A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, aki énekesként generációk gyerekkorának meghatározó alakja, októberben töltötte be a nyolcvanat. Szegő Andrással visszatekintenek hosszú életútjára, mesél régi és új kalandokról a színpadon és a nagyvilágban. 

Egy rövidtávfutó számol azzal, hogy huszonvalahány évig tart a karrierje, egy táncos a negyvenes évei közepéig, egy derék könyvelő a nyugdíjaskoráig dolgozhat – de hogy van ezzel például egy színész?

Oda akarsz kilyukadni, hogy mire eléri a nyolcvanadik életévét, netán annyira szenilis lesz, hogy elfelejt visszavonulni?

Isten ments! Téged tegnap láttalak egy premieren, ragyogtál, tüneményes voltál. Ilyenre még gondolnod sem lenne szabad!

Hanem mikor lesz szabad? Amikor elfelejtem a szöveget, vagy megbicsaklott lábbal lépek arrébb, esetleg a sminkasztal előtt hosszabb időt kell eltöltenem, mint szerepem szerint a színpadon?

Van egyáltalán ilyen „mikor”?

Nincs recept, itt semmi sem szabályozható. Ezer dologtól függ. Szellemi, fizikai állapottól, személyes becsvágytól, hogy mennyire igényli a színészt a közönség, illetve ő mennyire igényli a közönséget. Mennyire érzékeltetik vele, hogy nélkülözhetetlen, vagy legalábbis mennyire hitetik el vele. Érdeklődik-e még a többiek iránt, vagy fordítva, mennyire kíváncsi rá a társulat, mennyire érzi szükségét, hogy még kiálljon, mennyire fél estéről estére színpadra lépni, és hogy van-e még mondandója mások számára, olyan, ami számára is fontos? Elég sok szempont alapján kell vagy lehet dönteni, és drámák sorozata zajlik le az ember előtt egy-egy döntés következményei kapcsán. Ugyan ki tudná megmondani, hogy melyik volt a jó, melyik az elhibázott? Pártos Géza tanár úr mondta mindig, hogy aki erre a pályára adja a fejét, annak fizikai­lag, érzelmileg, szellemileg a kis csitritől öregasszonyig ível a skála, és erre csak az vértezi fel az embert, ha hisz a másikban. Csak hittel, szenvedéllyel, lelkesedéssel lehet végigcsinálni. Várkonyi Zoltán meg úgy fogalmazta meg, hogyha valaki elveszti az érdeklődését a másik ember, a szakmája és a világ iránt, akkor megöregszik, és vége.

Téged mi izgat még ilyen mágikus erővel?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .