A nemzet színésze rendhagyó módon ezúttal hét gondolatot oszt meg velünk, amiket fontosnak tart az életében. A tőle megszokott őszinteséggel, öniróniával.

„Elfogadom a múltamat úgy, ahogy volt; aki többnyire kivetnivalót talál benne, annak is rábólintok a véleményére, aki valami jót is felfedez benne, azt meg hetvennégy évesen ugyan miért ábrándítsam ki? Engem a jelen és a jövő foglalkoztat egyre sűrűbben, ezért, ha megengednék, azokról a dolgokról mondanék néhány mondatot, amelyek alapvetően hozzátartoznak a teljességhez, hogy egyáltalán jó, érdemes és fontos legyen élnünk” – mondja a színész.

1. Egészség

Az elmúlt néhány évben számos betegség meggyötört, kizökkentett, nem élem azt az életet, amit szeretnék. A különböző kórokból való gyógyulás köti le energiáim jelentős részét, amit a családomra vagy a munkára szeretnék fordítani. Ennél is rettenetesebb, amikor családtagjaink bajlódnak betegséggel, mert sokszorosan éljük át fájdalmaikat, nehézségeiket, és aggódunk felgyógyulásukért.

2. Szabadság

Nem lehet nagyobb vágyunk és – ha nincs – fájóbb hiányunk, mint a szabadság, ami elkíséri egész életünket. Szabadok akarunk lenni, de vajon milyen mértékben? Ha nagy a szabadság, fékevesztetté tesz, ha kevés, beszorít, és nem hagy szándékaink szerint élni, kibontakozni. Előfordul, hogy más szabadságát korlátozzuk folytonosan, vagy más a miénket.

3. Szerelem

Eluralkodik, kiborít, tönkretesz, elveszítjük önmagunkat miatta, kiszolgáltatottá tesz, megbillent, őrültségekre ösztönöz, elveszi józanságunkat, uralmunkat erkölcsi mértékünk felett – ha pedig nincs, folytonosan gyötör a magány, és fájó hiányt okoz az életünkben. Még sincs nála jobb, boldogítóbb, nagyobb beteljesülés.

4. Család 

Végül is életünk célja és értelme. Hogy szerethetünk, gondoskodhatunk, aggódhatunk, hogy van kikért izgulni, van kiket félteni, hogy van kikhez odabújni, hogy miattuk fontosnak érezzük a létünket, értelmesnek az életünket.

5. Kölcsönös megbecsülés

Emberek vagyunk különböző jellemmel, sorssal, jellempróbákkal, kényszerekkel. Kinek könnyebb életet oszt a sors, kinek cudarabbat, a lényeg, hogy bárki bárhol is van, becsüljük meg egymást. Szükségünk van egymásra! Mindenki rendelkezik olyan képességgel, ami nincs meg a másikban.

6. Barátság

Kapcsolat két vagy több ember között, amit sem családi szál, sem érdek nem köt össze, kizárólag a kölcsönös megbecsülés, bensőségesség, rokonszenv. A barátok minden körülmények között számíthatnak egymásra, szavak nélkül is tudnak egymásról mindent. Kivéve azt, ami nem tartozik a másikra.

7. A tévedés lehetősége

Életünk során cselekszünk, tévedünk, hibázunk, ami fölött persze nem szabad átsiklani, de ítéletet mondani, megbélyegezni, egy életre elítélni valakit éppen olyan vétek. Meg kell adni a tévedés lehetőségét, a megbocsátás kegyét, a tiszta lappal való újrakezdés adományát.