Filmszínésznő, modell, szexszimbólum – a huszadik század közepének ikonja. Arcát mindenki ismeri, pedig könnyen lehet, egy filmet sem látott tőle. Marilyn Monroe karrierje hiába tűnik álomszerűnek, embert próbáló élete volt, mintha nehezített terepen haladt volna sorsszerű haláláig.

Hatvan éve hunyt el a színésznő, az ötvenes évek sztárja, akinek életéről számtalan könyv és film született, a legújabbat nemrég mutatták be a Netflixen. A Blonde, magyarul Szöszi című alkotás nem dokumentumfilm, hanem fikció, alap­jául Marilyn Monroe tragikus sorsa szolgált. Talán pont ezért még markánsabban tudja ábrázolni, mennyi trauma vezethetett odáig, hogy a színésznő mindössze harminchat évesen véget vetett az életének – legalábbis a számos feltevés közül a mai napig az öngyilkosság tűnika legvalószínűbbnek. 

Marilyn mindmáig popkulturális ikon, az Amerikai Filmintézet Hollywood aranykorának legendás színésznői közé sorolja. Élete és halálának körülményei talán azért érdeklik manapság is az embereket, mert Monroe ennek az aranykornak egyik megtestesítője, annak minden csillogó, illetve szomorú hozadékával. Súlyos traumái vezethettek függőségei kialakulásához és a mai napig rejtélyes, sok kérdést felvető tragédiáig. 

Árvaházból filmforgatásra

„Every baby needs a daddy” – minden bébinek kell egy apuci – énekli Monroe, eredeti nevén Norma­ Jeane­ Mortenson, egyik első sze­repé­ben, és a sors furcsa fintora, hogy nem ismerte az apját. Soha nem is találkozhatott vele, viszont mindegyik férjét apucinak becézte, és mindegyik szerelmében az apa­figurát kereste. 

Édesanyját, Gladys Pearl Monroe-t már Marilyn születése előtt elhagyta a leendő apa. Az asszony egyedül nevelte a lányát annak nyolcéves koráig, amikor ideg-összeroppanást kapott, és megállapították, hogy paranoid skizofréniában szenved. Innentől kezdve Marilyn hol az anyjával, hol nevelőotthonban élt. Amikor anyja a betegsége miatt intézetbe került, a kislány árvaházban vagy nevelőszülőknél tengődött – volt, akitől Gladys táskában (!) akarta visszalopni, és több is akadt, aki bántalmazta. Majd egy tucat családnál lakott, mígnem tizenhat évesen, hogy ne kelljen ismét nevelőintézetbe mennie, inkább összeházasodott a nála öt évvel idősebb James Daugher­tyvel, gyámjai egyik szomszédjával. Házasságuk a rendőrtiszttel mindössze pár évig tartott, és azért bomlott fel, mert Marilynt nem elégítette ki a háziasszonyi lét, Hollywoodba vágyott – ami nem csoda, hiszen Los Angelesben született és nevelkedett, és amióta az eszét tudta, mozifilmeket nézett, és színésznő szeretett volna lenni.

Megtagadott múlt

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .