Őszi színkavalkád, pazar programkínálat

Régen egyszerűbb volt: ha véget ért a nyár, a szezonnak is vége lett. Ma már az idegenforgalom, a szállodaipar, a vendéglátás, a turizmus hihetetlen fejlődésének köszönhetően gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy szezonvég. Sőt! Ha vége a nyárnak, máris kezdődik az az időszak, amely sok szempontból még több örömöt, szépséget, kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget és közösségi élményt tartogathat, mint a legforróbb kánikulai hónapok. Sokan vannak, akik kifejezetten várják a csöndes őszi időszakot, és ma már nem „csak” a „vénasszonyok nyara”, vagy kíméletesebb szóval élve: az „indián nyár” korosztályos szerelmesei, hanem gyakorlatilag mindenki.

És nem véletlenül. Az ősz aranyló, rőt és rozsdabarna színkavalkádja, a festői szépségű tavak, folyópartok lélekemelő nyugalma, a hegyi túrák, az erdei séták pórusokig ható varázslata sokak számára a legszebb évszakká avatja az őszt. És ezt ma már az idegenforgalmi szakemberek is pontosan tudják. A szállodák, vendéglátóhelyek pazar őszi kínálattal igyekeznek magukhoz édesgetni a látogatókat, s jó látni, hogy az egész szektort komoly kihívások elé állító covidos évek és a háborús feszültséggel terhes, energiaválságos időszak ellenére milyen optimistán készülnek arra, hogy minél több embernek minél gondtalanabb felüdülést, feltöltődést tudjanak kínálni. Bővülő wellness-részlegek, különleges kalandokat kínáló élményparkok, egyre rafináltabb csúszdarendszerek, gyógyító termálmedencék, minden igényt kielégítő szauna-világ, felújított, kicsinosított, kényelmes szállodai szobák, és persze különleges kulináris élvezetek a legjobb helyekről szerződtetett kiváló séfek boszorkánykonyhájából. A legtöbb helyen igen nagy gondot fordítanak arra, hogy ötvözzék a helyi specialitásokat a legmagasabb színvonalú általános kínálattal mind az étel-ital felhozatalnál, mind a programok összeállításánál. Többnyire ki sem kell mozdulni a szállodából ahhoz, hogy az első pillanattól az utolsóig maradéktalanul kiélvezhessük az üdülés örömeit, de ha mégis rászánjuk magunkat, hogy az adott környéken körülnézzünk, nos, akkor sem fogunk csalódni. Sőt! Kimeríthetetlenül gazdag és sokak számára még felfedezetlen kincseket, történelmi, művelődéstörténeti látnivalókat kínálnak hazai tájaink. Maradandó élményeket szerezhetünk néhány óra leforgása alatt, s közben szélesedik a látókörünk, új ismeretségekre, barátságokra tehetünk szert – egyszóval: érdemes kimozdulni!

A lényeg, hogy semmit ne kényszeresen tegyünk. Merjünk változtatni előre eltervezett programunkon, ne arra törekedjünk, hogy ezt is, azt is „ki kell még pipálnunk”, hanem lazuljunk el, és legyünk nyitottak a spontán adódó alkalmakra. Ha pedig éppenséggel lustálkodni támad kedvünk egy-egy kiadós reggeli vagy ebéd után, akkor tegyük azt! Akár a tiszta, kényelmes szobánkba visszavonulva, akár a medence partján az őszi verőfény simogatásában, akár egy diófa árnyékában, jó könyvvel a kezünkben. A kalandok megvárnak, sőt, kipihenten annál teljesebben adhatjuk át magunkat a mozgás örömének, a családdal, a gyerekekkel, a társunkkal való önfeledt kikapcsolódásnak. S ezt ők is megérzik rajtunk, és értékelni fogják! 

Válogassanak tetszésük szerint itt következő kínálatunkból, éljenek a lehetőségekkel, a magunk részéről pedig ennek jegyében kívánunk gondtalan őszt, aranyló napsütést a telet megelőző feltöltődéshez.

Fotó: Getty Images