Évszakváltáskor rendszerint új illatokra vágyunk. A hűvösebb, őszi-téli időszakban is megtalálhatjuk a tökéletes, hozzánk illő parfümöt, ha követjük az alábbi tippeket.

Az illatoknak hatalmas erejük van: semmi sem képes ily módon megmutatni személyiségünket vagy ennyire élénken felidézni egy emléket. De hogyan találjuk meg a számunkra ideális illatot?

Akárcsak az ujjlenyomatunk, bőrünk természetes kipárolgása is teljesen egyedi. Ez az oka annak, hogy ugyanaz a parfüm mindenkin más illattá alakul. A tökéletesen hozzánk illő a részünkké válik, megkoronázza személyiségünket, és nap mint nap magabiztosabbá tesz. Íme, néhány támpont, ami megkönnyíti a választást.

Virágokon innen és túl

A parfümöket négy fő illatcsalád szerint különböztetik meg, s ha tudjuk, eddigi kedvenceink melyikbe sorolhatók, illetve hogy melyik kategóriába tartozó összetevők állnak hozzánk a legközelebb, egyszerűbb lesz a dolgunk.

Virágos: Ezeknek a romantikus parfümöknek a legdominánsabb illatjegyei természetesen a virágok. Leggyakoribb a rózsa, ylang-ylang, jázmin. Egyesek lágyak és púderesek, mások élénkebbek, édesebbek, ínycsiklandó édességre emlékeztetnek – ezeket gourmand illatoknak is nevezik. De az is gyakori, hogy a frissen szedett virágcsokor illata némi egzotikus fűszerrel vagy éppen gyümölcs összetevőkkel van megbolondítva.

Friss: Ebbe a kategóriába a zöld növényekre, frissen vágott fűre emlékeztető vagy citrusos, illetve „vizes” illatokat sorolják. Tehát minden, amiről a frissesség jut eszünkbe, ami felpezsdít, élénkít. A citrusféléket – citrom, narancs, bergamott – a parfümkreátorok gyakran kombinálják aromás növényekkel, mint a rozmaring, zsálya, kakukkfű, levendula.

Fás: Bár ebbe a csoportba főleg férfiparfümök tartoznak, amelyek helyenként füstösek, aromásak vagy gyantás illatúak, friss virágos vagy pézsmás jegyekkel kiegészítve nagyon kellemes női kompozíciókkal is találkozhatunk ebben a kategóriában. A pézsma tulajdonképpen egy lágy, púderes összetevő, leginkább a frissen mosott ágynemű illatát idézi. A fás parfümök leggyakoribb alkotóelemei a szantálfa, vetiver, borostyán, cédrus és pacsuli – utóbbi pedig rossz hírét meghazudtolva melegséget sugárzó, finom földes illatot takar.

Orientális: A más néven keleties illatcsalád az arab parfümkultúrából ered. Így nem is meglepő, hogy ebben a csoportban a különleges virágos és fás jegyeket egzotikus fűszerekkel édesítik meg. A végeredmény pedig? Érzéki és csábító, melegséget árasztó, a többinél jóval testesebb, „nehezebb”, viszont annál izgalmasabb illat. Sokaknak a füstölőket juttatják eszükbe ezek a leggyakrabban fahéjban, vaníliában, tonkababban tobzódó finomságok, de gyakran helyet kap bennük a pézsma, jázmin, pacsuli is.

Ha nagyjából behatároltuk az illatcsaládot, jöhet a tesztelés!

Rétegről rétegre

Minden parfümöt illatjegyek alkotnak, amik három rétegbe rendeződnek és piramisszerűen bontakoznak ki a kifújás után. Hogy a parfüm, amivel kacérkodunk, hosszú távon is kedvenc legyen, érdemes mindhárom rétegét alaposan megismernünk.

Amikor kifújunk egy illatot, a fejjegy az első, amit megérzünk. Legtöbbször ez alapján döntünk, pedig csupán pár percig érezhető, mert az ebben a rétegben található összetevők frissek, könnyedek, illékonyak. Ilyen például a citrom, narancs, menta vagy az eukaliptusz. Amikor ez a rész elillant, kibontakozik a szívjegy, ami néhány órán át érezhető ezután, és a később megérkező alapjeggyel teljesedik ki. Ez általában nagyon kellemes, „kerek” illat, és ez a parfüm legdominánsabb része, ezért mindenképp érdemes megvárnunk, hogy megérkezzen, mielőtt választunk. A különböző virágok – leggyakrabban a rózsa, geránium, jázmin –, egyes fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és gyümölcsfélék, például barack, málna, körte alkotják ezt a réteget. Miután ez is elpárolog, felfedi magát a parfüm „tartóoszlopa”, az alapjegy, ami akár hat órával később is érezhető a bőrön. Ebben a rétegben mély és testes illatú összetevők laknak, leggyakoribbak a vanília, ámbra, borostyán, szantálfa, pacsuli, mirrha. Bár illatuk intenzív, inkább csak közelről érezni őket.

Hogyan válasszunk?

Minden bőrnek saját hormon- és ferromon-„kódja” van, s ezek olykor kevésbé, de van, hogy jelentősen megváltoztatják, időként akár el is tüntethetik az illatot bőrünkről. Körülbelül húsz centiméteres távolságból permetezzük a parfümöt a csukló belső felére, és várjunk minimum tíz percet, míg kiválasztjuk a nekünk valót.

Gurics Krisztina

Fotó. Getty Images