Vannak bőrtünetek, amiket nem tud orvosolni egy radírozás vagy egy fátyolmaszk. A pigmentfolt pont ilyen. De azért van rá megoldás.

Bár az idő múlásával leggyakrabban a ráncaink foglalják le a figyelmünket, előbb-utóbb mindannyian szembetaláljuk magunkat életünk első pigmentfoltjával. Ugyanis a sokszor egyik napról a másikra felbukkanó barna foltocskákat nem csak éveink számának növekedésével gyűjthetjük be.

Hiperpigmentáció – A bőr védekezőmechanizmusa

A hiperpigmentáció fogalma azokra a területekre utal, ahol a természetes bőrszínnél sötétebb a felszín. Ezek az apróbb vagy akár nagyobb sötét foltok nemcsak a korral alakulnak ki, hanem az erős napsugárzás, hormonális változás, egy rosszul kezelt akné, illetve bármilyen bőrsérülés „utóhatása” is lehet. Bőrtípustól, bőrszíntől függetlenül kialakulhat, és bizony eltart egy ideig, hogy látható eredménnyel tudjuk orvosolni őket.

Bőrünk mélyén sejtjeink többféle pigmentet termelnek, ezek közül az egyik a melanin, melynek alapvető feladata, hogy megóvja a bőrt a káros UV-sugárzástól. Ha ezek a sejtek valamilyen külső tényező hatására fenyegetve érzik magukat, felgyorsul a melanintermelés, és hiperpigmentáció alakul ki. Hogy ezt megelőzhessük vagy orvosoljuk, nem árt tudnunk, milyen külső hatásoktól érdemes óvakodnunk.

Napsugara, fény, hormonok

Többféle pigmentfoltot különböztetünk meg. Az időskori barna pöttyöket gyakran májfoltoknak is nevezzük, mert előfordulhat, hogy valamilyen, a májat érintő megbetegedés is szerepet játszik a kialakulásukban, de a legtöbb esetben a túlzott napozás eredményei csupán. Bár hasonlóan festenek, a genetikailag kialakuló szeplőktől az különbözteti meg ezeket, hogy méretük legtöbbször nagyobb, és a szeplőkkel ellentétben a téli időszakban nem halványulnak el. A legegyszerűbben úgy védekezhetünk ellenük, ha egész éven át gondosan óvjuk magunkat magas faktorszámú, ásványi szűrővel ellátott fényvédőkkel.

De a napfény mellett a mesterséges fény is okozhat pigmentelváltozást, különösen a mobiltelefon és a számítógép kék fénye. Szerencsére ma már léteznek olyan széles spektrumú fényvédelemmel ellátott kozmetikumok, amelyek megvédik bőrünket ezektől.

A nagyobb, általában homlokon, ajak felett, állon, esetleg halántékon megjelenő szabálytalan foltok leggyakrabban a várandósság ideje alatt tűnnek fel, de fogamzásgátló tabletták szedésénél is kialakulhatnak, mivel ezeket a hormonális változások okozzák.

De különböző bőrgyulladások, aknék és bármilyen sérülés, égés utóhatásaként is megjelenhetnek sötétebb foltok a bőrön, pláne, ha még napfény is éri a gyulladásban lévő felületet. És talán meglepő, de vannak kozmetikumok – például savas tonikok, peelingek, retinolos készítmények –, amelyek fényérzékenyítő hatásuk révén okozhatnak nem kívánt foltokat, persze csak akkor, ha nem körültekintően használjuk őket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .