“Bolti eladóként dolgozom, a férjem pedig építkezéseken vállal alkalmi munkákat. Mindketten állami gondozásban nőttünk fel. Mindent a semmiből kellett előteremtenünk. Három gyerekünk van, és ha akadnak is időnként anyagi gondjaink, tisztességgel neveljük őket. Kisebbik fiunk pár hete verekedésbe keveredett az iskolában, utána kijött hozzánk a gyerekvédelem, és azt kezdték el kérdezgetni, van-e minden gyereknek saját ágya, meg hogy hol szokták írni a házit. Albértletben lakunk, és nincsenek luxuskörülmények, de nekünk elég az, ami van. Most viszont attól félek, hogy elvehetik tőlünk a gyerekeket a lakáshelyzetünk miatt. Sok ilyen történetet hallani. Megtehetik? Joguk van hozzá?”

„Bolti eladóként dolgozom, a férjem pedig építkezéseken vállal alkalmi munkákat. Mindketten állami gondozásban nőttünk fel. Mindent a semmiből kellett előteremtenünk. Három gyerekünk van, és ha akadnak is időnként anyagi gondjaink, tisztességgel neveljük őket.
Kisebbik fiunk pár hete verekedésbe keveredett az iskolában, utána kijött hozzánk a gyerekvédelem, és azt kezdték el kérdezgetni, van-e minden gyereknek saját ágya, meg hogy hol szokták írni a házit. Albértletben lakunk, és nincsenek luxuskörülmények, de nekünk elég
az, ami van. Most viszont attól félek, hogy elvehetik tőlünk a gyerekeket a lakáshelyzetünk miatt. Sok ilyen történetet hallani. Megtehetik? Joguk van hozzá?”

Érthető a levélíró aggodalma, hiszen a közösségi médiában valóban nem ritkák az ilyen történetek. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy anyagi problémák és rendezetlen lakáskörülmények állnak minden harmadik olyan eset hátterében, amikor egy gyereket kiemelnek a családjából. Ez különösen azért elszomorító adat, mert a Gyermekvédelmi törvény rendelkezései főszabály szerint tiltják, hogy egy gyereket anyagi okok miatt emeljenek ki a családjából. Azokban a helyzetekben, amikor egy család hajléktalanná válik, vagy otthonuk lakhatatlan lesz, esetleg tartósan és biztonságosan nem megoldható a lakhatásuk, a családvédelmi rendszernek olyan megoldásokat kell felkínálnia, amelyek először átmeneti jelleggel, majd tartósan képesek segíteni a családoknak abban, hogy együtt maradhassanak, miközben a lakáshelyzetük rendeződik. Ez a jogszabályok szintje. A valóságban azonban sajnos ezek a rendelkezések igen gyakran sérülnek.

Bárhogyan működik is a rendszer, pusztán anyagi okokra hivatkozással sosem lehet jogszerű egy gyermek kiemelése, ha egyébként a szülők megfelelően gondoskodnak róla. Itt persze rögtön kérdés, mit jelent a “megfelelően”. Alapvetően a gyermekvédelem olyan kemény beavatkozási lehetőségei, mint a családból való kiemelés, csak akkor alkalmazhatók, ha a gyerek egészséges fejlődése közvetlen veszélynek van kitéve (bántalmazás, elhanyagolás, családon belüli erőszak stb. miatt), és a szülők nem együttműködők, nem fogadják el és nem veszik igénybe a felkínált támogatási lehetőségeket és segítségformákat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .