Orsós László Jakab – „Úgy érzem, dolgom van New Yorkban”

New York sokak álma, a vele járó küzdelmet azonban kevesek képesek életük részévé tenni. Orsós László Jakab tizenöt éve él a városban, és ma is feladatnak érzi a létezést benne. Ez a feladat azonban tele van reménnyel, meglepetéssel, és a végtelenség hol fárasztó, hol inspiráló ígéretével.

Emlékszel, amikor életedben először megérkeztél New Yorkba?

Emlékszem, nagyon is. ’89 januárjának első napjaiban történt. Két nagyon közeli családi barátomat látogattam meg. Az első reggelen, egy ragyogó, jéghideg téli napon a barátaimmal végiggyalogoltunk a Brooklyn hídon, és mire a túloldalára értünk, azt hittem, meg fogok halni, olyan irdatlan hideg volt. Az egész nap ebben a kába jetlagben telt, forró teákkal és levesekkel, lefagyott lábbal, de nagyon meghatározta a New Yorkhoz fűződő viszonyomat. Már délben tudtam, hogy valami nagyszabású dolog kezdődik.

Minden nagyvárosnak van karaktere, és New York talán az egyik legkarakteresebb metropolisz a világon. Hogyan írnád le ezt a karaktert?

Közhelyekkel tudom leírni, amelyeket mindenki, aki nem idegenkedik azonnal a várostól, meg tud erősíteni. New Yorknak elképesztő energiája van, ezt minden körülmények között bizonyítja. Ez abból fakad, hogy nagyon sokféle ember próbálkozik itt megélni egymás mellett. Mi, akik itt élünk, mindannyian másfélék vagyunk, de ide húzunk, talán pont ezért a furcsa reményért, hogy ezt itt ki lehet próbálni. Hogy tényleg lehet ennyiféle életet egymás mellett élni. Talán kicsit romantikusan hangzik, de New York folytonos reménykedés, hogy ezt tényleg meg lehet csinálni együtt. Ebben a reményben még soha nem csalódtam.

Ha az ember nagyon kötődik egy városhoz, abból valahogy megszületik a saját verziója. A te New Yorkod milyen?

Soha nem csökkenő, óriási feladat létezni benne. Kitalálni és aztán újrakalibrálni magamat ebben az egészben. Ezt néha irgalmatlanul fárasztónak, néha pedig iszonyatosan inspirálónak találom.

Szerinted melyik a leghamisabb klisé a várossal kapcsolatban?

Hogy sohasem alszik. Ez már nem így van, New York egyre inkább középre húz, elkezdett igazodni mindenféle más városhoz, és elkezdte kiszolgálni azokat az embereket, akik azért jönnek ide, hogy pénzt csináljanak. És ahhoz, hogy pénzt csináljanak, este le kell feküdniük, mint a jó gyerekeknek, és aztán reggel fel kell kelniük, hogy folytathassák a pénzcsinálást. Azelőtt New York folyton pulzált. Most meg lefekszik aludni, hogy többet tudjon síbolni másnap.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .