Oscar-díjas a James Bond főcímdalával – A Billie Eilish-sztori 8 tételben

Micsoda meglepetés! A Z generáció szemtelenül fiatal énekesnője és bátyja, Finneas O'connel kapták meg idén a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat a Nincs idő meghalni című, legújabb James Bond-filmben elhangzott szerzeményükért. De ki ez a lány, és honnan jött? Miért ilyen furcsa ő és a zenéje? És miért rajonganak érte a fiatalok, és ismeri el a szakma a legrangosabb díjakkal?

Billie Eilish Pirate Baird O’ Connel 2001-ben született, és már 2015-ben felkapták a zeneértők a fejüket, amikor megjelent Ocean Eyes című dala. Utána is csurrant-cseppent néhány Eilish-szám, de a 2019-es lemezzel, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go?-val (Ha mind elalszunk, hová megyünk?) az énekes valóban egyik napról a másikra hihetetlen nagy sztrárrá vált.

1: Az antisztár

– Számomra az egyik kulcsfogalom Billie Eilishsal kapcsolatban az antisztárság – mondja a popkultúrában igencsak járatos író, Poós Zoltán. – Vagy leginkább az, hogy úgy lehet antisztár, hogy valójában a legnagyobb popsztárok egyike. Másképp működnek a dalai, és sokak számára teljességgel érthetetlen, hogyan ér el egy szám egymilliárdos letöltést. Itt van például az Ocean Eye, amellyel bemutatkozott: ez is eszelős antisláger. Ahogyan a többi dalában, ebben is egyfajta minimalista hangköltészet valósul meg – ami az avantgárd popból érkezik. Olyan, mint valami kortárs opera, érdekes hangképzéssel és fura beállításokkal. Tabukat döntenek a dalszövegei, ráadásul olyan meghökkentő hatást vált ki a klipek látványvilága is, mintha valami kortárs színházban ülnénk.

2: A szülők

Billie Eilish szó szerint és átvitt értelemben is a szülei „műve”. A skót származású szülők Los Angelesben nevelték fel őt és bátyját, Finneast. Édesanyja, Maggie tanár és színésznő, apja, Patrick is színész. Mindketten játszanak hangszereken. A szülők úgy döntöttek, a gyerekek ne járjanak iskolába, hanem Maggie tanítsa őket, és közben legyenek teljesen szabadok, és keressék, miben tudnak különlegessé válni. Az Apple streaming-csatornáján megtekinthető egy nagyszerű dokumentumfilm Eilishról. A címe: Kicsit homályos a világ. A rendezőt, R. J. Cutlert szinte mindenhová beengedte a család, és végig lehet kísérni azt az utat, amin Billie tehetséges és depressziós kamaszból szupersztárrá érik. A film megmutatja, milyen is ez a család: kicsit hippi, kicsit rendetlenek, de imádják a gyerekeket. És nagyon határozottan terelgetik őket az útjukon. Az anya óvja-félti lányát, mert tudja, hogy a világhír nem tesz jót egy tizenhét évesnek, de az is megható, ahogy diszkréten kiakad, amikor Billie éppen méteres műkörmöket csináltat magának. Az apának akkor esik le a tantusz, hogy a lánya felnőtt, amikor a sikeres KRESZ-vizsga után Billie a születésnapjára kapott amerikai izomautóval, egy bivalyerős Dodge Challengerrel elhúz a fiújához. Patrick szinte könnyezik, Maggie meg kiakad, hogy a lánya csak így elment – és még a telefonjában sem élesítette a Find my Friend keresőalkalmazást.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .