyik filmünket, amely egy rákból felgyógyult anyáról szólt, aki később babát szült. Megosztotta velem, hogy a film hatására döntött úgy, hogy belevág. Ennél komolyabb visszajelzés nincs a világon.

Sok sorsba belecsöppensz. Mennyire tartod fontosnak, hogy képben maradj ezekkel a történetekkel kapcsolatban?

Utánkövető típus vagyok. 2000-ben, tehát most már huszonhárom éve készítettünk egy dokumentumfilm-sorozatot Az igazi vészhelyzet címmel. Beköltöztünk a Heim Pál Gyermekkórházba és az Országos Baleseti Intézetbe is. Néhány orvossal, akikkel ott hónapokig együtt éltem, a mai napig tartom a kapcsolatot. De mondok egy másik történetet. Most karácsony előtt messengereztem az egyik anyával, aki a Jön a baba első évadában szerepelt, és már volt daganatos beteg. Furcsának találtam, hogy gyakran nem válaszol, úgy éreztem, baj van. Úgyhogy egy másik anyukával és a férjével elmentünk Tatabányára, mert azt gondoltam, lehet, hogy szüksége van ránk. Nyilván egy heti műsor, mint az ATV Heti Naplója, teljesen más, mert ott hetente új sorsokkal ismerkedem meg, de azért ott is akad olyan, akivel évtizedekig kapcsolatban maradtunk. Egy régi naplós forgatáson barátkoztam össze egy autóbalesetben lebénult anyával, aki az egyik példaképem lett. Ezek nekem nagyon fontos érzelmi kötelékek. Visszakanyarodva a Jön a babára, hangsúlyozom, hogy ott én is közösségre találtam. Elfogadásra, szeretetre. Nem az történt, hogy becsörtetett a családok életébe a pesti riporter, aztán ment is tovább. Ők legalább annyit tudnak rólam, mint én róluk. Rengeteg mindent kapok ezektől az emberektől.

Nyilván sokszor megrendít az, amivel találkozol. Hogyan tudod ettől függetleníteni magad?

Sehogy. Hazaviszem. De néha eljön a pillanat, amikor el kell engednem. Forgattam tavaly egy olyan anyával, aki elképesztő körülmények között élt, kerekesszékes volt, és egyedül nevelte a fiát. A riport után összegyűlt neki annyi pénz, amennyiből hónapokig fizetni tudta az albérletét. És aztán megint nem tudta. De egyszer csak azt kell mondanom, innentől már nem tudok segíteni. A televíziónak ma már nincs ilyen ereje, és közben azt is gondolom, mindez nem is a mi dolgunk. Elvileg ezért van az országban szociális ellátórendszer… Nagyon sok az olyan helyzet, amikor nem tudok segíteni. Nincs hatalmunk, nincs befolyásunk. Tükröt tudunk tartani.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .