Szárnyak, szerelmek, szabadság – Sasvári Anita pilóta élete

Hogy repülni, egy robusztus gépmadarat irányítani egyet jelent a tökéletes szabadsággal, legtöbben csak sejthetjük, de Sasvári Anita – aki egy a világon létező maroknyi női pilóta közül – pontosan tudja, mit jelent Görögország zöldellő szigetei vagy a Karib-tenger türkiz végtelenje felett szelni az eget.

Zöldben érkezik, üzeni, de amikor feltűnik, mégsem a pisztáciaszínű ruha szúr szemet, hanem az Anitából sugárzó magabiztosság. Elnézést kér a késésért, de nem szabadkozik. Éppen orvostól jön, magyarázza, szűrővizsgálaton járt, az ő szakmájában elengedhetetlen, hogy az ember odafigyeljen az egészségére, mert egyetlen rossz lelet derékba törheti a karrierjét. Anita tizenhét éve dolgozik pilótaként, és attól a pillanattól kezdve, hogy először emelkedett el a földtől, a felhők felett érzi magát igazán elemében.

Madártávlatból

– A pandémia idején előfordult, hogy fél évig nem repültem, már ki vagyok éhezve – nevet. Elárulja, a turistaszezonban hamar betelik a naptárja, az elkövetkező tizenhat nap alatt összesen tizenhat utat tesz majd meg, ami ötvennyolc repüléssel töltött órát jelent. A pilóták munkabeosztása számunkra – civilek számára, ahogyan Anita mondja – kaotikusnak tűnhet, de ő szereti a változatosságot, ezért az sem bánja, ha éppen egy éjszaka vagy valamelyik ünnepnapon induló járat esik rá. Nyaranta Budapest a bázisa, innen száll fel a Boeing 737-es típusú repülőgéppel, és ide tér vissza. A szezonon kívül a cseh cég, amelyiknek dolgozik, más légitársaságoknak adja bérbe a repülőgépeket, egyúttal a legénységet, ilyenkor pedig Anita világot lát.

– Hónapokat töltöttem így Kanadában, onnan az Egyesült Államokba, a Karib-térségbe utaztam. Milyen szerencsés vagyok, hogy úgy járhatom be a világot, hogy közben azt csinálom, amit szeretek!

Nem csak az előtte feltáruló kontinensek, az eltérő éghajlatok és az országonként változó protokoll is színt visz Anita munkájába. – Indiában például számolnunk kell a monszunnal – mutat rá arra, ami számára nyilvánvaló, nekem laikusként viszont eszembe sem jutott.

A pilótalét szakadatlan tanulással jár, hiszen lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel, és a már elsajátított ismeretek szinten tartása sem árt. 

– A repülés hihetetlenül biztonságos, statisztikailag kevés az esély arra, hogy vészhelyzet álljon elő, de ha mégis, azt meg kell tudnunk oldani. Azért gyakoroljuk ezeket a szituációkat, hogy ha bekövetkeznek, ne azon kelljen gondolkodnunk, vajon mit olvastunk tíz évvel ezelőtt az adott helyzetben szükséges teendőkről, mert mire eszünkbe jut, kész a baj.

Az általános tréningek mellett a most még elsőtisztként repülő Anita a kapitányi vizsgájára is készül. – Az elsőtisztnek és a kapitánynak ugyanaz a képesítése, de ha sürgősen kell cselekedni, utóbbi dönt, ő a főnök – magyarázza a különbséget.  

Egyenesen felfelé

– Azért is szeretek a munkámról beszélni, mert remélem, arra inspirálhatok másokat, hogy ne féljenek beteljesíteni az álmukat. Mindegy, valakinek mi a vágya, ha úgy érzi, ki tud benne teljesedni, higgyen magában, és tegyen meg érte mindent. 

Anitára érdemes hallgatni, ezt az életútja is bizonyítja. Édesapja mezőgazdasági pilótaként dolgozott, sokszor vitte magával kislányát a helikopterrel megtett utakra. Ezek a közös élmények alapozták meg aztán Anita karrierjét, de számára csak a gimnáziumi évek alatt vált világossá, hogy nőként is lehet belőle pilóta.

– A női pilóták aránya világszinten nagyon alacsony, mindössze öt százalék, és a 2000-es évek elején, amikor én kezdtem a szakmát, sokkal rosszabb volt a helyzet – mondja. Az arány Anita első munkahelyén is visszaköszönt, a csapatban ő volt az egyetlen nő, vagy ahogyan ő fogalmaz, a fiatal lány a középkorú férfiak között. Annak ellenére, hogy a kollégái szívesen atyáskodtak felette, úgy érezte, nőként nagyobb elvárásoknak kell eleget tennie.

– Ma már senki sem tesz különbséget szakmailag a női és férfi kollégák között, a világ sokkal nyitottabbá és elfogadóbbá vált, de az utasok azért még mindig rám szoktak csodálkozni.

Az együttműködés Anita szakmájának egyik alappilére. Emberéletek múlnak azon, hogy az irányítóközponttól a pilótákig mindenki összedolgozzon abban az összetett gépezetben, amely a több száz tonnás repülőket a magasba emeli.

– Ez olyan szakma, amit csak szerelemből lehet csinálni – mutat rá Anita. – A repülés szeretete és a munkával járó életmód összehoz bennünket, főleg azokat, akik gyakran dolgoznak együtt. Ismerjük egymás magánéletét, sokat viccelődünk, néha recepteket cserélünk; amikor kiküldetésben vagyunk, távol a szeretteinktől, közösen fedezzük fel a helyi látnivalókat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .